Bilete online
PANDEMIC BLUES
Focus DramaPANDEMIC BLUES

Focus Drama

vezi tot programul


Imagini

Teatrul de Nord – Sala Studio

Spectacol-lectură:

PANDEMIC BLUES de Crista Bilciu

Regia: Andrei Raicu

Distribuția:

Lina - Alina Negrău

Luță - Sorin Oros

Buni - Anca Similar 

Tina - Raluca Mara 

Mia - Anca Dogaru

Dudu - Andrei Stan

Bebe - Tibor Székely 

Nea Ticu - Romul Moruțan 

Tudor - Sergiu Tăbăcaru

-----------------

Regia tehnică: Eniko Botos

Lumini: Călin Mocan, Ioan Iluță

Sunet: Stike Molnar

-----------------

Textul „Pandemic blues” a câștigat locul 2 la concursul de dramaturgie cu tema INSULA, lansat de Asociația Focus Drama și Teatrul de Nord, în proiectul Focus Drama (ediția 2021),  cofinanțat de CONSILIUL JUDEȚEAN SATU MARE.

-----------------

Crista Bilciu este regizoare de teatru, poetă și dramaturgă.  Volumul ei de debut, „Poema desnuda”, a câștigat concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România și a fost premiat, printre altele cu prestigiosul Premiu Național „Mihai Eminescu – opus primum”. Ca regizor, a lucrat în diferite teatre din țară și conduce compania independentă Teatrul de Foc, cu care a realizat peste 30 de spectacole independente. Ca dramaturg, a scris până acum șapte piese de teatru, toate premiate la diferite concursuri de dramaturgie, unele texte fiind puse în scenă în teatre din București, Iași, Timișoara. În concursul FOCUS DRAMA, juriul i-a acordat premiul II pentru textul „Pandemic Blues”, care va fi redat publicului din Satu Mare sub forma unui spectacol lectură.

----------------- 

Scrisă cu un fel de cinism ludic aproape hiperrealist, „Pandemic blues” de Crista Bilciu conține subtextual un sâmbure tragic, redând cumva paradoxul viețuirii autohtone. Destul de cruda poveste de familie se derulează, funambulesc pe alocuri, între o frenetică asumare vitalistă și traumele intime, acestea din urmă mascate, eludate, de o ipocrită „poftă de viață”. Spațiul familial devine un ring al orgoliilor. Dacă adăugăm constrângerile pandemiei, avem portretul de familie perfect... (Claudiu Groza)

-----------------

Despre proiectul Focus Drama

Focus Drama este un proiect elaborat de Asociația Focus Drama și Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord, cu scopul impulsionării dramaturgiei românești prin încurajarea creării de texte noi și prin promovarea lor către public.

În prima etapă a proiectului s-a lansat concursul de dramaturgie cu tema „Insula”. Tema este tributară vremurilor pe care le trăim de la instaurarea unei pandemii mondiale. Timpul și spațiul social dictează modul în care ne conducem individual viețile, iar epoca modernă a impus ca managementul acestor două aspecte să se realizeze oarecum colectiv, la nivel global și cu o rapiditate extremă, având în vedere și tehnologiile avansate de care dispunem. Prin urmare, am devenit tributari unei continuități, unui aspect liniar și disruptiv al spațiului și timpului. Deși studiile impactului pandemic la nivel psihologic individual și social nu sunt încă finalizate, este general acceptat faptul că ciclicitatea activităților noastre sociale și individuale, nu a suportat nicicând întreruperi mai bruște și mai iminente ca cea recentă. Pornind de la aceste aspecte, tema INSULA a fost menită să impulsioneze dramaturgi de pretutindeni din România să scrie piese actuale.

Dintre cele 44 de textele primite, juriul concursului a selectat trei finaliste, textul câștigător ales pentru a fi pus în scenă, și încă două pentru spectacole lectură. În selecție s-a ținut cont de originalitatea propunerii, de calitatea scrisului și de relevanța abordării pentru tema concursului.

Proiectul este finalizat printr-un focus pe dramaturgia românească, în perioada 3 - 5 decembrie 2021, care cuprinde două spectacole invitate: Ale mele (Reactor, Cluj-Napoca) și Limite (Replika, București), realizate după piese românești contemporane; premiera noului spectacol, Anatomia unui val perfect; spectacolele lectură ale pieselor selectate prin concurs: Pandemic blues și Adevărul despre sfârșit; o instalație imersivă de artă care ne oferă o experiență teatrală încapsulată; discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

 

Acest proiect cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Satu Mare. Consiliul Județean Satu Mare nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Bilete online

DISTRIBUTIA
Sorin Oros
Luță

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Andrei​ ​Raicu
regia artistică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft