Bilete online
FOCUS DRAMA, ediția a III-a

FOCUS DRAMA, ediția a III-a: SPAȚIUL DINTRE NOI

concurs de dramaturgie 

Teatrul de Nord și Asociația FOCUS DRAMA anunță lansarea concursului de dramaturgie cu tema SPAȚIUL DINTRE NOI.
Textul câștigător va fi montat la Teatrul de Nord Satu Mare, în stagiunea 2024 - 2025, iar alte două finaliste vor beneficia de spectacole lectură în cadrul evenimentului Focus Drama, ediția a III-a. Concursul se adresează tuturor autorilor de limbă română, indiferent de vârstă și experiență profesională. 

Considerente asupra temei:

SPAȚIUL DINTRE NOI  adăpostește dualitatea enigmatică a conexiunii și distanței; un loc, un timp sau un mod în care diviziunile emoționale și fizice coexistă. SPAȚIUL DINTRE NOI încape în amalgamul complex al relațiilor umane, adesea ilustrând echilibrul delicat dintre intimitate și separare. Acest abis, fie el metaforic sau tangibil, se manifestă în diverse forme, de la distanța literală dintre indivizi până la golurile emoționale nevăzute care pot apărea chiar și în cele mai strânse legături. De aceea, tema aleasă nu este una aleatorie, ci încurajează tratarea spațiului din mai multe perspective, fie că vorbim despre perspectiva psihologică, filosofică sau politică ș.a.m.d.

Cum percepem conexiunile noastre? Care sunt trăirile și nevoile care influențează relațiile noastre?

Cum ne definim individualitatea în raport cu ceilalți? Cum se intersectează identitățile și cum influențează ele relațiile noastre?

Cum se reflectă granițele și sistemele de putere în relațiile dintre oameni și națiuni? Ce soluții și abordări se pot găsi pentru a depăși diferențele ideologice și culturale?

Dar când ne gândim la spațiul virtual? Se mai aplică aceeași scară valorică a spațiului în comunicare?

Spațiul poate fi literal sau virtual, o dimensiune fizică sau una abstractă, și poate reflecta și  adâncimile disensiunilor politice și ale conflictelor armate. Într-un sens palpabil, această separare se materializează în granițele teritoriale și în spațiile geografice care separă națiuni, adesea răspândind tensiuni și animozități. Este un spațiu marcat de frontiere fortificate, conflicte teritoriale și inabilitatea de a găsi comun acord, astfel generând fisuri îndelungate în relațiile dintre state.

Pe de altă parte, spațiul virtual este un teritoriu al confruntărilor digitale, unde războaiele informaționale și cyber-atacurile pot crea separări și polarizări ideologice. Propaganda și manipularea informației umplu acest spațiu virtual, fragmentând societățile și alimentând diviziunile politice. Într-o lume interconectată prin mijloace tehnologice avansate, aceste conflicte virtuale pot avea consecințe reale, extinzându-se asupra relațiilor dintre oameni și națiuni.

Oricare ar fi dimensiunea, SPAȚIUL DINTRE NOI oferă o multitudine de straturi de explorat!
 

Regulamentul concursului:

- textele vor fi trimise pe e-mail, la adresa focusdrama.ro@gmail.com, până cel târziu în data de 31 mai 2024;

- în cadrul selecției se va ține cont de originalitatea propunerii, calitatea scrisului, relevanța abordării pentru tema concursului;

- nu se acceptă texte montate sau publicate înainte de data limită a concursului;

- autorul câștigător trebuie să aibă disponibilitatea de a adapta textul în funcție de nevoile scenice;

- prin participarea la concurs, autorul își dă implicit acordul de publicare (în cazul în care acesta se califică pe unul din primele trei locuri) pe platforma LiterNet (https://www.liternet.ro/) și acordul pentru punerea în scenă a textului. 

Calendar:

- 31 mai 2024 – data limită de trimitere a textelor

- 31 iulie 2024 – anunțarea rezultatelor

- octombrie – noiembrie 2024, producția spectacolelor

- noiembrie 2024 - organizarea evenimentului FOCUS ÎN DIALOG la Teatrul de Nord Satu Mare (premiera spectacolului după textul câștigător și spectacole lectură după următoarele două texte clasate, spectacole invitate, workshop-uri etc).Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft