DISPARIȚIA

Vineri 15 aprilie, ora 17.00, Teatrul de Nord - Sala StudioTeatrul de Nord găzduiește, în cadrul platformei dedicată liceenilor - Teen Spirit, spectacolul DISPARIȚIA.

 

Producător: Asociația Reactor de creație și experiment, Cluj

Coproducători: Asociația Reciproca și Váróterem Projekt, Cluj

 

Distribuţia:

Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Endre Racz, Timea Udvari

 

Regia: Leta Popescu

Dramaturgie: Alexa Băcanu


Sunet și lumini: Doru Mihai Taloș

 

Pornind de la un eveniment concret, dispariția unui elev, spectacolul urmărește reacțiile, relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți aduși împreună de circumstanțe și nu de afinități. Deși în ierarhia clară a liceului aceștia ocupă locuri fixe, diferențele dintre ei sunt superficiale – dincolo de ele, sunt uniți de aceeași perspectivă asupra figurilor de autoritate care îi limitează, asupra educației care vrea să îi modeleze după un anumit tipar, asupra mass-media care oferă spectacole absurde în căutare de rating.

Realitatea spectacolului este o realitate a lor, subiectivă – de aici alunecarea din realitate în fantezie și invers, din 2015 într-o lume distopică a viitorului, dintr-un grup de adolescenți normali într-unul de supereroi.

Dincolo de asta, rămâne misterul dispariției: cine ar fi avut interesul să scape de Beni, cine l-a urât, cine l-a iubit și înspre cine arată indiciile. Răspunsul e mai complicat decât pare.

 

Durata spectacolului: 75 min.

 

INTRAREA LIBERĂ


Teen Spirit este o platformă a spațiului cultural Reactor de creație și experiment, dedicată adolescenților, care are ca scop apropierea acestora de cultura și educația alternativă, prin activități care se pliază pe zona lor de interes.

 

Ideea aceste platforme s-a născut dintr-un proces de analiză a categoriilor de public prezente la evenimentele culturale locale, în cadrul căruia am observat că segmentul de vârstă cuprins între 14-18 ani este absent. Dincolo de lipsa unei oferte culturale specifice, care să reflecte preocupările acestora, am descoperit și o percepție greșită a tinerilor asupra teatrului, formată probabil de-a lungul multor ieșiri bine organizate, cu profesorii și clasa. Ne-am propus să apelăm la liberul lor arbitru, la poveștile din apropierea lor, la ritmul lor alert și contradictoriu, pentru a reîmprospăta această percepție.

 

În 2015, în cadrul proiectului Teen Spirit #1 susținut de Primăria Cluj Napoca, am produs primele două spectacole de teatru, în urma unor ateliere de documentare cu liceeni: Dispariția și Nu cred că o să îmi treacă vreodată.

În 2016, în cadrul proiectului Teen Spirit #2 sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, am produs cel de-al treilea spectacol din platformă – În viitorul apropiat, și vom realiza un turneu al spectacolelor în orașele Sibiu, Baia Mare și Satu Mare.

Pe termen lung, ne dorim ca proiectul Teen Spirit să devină o platformă cu program constant la Spațiul Reactor, care să conțină, pe lângă spectacole de teatru, ateliere de mediere culturală, întâlniri și diverse alte activități pentru publicul de liceu.
Teaser: https://vimeo.com/142112900

 

Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft