Bilete online
50 - Vasile Andreica, Informația zilei
Secţia română a Teatrului de Nord va împlini 50 de ani de activitate
Scris de Vasile Andreica, 13 ianuarie 2019
”Mâţa-n sac” (1985)

”Mâţa-n sac” (1985)

La sfârşitul săptămânii viitoare, timp de trei zile, secţia română a Teatrului de Nord va sărbători împlinirea a 50 de ani de activitate la Satu Mare, cu un program care va cuprinde conferinţe, concerte, expoziţii şi desigur trei spectacole.

În prima seară a evenimentului festiv va fi lansat spectacolul ”Despre şoareci şi oameni”, după nuvela lui John Steinbeck, regizat de Andrei Mihalache. Se anunţă şi un moment de video-mapping pe clădirea Teatrului la finalul ultimei seri.

Începuturile sătmărene

După 1 decembrie 1918, mişcarea teatrală română sătmăreană se leagă de numele lui G. M. Zamfirescu, care, între anii 1922-1924, organizează spectacole teatrale cu trupe de tineri amatori din acest oraş. Printre piese­le de teatru montate de G. M. Zam­firescu, la Satu Mare, se pot enumera „Patima roşie”de Mihail Sorbul, „Ariciul şi şobolanul” de Victor Eftimiu şi „Se face ziuă” de Zaharia Bârsan. G. M. Zamfirescu a participat atât ca regizor cât şi ca actor în aceste piese. Totodată, el iniţiază o intensă cam­panie de presă, pentru înfiinţarea unei trupe profesioniste de teatru românesc.

Imediat după al doilea război mondial, un grup de tineri români sătmăreni, alcătuiesc o echipă de teatru de ama­tori, numită „Zorile”. Din 1945 până în septembrie 1946 această formaţie a prezentat mai ales spectacole de estradă. O iniţiativă valoroasă duce la apariţia, în octombrie 1947, a „Asociaţiei române pentru cultură şi artă, Satu Mare”, cu scopul de a mili­ta pentru un teatru românesc profe­sionist, în cadrul asociaţiei. Cu apro­barea „Direcţiei generale a teatrelor” din Bucureşti (N.D. Cocea si AI. Kiriţescu) s-a realizat o colabo­rare fructuoasă cu Teatrul de Vest Oradea. După fiecare premieră la Oradea, colectivul Teatrului de Vest se deplasa la Satu Mare, prezentând şi aici fiecare premieră. Aceasta colaborare a durat până în 16 mai 1947, dată la care s-a con­stituit Asociaţia pentru cultură, teatru şi artă „Constantin Nottara” Satu Mare, asociaţie care urmărea să asigure fondurile pentru salariile actorilor şi funcţionarilor teatrului precum şi recrutarea de actori din Bucureşti şi angajarea lor la Satu Mare. După realizarea acestor obiective, la 6 decembrie 1947 se deschide stagiunea Teatrului „Constantin Nottara” Satu Mare cu piesa „Păianjenul” de A. de Herz, în prezenţa directorului general al teatrelor – Al. Kiriţescu. Teatrul „Constantin Nottara” a funcţionat astfel până în septembrie 1948, când a intrat în vigoare noul sistem de funcţionare a teatrelor.

Actori binecunoscuţi în ţară şi peste hotare au activat la Satu Mare, în cadrul Teatrului „Constantin Nottara”, dând un înalt prestigiu teatrului sătmărean: Geo Barton, Elena Bodi-Mihuţ, Ştefan lordănescu, Virgil Fătu, lancu Economu – angajaţi permanent, iar ca actori invitaţi să joace pe scena teatrului sătmărean întâlnim actori precum George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Florin Scărlătescu si mulţi, mulţi alţii.

După anii de activitate teatrală ai secţiei maghiare, (începând cu 1956) şi spectacolele prezentate de artiştii amatori cu un nucleu pe lângă Şcoala populară de Artă, îndrumaţi de regizorul şi directorul şcolii George Matache, în 1968, septembrie ia fiinţă Secţia Română de teatru la Satu Mare, care va forma, împreună cu secţia maghiară noua instituţie de cultură – Teatrul de Nord.

Prima stagiune

Scenă din ”Haiducii”

Scenă din ”Haiducii”

Proaspăt înfiinţata secţie română a teatrului sătmărean îşi deschide prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu piesa “Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, scenografia Olga Muţiu, în prezenţa autorului. Stagiunea a continuat cu următoarele spectacole: “Un loc rămas liber”, regia Constantin Codrescu, prezentat în 25 ianuarie, “Manevrele” de Deak Tamas (regia Mihai Raicu), “Nu puneţi dragostea la încercare” de George Carabin după Locatelli (regia George Carabin), “Viceversa” de Ştefan Haralamb (regia Călin Florian) şi recitalul de poezie “Rapsodii de… vară”.

Membrii fondatori ai secţiei române au fost actorii Dumitru Anghel, Ioan Anghel, Ştefan Mentzel, Alexandru Mitea, Ruxandra Nicolau, Ludmila Petrov, Florin Predună, Valeriu Săndulescu, Viorica Suciu, Ion Tifor, Lili Urseanu, alături de Mihai Raicu (regizor), Olga Muţiu (pictor scenograf), George Astaloş (secretar literar), Constantin Enache (secretar literar), George Albu (regizor tehnic), Deda Graur (regizor tehnic), Laurian Jivan (sufleur), Cristian Dan (copil de trupă).

Vedete şi realizări

Multe şi mari vedete de nivel naţional au colaborat de-a lungul timpului cu Teatrul de Nord. Liviu Ciulei a semnat scenografia la spectacolul “Duelul” regizat de Septimiu Sever În stagiunea 1970-1971. Alexandru Tocilescu a pus În scenă spectacolul “Războiul vacii” în 1973. Zoe Anghel Stanca a regizat la Teatrul de Nord mai multe spectacole, iar Paul Everac a fost prezent la Satu Mare în dublă calitate, de dramaturg şi de regizor, punând În scenă piesa “Simple coincidenţe”, în anul 1986. Mai recent, Alexander Hausvater a montat la Satu Mare dramatizarea romanului “Jurnalul lui Dracula” de Marin Mincu.

În primii 50 de ani au evoluat la Satu Mare peste 200 de actori în peste 250 de premiere, s-a lansat, în primul deceniu post-decembrist, Festivalul Teatru-Imagine, după o idee îndrăzneaţă a regizorului şi directorului Cristian Ioan, iar personalităţile pentru care scena teatrului a fost martora talentului şi dăruirii au adus sătmărenilor un loc stabil şi onorant în perimetrul artei teatrale româneşti.

La aniversarea de 40 de ani, din 2008, directorul de atunci, regizorul Andrei Mihalache, spunea: “Ni se reproşează prea des că suntem plătiţi din bani publici, pe lângă şcoală, sănătate, protecţia copilului, poliţie şi siguranţă. Toate aceste domenii „nerentabile” de tocat bugete sunt vitale, dar credem că, parafrazând uşor, cine n-a văzut măcar un spectacol de teatru în viaţa lui nu se poate simţi în siguranţă cu sine şi cu lumea. Când şcoala şi poliţia sunt „date” în spectacol, cultura rămâne sănătate curată. (…) Mulţumim trăitorilor de teatre pentru osârdia cu care se lasă bântuiţi de demonul creaţiei într-o vreme când „a fi sau a nu fi” se transformă din replică de geniu În interogaţie cotidiană. (…) Mulţumim tuturor celor care ne îngăduie să supravieţuim şi să nu renunţăm la demnitatea de a cere demnitarilor să fie demni. Oricât ne-ar fi de greu tuturor, suntem prea săraci ca să renunţăm la cultură!”.

Secţia română a fost condusă de Mihai Raicu (1969-1980), Viorica Suciu şi Carol Erdos (1980-1982), Ion Tifor (1982-1986), Cristian Ioan (1987-2000), Andrei Mihalache (2000-2013, 2015-2017), Sorin Oros (2013-2014), Adriana Vaida (2014-2015). Actualmente director artistic este regizorul Ovidiu Caiţa.

Manifestările culturale adiacente spectacolelor de teatru se bucură de prezenţa dramaturgilor, criticilor teatrali, invitaţi de peste hotare şi a unor actori de excepţie. “Săptămâna teatrală sătmăreană”, “Arta actorului contemporan în dialog direct cu publicul” sau “Gala spectacolelor de teatru pentru tineret”, începând cu 1992, cele 7 ediţii ale inovatorului Festival Internaţional “Teatru Imagine”, Săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru „ATELIER” (în colaborare cu Teatrul Municipal Baia Mare, 9-18 iunie 2006) şi, din 2007, Festivalul Multicultural Internaţional „FĂRĂ BARIERE” au făcut ca teatrul sătmărean să intre în circuitul artistic naţional şi internaţional. Toate aceste manifestări s-au bucurat de participări artistice dintre cele mai marcante, de un aflux de public deosebit şi simpatie din partea acestuia. Tradiţia festivalieră sătmăreană continuă de doi ani prin festivalul Tranzit Feszt.

După 50 de ani

Andrei Mihalache şi Ovidiu Caiţa sunt regizorii angajaţi ai trupei la aniversarea celor 50 de ani. Îi sprijină în montările lor scenografii Alexandru Radu şi Cristian Gătina, iar de partea coregrafică se ocupă neobosita profesoară Gabriela Tănase.

Iată şi actorii angajaţi în acest moment în realizarea spectacolelor de la secţia română a Teatrului de Nord: Adriana Vaida, Alexandra Odoroagă, Alina Negrău, Anca Dogaru, Anca Similar, Andreea Mocan-Mureşan, Andrei Gîjulete, Andrei Stan, Carmen Frăţilă, Carol Erdös, Ciprian Vultur, Crina Andriucă, Cristian But, Cătălin Mareş, Dana Moisuc, Dorina Nemeş, Ioana Cheregi, Lucia Maria Racşan, Radu Botar, Raluca Mara, Romul Moruţan, Rora Demeter, Roxana Fânaţă, Sergiu Tăbăcaru, Sorin Oros, Stelian Roşian, Tibor Székely, Vlad Mureşan. Lista colaboratorilor este desigur mult mai lungă.


http://www.informatia-zilei.ro/sm/sectia-romana-a-teatrului-de-nord-va-implini-50-de-ani-de-activitate/?fbclid=IwAR1d8LY9cO5j1C2hU41nrjsaBI6UpJX7ceKNPv4UiAPftTrQ5UnrcLgWCtk

ȘTIRI
Teatrul de Nord deschide stagiunea în aer liber
Sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI online
Ziua Mondială a Teatrului 2020
Spectacolele Teatrului de Nord se văd online
TEATRUL DE NORD ONLINE
TRANZIT FESzT 2020
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul LEGEA CELUI MAI PUTERNIC
Redirecționați impozitul pe venit Asociației FOCUS DRAMA
De Ziua Culturii Naţionale, la Teatrul de Nord revine “Tără(z)boi”
Trupa „Mihai Raicu” joacă trei spectacole la Arad
CARAVANA LUI MOȘ NICOLAE
CARDINALUL, un film despre tragedia vieții episcopului greco-catolic Iuliu Hossu
O tragedie rusească, aşa, ca în filmele americane
Janna sau Femeia de piatră și menajeria ei umană
“Bani din cer”, un spectacol amuzant care consacră schimbul generaţiilor la Teatrul de Nord
”Eterna reîntoarcere” oferă un model de teatru psihologic modern
Spectacolul JANNA în FNT
„Prințesa de cartier” la Fest(in) pe Bulevard, București
ZIUA PORȚILOR DESCHISE
Roxana Fânață premiată la GALA HOP
Spectacole în LABORATOR
LABORATOR 2
DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI, la Festivalul Internațional de Teatru Turda
Teatrul de Nord participă la Festivalul ATELIER de la Baia Mare
Alex Harding & Lucian Ban: DARK BLUE
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul PRINȚESA DE CARTIER
Teatrul de Nord participă la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad
Teatrul de Nord, partener al evenimentului ”Micul Prinț”
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul GOD IS A DJ
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul JANNA
Aniversare în Nord - cronică de Glaudiu Groza
27 martie - Ziua Mondială a Teatrului
Spectacolul DESCULȚ ÎN PARC se joacă în campania „Artiştii pentru artişti”
Solidaritate pentru artiști
Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” 2019
Vasile Andreica: “Despre şoareci şi oameni”
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Vasile Andreica: Interviu cu actorul Al. Mitea
50 - Coca Bloos, actriță
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - Alexandru Zotta, scriitor
50 - Claudiu Groza, critic de teatru
50 - Raluca Sas-Marinescu, dramaturg
50 - Filarmonica ”Dinu Lipatti” Satu Mare
50 - Ovidiu Caița, director artistic
50 - Kereskényi Gábor, Primarul Municipiului Satu Mare
50 - Darius FILIP, Prefectul județului Satu Mare
50 - PATAKI Csaba, Președintele Consiliului Județean Satu Mare
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft