Bilete online



ANATOMIA UNUI VAL PERFECT

Focus Drama

vezi tot programul


Video


Imagini

ANATOMIA UNUI VAL PERFECT de Stela Giurgeanu

Regia: Tudor Dreve

Scenografia: Mihail Șarpe

Distribuția:

Aron - Bianco Erdei

Alma - Carmen Frățilă

Zoe - Crina Andriucă

Benny - Andrei Gîjulete

Naufragiata - Roxana Fânață

-----------------

Regia tehnică: Vlad Giurge

Sufleur: Yvette Prinz

Lumini: Călin Mocan, Ioan Iluță

Sunet: Stike Molnar

-----------------

Textul „Anatomia unui val perfect” a câștigat concursul de dramaturgie cu tema INSULA, lansat de Asociația Focus Drama și Teatrul de Nord, în proiectul Focus Drama (ediția 2021),  cofinanțat de CONSILIUL JUDEȚEAN SATU MARE.

-----------------
Anatomia unei idei sau despre obsesii și idei pierdute în hățișul cotidian
Nona Rapotan
24.01.2022
https://bookhub.ro/anatomia-unei-idei-sau-despre-obsesii-si-idei-pierdute-in-hatisul-cotidian/?fbclid=IwAR0LDOtMqhiZqtpz2_B5pT5vF9O32IeqzPRIYGqABfldZlcpc_UeOMG7ou0

Focus: dramaturgia românească
Claudiu Groza
Revista Tribuna
https://tribuna-magazine.com/teatrul-de-nord-130-vitalitatea-performativa-a-doua-trupe-teatrale/ 

-----------------

Stela Giurgeanu este jurnalistă și redactor la revista Dilema veche, unde scrie mai ales articole pe teme sociale. Ca dramaturg, a debutat pe scena Teatrului Național în 2015, cu un spectacol-lectură după piesa „Timpul nebunilor”, desemnată de UNITER drept „Cea mai bună piesă a anului”. În 2016, piesa „Colecționarul de timp” a fost nominalizată la același premiu, urmând ca în 2018 să primească din nou premiul UNITER pentru piesa „Matilda și groparii”, spectacol montat la Teatrul Național din București, unde se joacă în prezent. În 2019 a primit o nouă nominalizare UNITER, pentru „Cea mai bună piesă a anului” pentru „Casa cu stihii”.

-----------------

Și dacă omenirea nu este decât un măr copt la neon? Dacă nu suntem atât de buni pe cât pretindem că suntem? Dacă bunătatea noastră este doar de fațadă? Și dacă, în spatele acestei fațade se ascunde o Gorgonă cumplită, pe care dacă am privi-o direct în ochi am împietri pe loc? Ce se întâmplă când subestimezi puterile demonilor din lăuntrul tău? Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceștia și îți dai seama că nu ești nici atât de bun, nici atât de generos și nici atât de curat sufletește pe când îți imaginai că ești?

Perioada pe care o trăim ne-a obligat, prin izolare, la un rendez-vous cu toți acești demoni – un ghem compact de frici, de nesiguranțe, de invidii și ranchiune, adânc îngropate, dosite în cele mai îndepărtate unghere ale ființei noastre, ascunse de alții, dar și de noi. Și toți ne-am privit Gorgona în ochi, iar ochii Gorgonei ne-au oglindit propriile poltronerii. (Stela Giurgeanu)

-----------------

Regizorul Tudor Dreve s-a născut în 1996 la Satu Mare. A urmat cursurile Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la clasa de regie a profesorilor Mihai Constantin Ranin și Răzvan Mureșan. În timpul facultății a montat textele: Salonul de estetică, dramatizare după proza scurtă a lui Mitoș Micleușanu; Electra, colaj după textele lui Eschil, Sofocle și Euripide; Livada de vișini de A.P. Cehov; Frankie e ok, Peggy e și ea bine și totu-i cum nu se poate mai bine de Martin Cicvak; The.oxy.tempties după Oxigen de Ivan Vîrîpaev. A obținut licența în regie de teatru în 2020 și a debutat la Teatrul Municipal Baia Mare cu spectacolul Nevrozele sexuale ale părinților noștri de Lukas Bärfuss, pentru care a obținut o nominalizare pentru Debut la Gala Premiilor UNITER 2021. În prezent urmează masteratul clujean de Artă Teatrală.

La Teatrul de Nord Satu Mare a făcut parte din echipa de producție a spectacolelor: Bacantele (fără mască), rescriere de Maria Manolescu după Euripide, regia Dragoș Alexandru Mușoiu și Cu susul în jos, de Ana Cucu Popescu, regia Delia Gavlițchi.

-----------------

Despre proiectul Focus Drama

Focus Drama este un proiect elaborat de Asociația Focus Drama și Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord, cu scopul impulsionării dramaturgiei românești prin încurajarea creării de texte noi și prin promovarea lor către public.

În prima etapă a proiectului s-a lansat concursul de dramaturgie cu tema „Insula”. Tema este tributară vremurilor pe care le trăim de la instaurarea unei pandemii mondiale. Timpul și spațiul social dictează modul în care ne conducem individual viețile, iar epoca modernă a impus ca managementul acestor două aspecte să se realizeze oarecum colectiv, la nivel global și cu o rapiditate extremă, având în vedere și tehnologiile avansate de care dispunem. Prin urmare, am devenit tributari unei continuități, unui aspect liniar și disruptiv al spațiului și timpului. Deși studiile impactului pandemic la nivel psihologic individual și social nu sunt încă finalizate, este general acceptat faptul că ciclicitatea activităților noastre sociale și individuale, nu a suportat nicicând întreruperi mai bruște și mai iminente ca cea recentă. Pornind de la aceste aspecte, tema INSULA a fost menită să impulsioneze dramaturgi de pretutindeni din România să scrie piese actuale.

Dintre cele 44 de textele primite, juriul concursului a selectat trei finaliste, textul câștigător ales pentru a fi pus în scenă, și încă două pentru spectacole lectură. În selecție s-a ținut cont de originalitatea propunerii, de calitatea scrisului și de relevanța abordării pentru tema concursului.

Proiectul este finalizat printr-un focus pe dramaturgia românească, în perioada 3 - 5 decembrie 2021, care cuprinde două spectacole invitate: Ale mele (Reactor, Cluj-Napoca) și Limite (Replika, București), realizate după piese românești contemporane; premiera noului spectacol, Anatomia unui val perfect; spectacolele lectură ale pieselor selectate prin concurs: Pandemic blues și Adevărul despre sfârșit; o instalație imersivă de artă care ne oferă o experiență teatrală încapsulată; discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

Acest proiect cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Satu Mare. Consiliul Județean Satu Mare nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Bilete online

DISTRIBUTIA
Roxana Fânață
Naufragiata

COLABORATORI
Tudor Dreve
regia artistică

ECHIPA TEHNICA
Vlad Giurge
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft