Bilete online
Alex Harding & Lucian Ban: DARK BLUE

Joi 23 mai 2019, ora 19.00, Teatrul de Nord - Sala Mare

Jazz cu Alex Harding & Lucian Ban

Concert eveniment, în turneul de lansare a albumului DARK BLUE (Sunnyside Records USA).

Saxofonistul american Alex Harding, considerat drept unul dintre cei mai importanți saxofoniști bariton din jazz-ul contemporan, celebrează lansarea ultimului său album DARK BLUE împreună cu pianistul new yorkez de origine română Lucian Ban.

La aproape două decade de la prima lor apariție discografică, Somethin’ Holy (CIMP Records, 2001), ce avea să lanseze cariera americană a pianistului român și extraordinarul parteneriat muzical al celor doi muzicieni, DARK BLUE prezintă un amalgam unic de compoziții și improvizații inspirate de tradițiile jazz-ului, blues-ului și muzicii europene de cameră, fiind un album ce ilustrează direcțiile jazz-ului în secolului XXI.

De la blues-uri avangardiste la balade free ce aduc aminte de un Archie Shepp cântând cu Sun Ra, de la improvizații spontane la piese originale, DARK BLUE prezintă un duet aflat la maturitate  artistică,  doi  vechi  colaboratori  ce conversează în limbajul jazz-ului modern. 

Pe coperta noului album celebrul tubist și saxofonist Howard Johnson descrie astfel chimia muzicală dintre cei doi muzicieni:

„Lucian și Alex și-au dezvoltat meșteșugul de-a lungul a ani de concerte și colaborări. Acum devin o singură voce când vor și în continuare reușesc să se completeze unul pe altul”.
 

Cei doi muzicieni lansează albumul DARK BLUE în România cu o serie de concerte:

Timișoara – 9 mai (Bastion), Brăila – 13 mai (Filarmonica Lyra), Brașov – 15 mai (Chamber Jazz @Centrul Multicultural), Baia Mare – 17 mai (Colonia Pictorilor),  Zalău – 18 mai (Centrul de Artă și Cultură), București - 20 mai (Institutul Cultural Francez, alături de pianistul Benoit Delbecq), Cluj-Napoca – 21 mai (Teatrul Maghiar), Satu Mare – 23 mai (Teatrul de Nord)

Organizatori: Teatrul de Nord și Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” 

Preț bilet: 18 lei

Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6; telefon: 0261712106.

Alex Harding colaborează cu pianistul de origine română Lucian Ban de aproape două decenii, odată cu mutarea acestuia la New York la sfârșitul anilor ‘90, formând mai multe grupuri împreună, editând o serie de albume sub nume propriu și susținând sute de concerte de ambele părți ale Atlanticului. Grupuri precum Lumination Ensemble, Lucian Ban & Alex Harding Quintet, Tuba Project sau duetul Somethin’ Holy s-au bucurat de elogiile presei de specialitate și ale publicului. În 2003, Alex Harding & Lucian Ban quintet, avându-l ca invitat special pe celebrul baterist Barry Altschul, câștiga premiul Best Show of The Year din partea ziarului All About Jazz NYC alături de legende precum Joe Lovano și Cecil Taylor. În 2006 Alex Harding și Lucian Ban fondează Tuba Project, un grup construit în jurul mareului tubist de jazz Bob Stewart, iar în 2009 Alex Harding este prezent pe albumul The Romanian-American Jazz Suite condus de Sam Newsome și Lucian Ban. 

Presa internationala despre Alex Harding & Lucian Ban:

„Ban cântă cu o sensibillitate și o fluență ce amintesc atât de McCoy Tyner cât și de Valdimir Horowitz în timp ce Harding poate să-ți rupă inima cu tandrețe sau să te covârșească cu intensitatea sa”  - Terrell Holmes, All About Jazz

Câțiva ani mai târziu criticul Jeff Stockton îi descrie astfel pe cei doi:

”Alex Harding și Lucian Ban au dezvoltat un parteneriat muzical extrem de fructuos, cu sunetul bluesy al lui Harding, ancorat în tradiția muzicală a bisericii penticostale, un adevărat urmaș al unui Hamiett Bluiett, și pianul reflexiv al lui Ban ce combină eleganța tradiției clasice europene cu pasiunea pentru improvizație”


Cu un sound extrem de personal, ancorat în blues și în jazz-ul free de avangardă, și un showman desăvârşit, Alex Harding este considerat de critici drept "Noua voce a saxofonului, cel care duce mai departe fabuloasa moştenire lăsată de Harry Carney, Pepper Adams şi Hamiet Bluiett". Alex Harding a apărut, în calitate de invitat, în peste 40 de albume şi a colaborat cu majoritatea numelor de referinta din jazz-ul contemporan precum Sun Ra, Clark Terry, Roy Hargrove, John Medeski, Cyrus Chestnut, Lester Bowie, David Murray şi mulţi alţii. A cântat alâturi de Bjork, de David lee Roth si alaturi de regina muzicii soul, Aretha Franklin la Radio City Musci Hall in New York City. 
www.alexharding.net 

 

JAZZTIMES despre Alex Harding:

„In armonie cu tradiţia din Detroit a swing-ului puternic şi a blues-ului profund, Alex Harding este unul dintre puţinii saxofonişti baritoni care poate reuşi să transforme colaborarea cu basul şi percuţia într-un eveniment de excepţie. Farmecul său este instantaneu, aşa cum îi sunt şi forţa şi agilitatea”

 

Foto: Cornel Brad

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, cățtigând o serie de premii BEST OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept „Un nume de urmărit / A name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, OEDIPE REDUX), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 15 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu Transylvanian Concert album ce-i va aduce consacrarea internațională. În 2016, casa de discuri americană Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation. Celebra revistă american DONWBEAT i-a acordat calificativul maxim și de 5* iar All About Jazz îl numeste „un triumf al comunicării muzicale și emoționale”, în timp ce NY Jazz Record vorbeste de o „scrisoare de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine”. În 2018 a lansat în premieră la Opera din Lyon Oedipe Redux, o reimaginare radicală a celebrei opere Enesciene pentru un octet cu nume de referință ale jazzului internațional și avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. În februarie 2019 lansează la Sunnyside Records FREE FALL în duet cu Alex Simu, un album inspirat de legendarul muzician de jazz Jimmy Giuffre.

www.lucianban.com 


Foto credit: Cornel Brad

https://www.lucianban.com/media/dark-blue-project/
 

ȘTIRI
Teatrul de Nord va participa la Festivalul Național de Teatru cu două spectacole
DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI, la Festivalul Internațional de Teatru Turda
Teatrul de Nord participă la Festivalul ATELIER de la Baia Mare
Alex Harding & Lucian Ban: DARK BLUE
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul PRINȚESA DE CARTIER
Teatrul de Nord participă la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad
Teatrul de Nord, partener al evenimentului ”Micul Prinț”
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul GOD IS A DJ
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul JANNA
Aniversare în Nord - cronică de Glaudiu Groza
27 martie - Ziua Mondială a Teatrului
Spectacolul DESCULȚ ÎN PARC se joacă în campania „Artiştii pentru artişti”
Solidaritate pentru artiști
Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” 2019
Vasile Andreica: “Despre şoareci şi oameni”
CENUȘĂREASA și ILUZII se joacă sâmbătă 16 februarie, în Sala Mare a Teatrului de Nord
CENUȘĂREASA, un spectacol pentru toată familia
Teatrul de Nord reia spectacolul IVAN TURBINCĂ
CONSILIU DE FAMILIE, duminică la Teatrul de Nord
”Nebunul şi călugăriţa”, spectacole programate pentru abonați
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Vasile Andreica: Interviu cu actorul Al. Mitea
50 - Coca Bloos, actriță
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - Alexandru Zotta, scriitor
50 - Claudiu Groza, critic de teatru
50 - Raluca Sas-Marinescu, dramaturg
50 - Filarmonica ”Dinu Lipatti” Satu Mare
50 - Ovidiu Caița, director artistic
50 - Kereskényi Gábor, Primarul Municipiului Satu Mare
50 - Darius FILIP, Prefectul județului Satu Mare
50 - PATAKI Csaba, Președintele Consiliului Județean Satu Mare
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei
50 - Programul aniversării secției române a Teatrului de Nord
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Satu Mare
Primul spectacol al secţiei române din anul 2019
Teatrul de Nord încheie anul cu proiecte noi
PROGRAM DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI
CENUȘĂREASA s-a jucat în campania ”Poveste de Crăciun”
Moromeții 2 | Proiecție de gală la Satu Mare
Cronică de Răzvan Rocaș la TĂRĂ(Z)BOI
Spectacol excepțional la Teatrul de Nord: LOST IN THE STARS
Cronică de Vasile Andreica la TĂRĂ(Z)BOI
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
CONSILIU DE FAMILIE, invitat la Gala Națională a Comediei - Galați 2018, editia a XXX-a
Spectacol invitat: Social Acceptabil, Studio Act Oradea
Turneul național Drama 5 ajunge la Satu Mare
Se reia comedia CINĂ CU PROȘTI
Un laborator teatral minimalist-monumental… cronică de Claudiu Groza

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft