
de Paşcu Balaci






STAGIUNEA 2010 - 2011
Sala Studio
VICTIMĂ ŞI CĂLĂU de Paşcu Balaci
regia artistică Marius Costache
scenografia Alexandru Radu
distribuţia:
Călăul – Vlad Mureşan
Victima – Andreea Mocan
Supraveghetorul – Mihai Dămăcuş/Ciprian Cosma
Clovnul – Sergiu Tăbăcaru
Spectacol prezent la Festivalul de Teatru Scurt Oradea, 26 septembrie 2011
Intrarea în Sistem presupune pierderea liberului arbitru din cauza supravegherii absolute la care este supus individul. Liberul arbitru nu mai este liber, ci forţat de sistemul care se autosusţine printr-un set de reguli coercitive. Intrarea în Sistem înseamnă să devii o rotiţă dinţată a mecanismului, să susţii şi să fii susţinut în cadrul său, acceptând toate regulile sale. Individul pierde puterea de a alege şi de a acţiona liber, şi asta-i cel mai îngrozitor: transformarea înceată şi sigură într-o maşinărie. Dar întotdeauna în spatele unui individ se află un Om, care se poate revolta, căci Omul nu poate fi definitiv Rău sau definitiv Bun: poate să aleagă. Iar în Sistem, alegerea nu este posibilă, ba, mai mult, este considerată o eroare. Iar în cadrul Sistemului eroarea ce nu poate fi corectată rapid şi simplu trebuie eliminată.
Marius Costache
Paşcu Balaci, avocat şi scriitor, a absolvit Facultatea de Ştiinte Juridice din Cluj-Napoca. A fost corespondent al Revistei Flacăra, apoi gazetar la ziarul Crişana. A scris mai multe volume de poezii, cărţi de teatru şi un volum de reportaje.
Criticul de teatru Mircea Ghitulescu considera textul “Victimă şi călău” drept cea mai buna piesă a dramaturgului orădean; un text speculativ, rafinat, în care Victima, o Fecioară oarecare, şi-a apărat virginitatea cu preţul crimei. Este condamnată la moarte, dar nu poate fi executată decât după ce este violată de un Călău, fiind invocată o cutumă de pe vremea împăratului Tiberius care a interzis executarea pedepsei cu moartea a fecioarelor, înainte de a li se răpi virginitatea. "Victimă şi călău” este o piesă scurtă şi densă, o stranie şi emoţionantă poveste de dragoste.