Bilete online
Festivalul KaravanAct ajunge și la Satu Mare

Festivalul KaravanAct

Oradea, Satu Mare, Cluj-Napoca

11-23 august 2018

Festival de Teatru pe Drum

 

Anul acesta festivalul aduce producții din Slovenia, Italia, Ungaria și România. Călătoria începe în Oradea, continuă în Satu Mare și se încheie la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ca parte a unui festival mai mare. Cei care încă nu au luat parte la un festival organizat în cadrul unui alt festival, o pot face acum.

 

A treia ediție a Festivalului KaravanAct organizat de către Asociația Teatrală Shoshin va avea loc între 11 - 23 august. În acest an,  timp de 13 zile, festivalul de Teatru pe Drum va aduce 7 trupe din 4 țări în 3 orașe. În total vom vedea 9 spectacole și concertul experimental  Générique (Iszlai József și Albert-Nagy Örs). În afară de spectacolele vom putea vedea și parade stradale. Se pregătește un program foarte variat: teatru de stradă interactiv, galerie în aer liber “ready-made”, un spectacol bazat pe un repertoriu franciscan din secolul al XIII-lea, circ cu marionete și multe alte evenimente interesante cu artiști începători, dar și companii europene renumite. Spectacolele prezentate experimentează cu forme noi, permit crearea unei experiențe comunitare, contopind granița dintre spectator și artist, permit educația activă.

Traseul festivalului:

Oradea: 11-14 august

Satu Mare: 15-18 august

Cluj-Napoca: 19-23 august

 

Compania Kud Ljud din Slovenia sosește cu două spectacole de teatru de stradă, Invasion și Streetwalker, prezentate deja la mai multe festivaluri internaționale, un dialog organic dintre spectator și performer. În prezentările lor, ei privesc spațiul din jurul și rețelele sociale dintr-o perspectivă nouă. Compania a participat la peste 100 de festivaluri din întreaga lume cu cele două proiecte.

 

În coproducția companiei Regula contra Regulam din Italia cu Institutul Grotowski din Polonia, spectacolul Ave, Eva studiază posibilitățile de transformare, și prin dans, cântece și jocul actorului evocă figuri feminine din Biblie de la Eva până la Maria. Tot din Italia vine cunoscuta trupă Teatro Tascabile di Bergamo: în spectacolul Messieur, how embarrassing! vom vedea trucuri îndrăznețe și clovnerie, în timp ce Angikam oferă o călătorie transculturală temporală și ne duce la genuri teatrale din India timpurilor vechi. Ultimele două spectacole vor fi prezentate doar la Cluj-Napoca în ziua de închidere a Festivalului.

 

Organizatorul, Asociația Teatrală Shoshin, va prezenta o producție proprie, Taurul negru și alte povestiri, un spectacol de teatru de stradă ai cărui protagoniști sunt trei bandiți povestitori și acompaniamentul lor.

Studenții de la actorie ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta producția Zarvă. Etude-uri în aer liber, în care mai multe elemente teatrale sunt aliniate: picioroange, clovni, păpuși.

 

Vor sosi din Ungaria două companii: Atelierul creativ Magamura, care evocă circul marionetelor în spectacolul Circul Dobronka, în timp ce UtcaSzak prezintă - prin intermediul instrumentelor teatrului fizic și ale expresiilor din circ - poveștile tinerilor din Borsod care trăiesc în situații dezavantajate.

 

Festivalul KaravanAct nu va uita nici de paradele stradale: ajungând într-un oraș nou astfel se vor prezenta orașului.

Programul este piperat de concertul Générique, o colaborare specială a lui Iszlai József și Albert-Nagy Örs. În muzica lor elementele electronice, instrumente acustice - chitară, saxofon - și spoken word se amestecă într-o combinație inedită.

 

Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a regândi și a revitaliza un obicei străvechi: cel al trupelor ambulante. KaravanAct își propune să fie un organism viu, care creează un dialog cu publicul, nu așteaptă să fie căutat, ci merge la spectatori, înțelege și integrează mediul înconjurător, provocând totodată teatrul și concepțiile noastre despre el prin diversitatea spațiilor folosite, prin varietatea genurilor și tematicilor abordate.

Unicitatea festivalului este caracterul itinerant, care inseamnă că se derulează nu doar un singur festival, ci trei. Acest din urmă aspect oferă și "valoarea interioară" KaravanAct: spre deosebire de festivalurile clasice, între companiile care participă aici se dezvoltă o comunicare reală, deoarece trăiesc împreună timp de 13 zile. Ei se ajută unul pe celălalt, au șansa de a vedea activitatea celorlalți, schimbă idei. În plus, ei învață unul de la celălalt: în timpul perioadei KaravanAct, în fiecare oraș se vor derula și ateliere de tip masterclass pe care Shoshin le va deschide și companiilor locale din orașele respective.

 

Mai multe detalii pe siteul www.shoshintheatre.com și pe pagina de Facebook al KaravanAct.

Sponsori și parteneri: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice), NKA (Nemzeti Kulturális Alap) și BGA (Bethlen Gábor Alap). Parteneri: Teatrul Szigligeti, Centrul Cultural Posticum, Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa Harag György și Teatrul de păpuși Brighella, StreetMusic Festival Satu Mare, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Galeria Quadro.

ȘTIRI
Spectacolele se suspendă temporar
Premieră pe țară: „Pasiunea lui Narcisse Mondoux” de Gratien Gélinas
Dragonul de aur - spectacol găzduit
Sfaturi utile pentru o viață perfectă
Reabilitarea Sălii Studio a Teatrului de Nord Satu Mare cu finanțare europeană
Radu Botar - Premiul Uniunii Cineaștilor pentru rol principal masculin
Premieră: „De la km. 0”
Premieră în Sala Mare a Teatrului de Nord
ImproȘtim câștigă primul Impro Comedy Fest
Teatrul de Nord deschide stagiunea în aer liber
Sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI online
Spectacolele Teatrului de Nord se văd online
27 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI
TRANZIT FESzT 2020
Cronică de Vasile Andreica la REȚETA PERFECȚIUNII...
Interviu cu Andrea Gavriliu, realizatoarea spectacolului ”Rețeta perfecțiunii...”
Redirecționați impozitul pe venit Asociației FOCUS DRAMA
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei
50 - Programul aniversării secției române a Teatrului de Nord
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Satu Mare
Primul spectacol al secţiei române din anul 2019
Teatrul de Nord încheie anul cu proiecte noi
PROGRAM DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI
CENUȘĂREASA s-a jucat în campania ”Poveste de Crăciun”
Cronică de Răzvan Rocaș la TĂRĂ(Z)BOI
Spectacol excepțional la Teatrul de Nord: LOST IN THE STARS
Cronică de Vasile Andreica la TĂRĂ(Z)BOI
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
CONSILIU DE FAMILIE, invitat la Gala Națională a Comediei - Galați 2018, editia a XXX-a
Spectacol invitat: Social Acceptabil, Studio Act Oradea
Turneul național Drama 5 ajunge la Satu Mare
Se reia comedia CINĂ CU PROȘTI
Un laborator teatral minimalist-monumental… cronică de Claudiu Groza
AMBASADORII CAMPANIEI NAȚIONALE „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI”
Moromeții 2 | Proiecție de gală la Satu Mare
50 - Vasile Andreica: Interviu cu actorul Al. Mitea
TRANZIT FEST 2018, o ediție reușită
Program TRANZIT FEST, 6 - 7 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 5 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 3-4 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 1-2 octombrie 2018
Deschiderea Festivalului TRANZIT FEST 2018
Festivalul TRANZIT FEST 2018 începe vineri 28 septembrie
Rezultatele concursului de dramaturgie Focus Drama:Ro
Teatrul de Nord și-a actualizat pagina web
Se reiau spetacolele de improvizație cu trupa ImproȘtim
LABORATOR DE TEATRU

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft