Bilete online
Cronică de Nona Rapotan la spectacolul METAMORFOZE
https://bookhub.ro/despre-gandaci-numai-de-bine-metamorfoze-la-teatrul-de-nord-satu-mare/

Despre gândaci, numai de bine – Metamorfoze la Teatrul de Nord Satu Mare
NONA RAPOTAN on 11 IUNIE 2021

Metamorfoza lui Kafka este una dintre cele mai des invocate/citate nuvele, deși prea puțini dintre cei care se referă la ea au și citit-o. Suprarealismul kafkian a devenit în timp distopie, pentru că după 1915 (anul publicării nuvelei) omenirea s-a confruntat cu două războaie mondiale, regimuri politice opresive cum n-a mai cunoscut și milioane de victime ale conflictelor ideologice. Premoniția nu servește la nimic, dacă nu știm să convertim suferința într-un viitor succes. Este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi Europa, dacă n-ar fi existat nazism sau războiul rece. Ne este imposibil să dăm uitării atrocitățile din lagărele de exterminare sau din cele comuniste, după cum ne este aproape imposibil să înțelegem cum de regimurile comuniste au rezistat zeci de ani. Relația dintre cetățean și putere a cunoscut suficient de multe fluctuații de-a lungul anilor, astfel încât astăzi vorbim despre științe născute peste noapte din dorința de a consemna și explica evenimentele în care au fost antrenate popoare întregi. Istoria comunismului, sociologia politică sau a elitelor caută răspunsuri și explicații despre cum funcționează mecanismele puterii opresive. Artele vizuale, în particular teatrul, nu rămân nici ele indiferente și preiau o parte din nevoia de a explica aceste fenomene, procese și evenimente; convertirea mărturiilor și a dovezilor capătă diverse forme, astfel încât vorbim despre satiră, pamflet, spectacol în cheie suprarealistă, musical etc. Totul ține de viziunea regizorală și de disponibilitatea echipei de creație, comunicarea dintre aceștia și trupa de actori dând șansa spectacolului să rămână în memoria iubitorilor Thaliei.

Fără Zahăr sunt deja celebri pentru satira și pamfletul puse pe ritmuri muzicale unice în peisajul cultural românesc; fie că vorbim de colaborarea dintre cei doi și Ada Milea, fie că vorbim despre rubrica ținută de Bobi în Suplimentul de Cultură, fie de spectacolele-concert realizate de trupă în diverse teatre din țară, toate poartă amprenta unică a talentului celor doi. Dincolo de evidență – celor doi le plac, deopotrivă, muzica și poezia – găsim o ancorare în realitate atât de profundă, încât surprinde de fiecare dată. Toate spectacolele Fără Zahăr au un univers sonor specific, cu toate acestea fiecare este altfel, cu alte cuvinte nu există repetiție la nivel de conținut, ci doar formă, ramă/cadru marca Fără Zahăr. Așa se face că Metamorfoze, spectacolul realizat de Fără Zahăr cu trupa Teatrului de Nord Satu Mare este original 100%, proaspăt și antrenant. Solicitant din toate punctele de vedere, Metamorfoze implică (și provoacă) spectatorii de la prima intrare în scenă a lui Gregor și până la cântecul de final, care ține loc de paradă a personajelor. Unsprezece  specii de gândaci, de la furnică, greiere, albină, trecând prin fluture și ajungând la licurici și gândacul de Colorado, cărora li se alătură VW Beetle Nicoară și Gregor devin, prin intermediul versurilor, costumelor și muzicii reprezentanții unor tipologii umane. Așa se face că scena pare invadată de gândaci folositori, de gândaci de la care avem ce învăța, căci ne povestesc despre care este rostul lor pe pământ, ce fac ei ca să supraviețuiască, cum reacționează la diverși stimuli, cine le sunt dușmanii de moarte, cum supraviețuiesc, ce întâmplări i-au marcat pe viață etc.

În cultura populară românească gândacii sunt, de obicei, dușmanii omului, ei trebuie stârpiți, împiedicați să se înmulțească. Nu la fel stau lucrurile cu albinele și fluturii, care și în Metamorfoze sunt reprezentanții mai binelui, dar vorbim despre un bine mascat, ascuns în spatele unor tare sociale. Nu există personaj pozitiv 100% în Metamorfoze, după cum  nici negative integral. De ce? Pentru că ei sunt personaje dintr-o poveste contemporană, din care fac parte și spectatorii; ca să le povestești despre ceea ce au trăit, n-re rost, dar ca să-i faci să înțeleagă că albul nu e niciodată alb 100%, da. Fabula cu greierele și furnica este adusă în prezent și îmbracă forma unor celebre „povești” mediatice; călugărița își mănâncă partenerul, iar canibalismul capătă multiple forme sociale; așa se explică și ordinea momentului dedicat ei în desfășurătorul întregului spectacol. Admirabilă beția de cuvinte a  păienjeniței – alcoolismul ține de firesc și nu de patologic în societatea românească; buburuzul și licuriciul dau culoare și savoare, cât despre gândacul de Colorado ce să mai spunem, el nu face altceva decât să readucă în prim-plan prejudecăți și stereotipuri celebre. De altfel, cred că Vasilache este vocea Fără Zahăr, ecoul lor; accent moldovenesc autentic, avalanșă de cuvinte deloc scăpate de sub control (niciun derapaj, credeți-mă, niciun sunet lăsat la întâmplare în eter!). Dacă ați uitat, cumva, cât de repede poate să vorbească un moldovean, iată că cei de la Fără Zahăr vă readuc aminte! Excelente și momentele urechelniței, albinei și vacii domnului, iar VW Beetle Nicoară închide cercul viciului într-un mod cât se poate de natural.

Un spectacol total, din care nu lipsește deloc culoarea – costumele sunt excelent lucrate, cu detalii care nu lasă spectatorul să caute prea mult personajul. Proiecțiile video sunt extensiile vizuale ale replicilor – picioarele furnicii apar supradimensionate, chiar și în raport cu propriul corp, ochii și tentaculele sunt evidențiate prin tușe puternice și pete de culoare, iar mișcările subtile conturează un univers ideatic care se dovedește pe alocuri complementar celui scenic, semn că spectacolul este gândit multistrat, iar pentru ca acest lucru să devină vizibil era nevoie de folosirea cu măsură a tehnicii moderne. Actorii sunt toți în voce, se simte că au lucrat intens pentru a stăpâni perfect ritmurile, dar și pentru a se susține reciproc, momentele de cor fiind indubitabil cele care demonstrează unitatea trupei. Într-un astfel de spectacol nu există loc pentru individualism, iar trupa Teatrului de Nord a înțeles perfect acest lucru, astfel încât aplauzele de la final sunt pentru „toți ca unul”. Un spectacol muzical care a avut premiera în mai 2021, la mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus în România. Un an în care au ieșit la iveală fricile, atavismul și neputințele umanității. Metamorfoze nu face altceva decât să convertească suferința acumulată în toate aceste luni în ritm și culoare. Un catharsis pe cât de necesar, pe atât de binevenit!

METAMORFOZE

spectacol-concert pus la cale de trupa Fără Zahăr

Regia muzicală: Bobo Burlăcianu

Versuri: Bobi Dumitraș

Scenografia: Cristian Gătina

Mișcare scenică: Roxana Fânață

Distribuția:

GregorAndrei Stan

Greierele CristiSergiu Tăbăcaru

Fluturele TomaCristian But

Urechelnița MarinelaAndreea Mocan

Călugărița MagdalenaRoxana Fânață

Furnica VeronicaDana Moisuc

Albina PolianaAdriana Vaida

Buburuzul BubuVlad Mureșan

Licuriciul LuciAndrei Gîjulete

Gândacul de Colorado VasilacheRomul Moruțan

Păienjenița IvonaRaluca Mara

Vaca Domnului MarcelaIoana Cheregi

VW Beetle NicoarăCătălin Mareș

_____________________________

Regia tehnică: Enikő Botos

Sunet: Vlad Giurge

Proiecție video: Stike Molnar

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

_____________________________

Spectacolul conţine, în secvențe scurte, efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă.

Durata: 1h, 35 min.

Data premierei: 23 mai 2021

METAMORFOZE – foto Karoly SuvegȘTIRI
Concursul de dramaturgie Focus Drama a ajuns la final
Concursul de dramaturgie Focus Drama a ajuns la final
Spectacolele Teatrului de Nord au avut mare succes la Brăila
Proiect de educație prin cultură în desfășurare la Teatrul de Nord
T.E.aM.A. - proiect de educație prin cultură cofinanțat de AFCN
Concurs de dramaturgie cu tema INSULA
Anca Similar joacă într-un film selectat la Festivalul de la Sarajevo
„Tata mută munții” în premieră la Satu Mare
Cronică de Oana Cristea Grigorescu la spectacolul BACANTELE (fără mască)
Cronică de Nona Rapotan la spectacolul BACANTELE (fără mască)
Cronică de Nona Rapotan la spectacolul METAMORFOZE
Demeter András, secretar de stat la Ministerul Culturii, în vizită la Satu Mare
Ziua Mondială a Teatrului - 27 martie 2021
În curând o nouă premieră la Teatrul de Nord
Redirecționare impozit pe venit
Mesajul Trupei „Mihai Raicu” de Ziua Națională a României
Spectacolele se suspendă temporar
Premieră pe țară: „Pasiunea lui Narcisse Mondoux” de Gratien Gélinas
Dragonul de aur - spectacol găzduit
Sfaturi utile pentru o viață perfectă
Reabilitarea Sălii Studio a Teatrului de Nord Satu Mare cu finanțare europeană
Radu Botar - Premiul Uniunii Cineaștilor pentru rol principal masculin
Premieră: „De la km. 0”
Premieră în Sala Mare a Teatrului de Nord
ImproȘtim câștigă primul Impro Comedy Fest
Teatrul de Nord deschide stagiunea în aer liber
Sărbătorim ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI online
Spectacolele Teatrului de Nord se văd online
27 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI
TRANZIT FESzT 2020
Cronică de Vasile Andreica la REȚETA PERFECȚIUNII...
Interviu cu Andrea Gavriliu, realizatoarea spectacolului ”Rețeta perfecțiunii...”
Redirecționați impozitul pe venit Asociației FOCUS DRAMA
50 - Cristian Ioan, regizor
50 - ”Primăvara nordică” de Oana CRISTEA GRIGORESCU
50 - Nagy Orbán, directorul general al Teatrului de Nord
50 - Vasile Andreica, Informația zilei
50 - Programul aniversării secției române a Teatrului de Nord
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Satu Mare
Primul spectacol al secţiei române din anul 2019
Teatrul de Nord încheie anul cu proiecte noi
PROGRAM DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI
CENUȘĂREASA s-a jucat în campania ”Poveste de Crăciun”
Cronică de Răzvan Rocaș la TĂRĂ(Z)BOI
Spectacol excepțional la Teatrul de Nord: LOST IN THE STARS
Cronică de Vasile Andreica la TĂRĂ(Z)BOI
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
CONSILIU DE FAMILIE, invitat la Gala Națională a Comediei - Galați 2018, editia a XXX-a
Spectacol invitat: Social Acceptabil, Studio Act Oradea
Turneul național Drama 5 ajunge la Satu Mare

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft