Bilete online
TRANZIT FEST 2018, o ediție reușită

Festivalul Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FEST

Satu Mare, 28 septembrie – 7 octombrie 2018


Duminică 7 octombrie 2018 s-a încheiat la Satu Mare a doua ediție de festival sub titulatura TRANZIT FEST, festival care dorește să crească și să-și creeze o identitate proprie, identitatea, în cel mai larg sens al cuvântului fiind și tema ediției din acest an. Organizat de cele două secții ale Teatrului de Nord, Secția Română și Trupa Harag György, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Județean și Consiliului Local Satu Mare, Festivalul Tranzit Fest și-a propus să ofere, prin invitarea unora dintre cele mai importante și interesante producții ale scenelor românești și maghiare, o largă posibilitate de abordare a acestui subiect extrem de bogat și să creeze un spațiu pentru dialogul dintre artiști, culturi și comunități.

Peste 30 de evenimente - spectacole de teatru, teatru-dans, concerte, instalații performative, lansări de carte, workshop-uri și ateliere - au avut loc timp de 10 zile, în cele două săli ale Teatrului de Nord, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în Club Poesis, Moose Bar și Grandstand (Cafeneaua Teatrului).

Mare parte din spectacolele programate au abordat două teme pregnante: tema identității etnice și a raporturilor dintre naționalitățile conlocuitoare, și perioada comunismului, subiect recurent al prezentului. S-au putut vedea spectacole ”clasice” de teatru dar şi multe spectacole non-verbale, spectacole-happening și formule care tind să extindă aria de definire a fenomenului teatral: teatru devised, teatru documentar realizat pe baza unor mărturii personale, realitate virtuală, teatru fizic, improvizaţie şi alte formule inedite. 

În timpul festivalului, actorii Teatrului de Nord au participat la câteva ateliere și la workshopuri cu regizorii Alexandar Ivanovski și Sardar Tagirovsky. 

O zi din festival a fost dedicată voluntarilor, tinerii din Satu Mare și Târgu Mureș au jucat două spectacole, urmate de discuții cu publicul, și au participat la un atelier de teatru devised.

La Club Poesis s-a ținut un spectacol de improvizație, Just push play, și concertul cu muzică rusească al actriței Tania Popa.

Grandstand (Cafeneaua teatrului) a găzduit conferințele de presă și lansările de carte. Au fost prezenți și au vorbit despre cărțile lor de specialitate (tezele de doctorat publicate): Olivia Grecea (”Teatrul Devised. Creația teatrală colectivă”, ”Utopie, instrument și teatru politic”), Raluca Sas-Marinescu (”Dramaturg&dramaturgie: metode, tehnici și studii de caz”) și Theodor-Cristian Popescu (”Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole”).

Serile electrizante s-au întâmplat la Moose Bar, cu RAD π, Andrei Raicu, Dimitris Palade și Bogdan Olarson. În jurul aceleiași teme, identitatea, s-a construit și Instalația performativă de la Studio, cu Bogdan Olarson și Andrei Raicu.

Au participat la festival Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Yorick Târgu Mureș, Teatrul ”Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, Teatrul Trap Door Chicago, Teatrul National Csokonai Debrecen - Ungaria, Reactor de creație și experiment Cluj, Figura Stúdió Gheorgheni, Studio Act Oradea, Studio M Sfântu Gheorghe, Teatrul ”Csiky Gergely” din Kaposvár - Ungaria, Teatrul ”Eugene Ionesco” Chișinău, Compania András Lóránt Târgu Mureș, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Asociația Animact Târgu Mureș, Teatrul ”Aureliu Manea” Turda, Waitingroom Project Cluj-Napoca, Teatrul Național din Miskolc - Ungaria, Teatrul Act București și cele două secții ale Teatrul de Nord.

Și la această ediție, ca și anul trecut, ne-am bucurat de prezența VOLUNTARILOR TEATRULUI DE NORD, pe toată durata festivalului. Voluntarii au participat la parada stradală de deschidere, au conceput și realizat video-uri de promovare, interviuri cu regizori și actori, au avut grijă de invitați și de public înainte de spectacole, au împărțit caiete program și fluturași, au fost prezenți la toate spectacolele.

Aproximativ 500 de persoane, gazde și invitați, au contribuit la succesul acestei ediții Tranzit Fest, iar peste 4000 de spectatori au văzut spectacolele prezente în festival.

Organizatorii festivalului mulțumesc pentru buna desfășurare a acestei ediții Consiliului Județean Satu Mare, Consiliului Local Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Mulțumim sponsorilor: Generali Asigurări S.A., Gotec Rom, Neon Lighting, Flavita, Transpink, Nagy Textile, Meteor, Dersidan, Stefi Intertransport.

Mulțumim partenerilor: Club Poesis, Moose Bar, Grandstand.

 

Mulțumim partenerilor media care au scris despre festival și ne-au publicat materialele de promovare.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit în orice fel.

ȘTIRI
Redirecționare impozit pe venit
Mesajul Trupei „Mihai Raicu” de Ziua Națională a României
Spectacolele se suspendă temporar
Premieră pe țară: „Pasiunea lui Narcisse Mondoux” de Gratien Gélinas
Dragonul de aur - spectacol găzduit
Sfaturi utile pentru o viață perfectă
Reabilitarea Sălii Studio a Teatrului de Nord Satu Mare cu finanțare europeană
Radu Botar - Premiul Uniunii Cineaștilor pentru rol principal masculin
Premieră: „De la km. 0”
Premieră în Sala Mare a Teatrului de Nord
ImproȘtim câștigă primul Impro Comedy Fest
Teatrul de Nord deschide stagiunea în aer liber
Sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI online
Spectacolele Teatrului de Nord se văd online
27 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI
TRANZIT FESzT 2020
Cronică de Vasile Andreica la REȚETA PERFECȚIUNII...
Interviu cu Andrea Gavriliu, realizatoarea spectacolului ”Rețeta perfecțiunii...”
Redirecționați impozitul pe venit Asociației FOCUS DRAMA
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei
50 - Programul aniversării secției române a Teatrului de Nord
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Satu Mare
Primul spectacol al secţiei române din anul 2019
Teatrul de Nord încheie anul cu proiecte noi
PROGRAM DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI
CENUȘĂREASA s-a jucat în campania ”Poveste de Crăciun”
Cronică de Răzvan Rocaș la TĂRĂ(Z)BOI
Spectacol excepțional la Teatrul de Nord: LOST IN THE STARS
Cronică de Vasile Andreica la TĂRĂ(Z)BOI
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
CONSILIU DE FAMILIE, invitat la Gala Națională a Comediei - Galați 2018, editia a XXX-a
Spectacol invitat: Social Acceptabil, Studio Act Oradea
Turneul național Drama 5 ajunge la Satu Mare
Se reia comedia CINĂ CU PROȘTI
Un laborator teatral minimalist-monumental… cronică de Claudiu Groza
AMBASADORII CAMPANIEI NAȚIONALE „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI”
Moromeții 2 | Proiecție de gală la Satu Mare
50 - Vasile Andreica: Interviu cu actorul Al. Mitea
TRANZIT FEST 2018, o ediție reușită
Program TRANZIT FEST, 6 - 7 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 5 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 3-4 octombrie 2018
Program TRANZIT FEST, 1-2 octombrie 2018
Deschiderea Festivalului TRANZIT FEST 2018
Festivalul TRANZIT FEST 2018 începe vineri 28 septembrie
Rezultatele concursului de dramaturgie Focus Drama:Ro
Teatrul de Nord și-a actualizat pagina web

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft