Bilete online
LABORATOR 2

LABORATOR DE TEATRU

24 august - 1 septembrie 2019

Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa ”Mihai Raicu” 

 

Trupa ”Mihai Raicu” a Teatrului de Nord începe stagiunea 2019-2020 cu 9 zile de Laborator teatral, proiect aflat la cea de-a 2-a ediție. Anul acesta metoda de lucru aleasă este teatrul devised (creație colectivă) cu tema Comunicare. Sunt invitați tinerii regizori: Cristian Ban, Catinca Drăgănescu și Dragoș Alexandru Mușoiu.

În perioada 24 august - 1 septembrie 2019, întreaga trupă va fi implicată în proiect - actori, scenografi, personal tehnic și artistic. Se păstrează metoda de lucru folosită în laboratorul de anul trecut: actorii, împărțiți în trei echipe, vor lucra intensiv, experimentând punerea în scenă a trei spectacole, contra cronometru, diferența fiind absența textelor ca punct de plecare. Construcția celor trei spectacole pornește de la tema comună – comunicare – teatrul devised fiind o formulă de lucru provocatoare, în care ideile actorilor converg cu cele ale scenografului şi a regizorului devenit un orchestrator de energii.

Intenția acestui laborator este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiții la maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producție existente. 

Cele trei spectacole vor fi prezentate publicului în ultima zi a proiectului.

LABORATOR 2

Metoda de lucru: teatru devised

Tema: Comunicare

Regizori invitați: Cristian Ban, Catinca Drăgănescu, Dragoș Alexandru Mușoiu

Perioada de desfășurare: 24 august - 1 septembrie 2019

Programare spectacole: 1 septembrie 2019 - urmate de discuții cu publicul (intrarea liberă)Regizorii invitati:

Catinca Drăgănescu este regizor de teatru şi dramaturg. In 2012 a absolvit studiile de regie la UNATC, iar ȋn prezent este doctorand al aceleeaşi universităţi. Proiectele sale tratează subiecte actuale şi controversate, ȋn maniere originale, ȋmbinând creaţia dramaturgică, colajul şi documentarea pe teren ȋntr-un aşa numit teatru al conştiinţei. Estetica sa foloseşte plastica corporală, rostirea şi muzicalitatea pentru a crea experienţe performative generatoare de empatie.

Printre cele mai recente spectacole ale sale se numără: „Dragonul de aur” la Teatrul Andrei Mureşanu Sfântu Gheorghe, „Un dolce far niente” la Teatrul Naţional din Iaşi, „ [ză] Pescăruş” la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, „In umbra marelui Plan” la Reactor de creaţie şi experiment din Cluj, „Minunata Lume Nouă” la Teatrul Excelsior din Bucureşti, „Corp Urban” ȋmpreună cu Compania Giuvlipen, „Bun de Export” la POINT ART HUB, „Trei Surori” la Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, „Orb de mină” la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, „iHamlet” la Teatrul Excelsior, „ROVEGAN” la Centrul Replika şi „Lumea dinăuntru” la Unteatru.

Proiectele sale au fost prezentate la Berlin (2018),  Citizen Artist Incubator Viena (2016), Drama League New York şi Platforma FUTURE IS FEMININE (2016), International Community Arts Festival Rotterdam (2017).


Foto: Dan Bodea

 

Cristian Ban a absolvit regie în 2008 la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. În 2007 a beneficiat de Bursa „Leonardo da Vinci” la compania de teatru ArtScenico - Dortmund, Germania. În 2015/2016 este selectionat în programul CEC ArtsLink Fellows si devine regizor rezident la teatrul 7Stages din Atlanta, SUA.

Câştigător al programului „Pocket” lansat de Teatrul Naţional Timişoara în 2007, a debutat ca regizor în anul IV de studenţie cu spectacolul „Coca Blues” de Ioan Peter, spectacol selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, secţiunea debut. A montat spectacole în ţară, la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Andrei Mureşanu din Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, Teatrul Municipal Baia Mare, etc. dar şi în Barcelona, Spania unde a montat textul „Elevator” scris de Gabi Pintilei, şi în Ungaria la Teatrul German din Szekszard. Este unul din membrii fondatori al spaţiului Reactor din Cluj Napoca.

Spectacolele sale au fost selecţionate la mai multe festivaluri: Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti (2008, 2010, 2015), Festivalul Internaţional Trabzon din Turcia, Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara, Bienala Eugen Ionescu din Chişinău, Festivalul Atelier Baia Mare, Pledez pentru tine(ri) - Piatra Neamţ (cu premii pentru cea mai bună scenografie, cel mai bun actor si nominalizate pentru cea mai bună regie sau cel mai bun spectacol). În 2017 câștigă premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul „Orașul nostru” la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea.


Foto: Cătălin Mareș

 

Dragoș Alexandru Mușoiu a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia Regie Teatru, la clasa prof. Ludmila Szekely Anton, prof. asociat Radu Apostol, cu spectacolul cu piesa „După ploaie” de Sergi Belbel, (2012) și studiile masterale, la aceeași universitate, la clasa prof. univ. dr. Alexa Visarion cu spectacolul de disertație, „Pool(no water)” de Mark Ravenhill, (2014). În timpul facultății, a participat la crearea spectacolului „DOR”, performance comunitar, în Pittsburgh, Pennsylvania, proiect câştigător al concursului de finanţări „Soup ´n´ At 2011” din Pittsburgh și a semnat regia spectacolelor-lectură: „Corsarii” de Philip Lohle – în cadrul proiectului de prezentare a textelor germane contemporane organizat de Mihaela Mihailov și Institutul Goethe, (2012), „Specii pe cale de dispariție” de Petr Zelenka, Teatrul Nottara,(2013), „Alaska” de Gibran Portella, Teatrul Nottara, (2014), și a montat în 2012, la Teatrul Apropo a montat spectacolul „Night on earth”, adaptare după Jim Jarmusch.

După spectacolul de debut, „Spargerea”, adaptare după proza „Jaf armat” de Răzvan Petrescu, în urma „Concursului de proiecte pentru tineri regizori” organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, ediția 2014, au urmat și alte concursuri câștigate: „Comedia ține la tineri” ediția a VI-a, „9g la TNB”, ediția a II-a, cu spectacole montate în teatrele de stat: „Jocul de-a vacanța”, adaptare după Mihail Sebastian, Teatrul de Comedie București, (2016); „Suntem ultimii 5”, 5 piese scurte de Samuel Beckett – Teatrul Național București, ( 2016);

În 2016, a făcut asistență de regie la spectacolul cu piesa „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Peter Schneider, producător Elisabetta di Mambro și a regizat în 2017 „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play” de Sarah Ruhl la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. A urmat: M.I.S.A.PĂRUT de Alexa Băcanu, spectacol documentar în cadrul proiectului „Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente”, Reactorul de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, ( 2017). Spectacolele sale au fost selectate să participe în numeroase festivaluri care au avut loc în București și în țară. A participat la sesiunea Academiei Itinerante „Andrei Șerban”, Macea, Arad (2016) și a fost trainer în cadrul Laboratorului de teatru tânăr „Relief”, ediția 1, organizat de Teatrul Excelsior și Asociația T.E.T.A. În 2014, la Gala Absolvenților de masterat UNATC, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol de regie, pentru spectacolul „Pool (no water)”, iar, în 2016 a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun regizor”, pentru regia spectacolului „Spargerea” în cadrul festivalului Pledez pentru tine(ri), Piatra Neamț.ȘTIRI
Teatrul de Nord deschide stagiunea în aer liber
Sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI online
Ziua Mondială a Teatrului 2020
Spectacolele Teatrului de Nord se văd online
TEATRUL DE NORD ONLINE
TRANZIT FESzT 2020
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul LEGEA CELUI MAI PUTERNIC
Redirecționați impozitul pe venit Asociației FOCUS DRAMA
De Ziua Culturii Naţionale, la Teatrul de Nord revine “Tără(z)boi”
Trupa „Mihai Raicu” joacă trei spectacole la Arad
CARAVANA LUI MOȘ NICOLAE
CARDINALUL, un film despre tragedia vieții episcopului greco-catolic Iuliu Hossu
O tragedie rusească, aşa, ca în filmele americane
Janna sau Femeia de piatră și menajeria ei umană
“Bani din cer”, un spectacol amuzant care consacră schimbul generaţiilor la Teatrul de Nord
”Eterna reîntoarcere” oferă un model de teatru psihologic modern
Spectacolul JANNA în FNT
„Prințesa de cartier” la Fest(in) pe Bulevard, București
ZIUA PORȚILOR DESCHISE
Roxana Fânață premiată la GALA HOP
Spectacole în LABORATOR
LABORATOR 2
DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI, la Festivalul Internațional de Teatru Turda
Teatrul de Nord participă la Festivalul ATELIER de la Baia Mare
Alex Harding & Lucian Ban: DARK BLUE
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul PRINȚESA DE CARTIER
Teatrul de Nord participă la Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad
Teatrul de Nord, partener al evenimentului ”Micul Prinț”
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul GOD IS A DJ
Cronică de Vasile Andreica la spectacolul JANNA
Aniversare în Nord - cronică de Glaudiu Groza
27 martie - Ziua Mondială a Teatrului
Spectacolul DESCULȚ ÎN PARC se joacă în campania „Artiştii pentru artişti”
Solidaritate pentru artiști
Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” 2019
Vasile Andreica: “Despre şoareci şi oameni”
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Vasile Andreica: Interviu cu actorul Al. Mitea
50 - Coca Bloos, actriță
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - Alexandru Zotta, scriitor
50 - Claudiu Groza, critic de teatru
50 - Raluca Sas-Marinescu, dramaturg
50 - Filarmonica ”Dinu Lipatti” Satu Mare
50 - Ovidiu Caița, director artistic
50 - Kereskényi Gábor, Primarul Municipiului Satu Mare
50 - Darius FILIP, Prefectul județului Satu Mare
50 - PATAKI Csaba, Președintele Consiliului Județean Satu Mare
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft