Bilete online
Proiectul FOCUS DRAMA

○ Concurs de dramaturgie FOCUSDRAMA: RO, cu tema „Diferitele generații în căutarea diferitelor Românii”

○ Focus Dramaturgia Românească

Focus Drama este un proiect elaborat de Teatrul de Nord, secția română, cu scopul impulsionării dramaturgiei românești prin încurajarea creării de texte noi și prin promovarea lor către public.

În prima etapă a proiectului s-a lansat concursul de dramaturgie Focus Drama: Ro, cu tema „Diferitele generații în căutarea diferitelor Românii”. Tema concursului este una din ce în ce mai actuală: conflictul dintre generații, care există desigur la nivel mondial, dar care în România este foarte pregnant, urmare a condițiilor atât de diferite în care au crescut și s-au maturizat persoanele în timpul regimului comunist, față de generațiile mai recente. Protestele recente nu au făcut decât să adâncească această prăpastie, prin sublinierea diferențelor de percepere a rolurilor guvernanților și cetățenilor, a modului în care trebuie să funcționeze o democrație. În anul în care sărbătorim un secol de la marea unire, este momentul să ne îndreptăm atenția înspre modul în care se raportează la România diferitele generații, ce au ele în comun și ce le desparte, în încercarea de a stimula o conversație deschisă și empatică între ele. Juriul concursului, dramaturgul Elise Wilk, actorul Radu Botar și regizorul Ovidiu Caița, au selectat cinci texte, unul dintre ele urmând să fie montat, iar celelalte patru să aibă spectacole-lectură. În selecție s-a ținut cont de originalitatea propunerii, de calitatea scrisului și de relevanța abordării pentru tema concursului.

Proiectul este finalizat printr-un focus pe dramaturgia românească, care cuprinde 5 spectacole invitate, realizate după piese românești contemporane, spectacolele-lectură ale pieselor selectate prin concurs, premiera noului spectacol și discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

Primele spectacole au fost invitate în festivalul Tranzit Fest (29.09 - 07.10 2018): ”Maró” de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Teatrul Yorick Târgu Mureș; ”În umbra marelui plan” de Catinca Drăgănescu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca; ”Vă plac bananele, tovarăși?” de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea.

În perioada 8 - 11 noiembrie sunt programate spectacolele-lectură ale textelor selectate în finala concursului de dramaturgie: ”Nu vorbim despre asta” de Alexandra Felseghi, ”Hic Sunt Leonesse” de Bogdan Georgescu, ”Smaralda vă vede” de Selma Dragoș, ”Uitasem” de Leane Barbu; premiera spectacolului montat de Ovidiu Caița după textul câștigător, ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, și două spectacole invitate: ”M.I.S.A.PĂRUT” de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca și ”Scrisori de pe front”, un proiect ”Texte bune în locuri nebune”, regia Ionuț Caras.


Proiectul Focus Drama a provocat scrierea unor piese de teatru care vorbesc despre realitatea contemporană, pe care să le vadă un public obișnuit cu o dramaturgie internațională sau românească clasică. Proiectul este benefic atât pentru reîmprospătarea dramaturgiei românești, prin oferirea de șanse de expresie autorilor dramatici, cât și pentru conectarea publicului sătmărean la noile tendințe teatrale. Textele românești contemporane sunt rare și în repertoriul Teatrului de Nord Satu Mare, publicul este obișnuit cu piese clasice sau internaționale și are tendința să reacționeze cu scepticism la schimbare. Dorim să schimbăm acest lucru, prin confruntarea lui cu spectacole de impact, create după texte românești contemporane și prin a-i oferi ocazia să discute cu artiștii acestora, pentru a-și lămuri eventualele curiozități sau pentru a afla mai multe din culisele spectacolelor, din motivația artiștilor de a aborda problematici contemporane.


Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Focus Drama
METAMORFOZE în CĂRUȚA CU TEATRU, ediția a II-a
„Căruța cu Teatru” – ediția a II-a
Textele câștigătoare ale concursului de dramaturgie Focus Drama, ediția a III-a
Regulamentul concursului cu tema „Spațiul dintre noi” - FOCUS DRAMA, ediția a III a
FOCUS DRAMA, ediția a III-a
Un nou proiect al asociației Focus Drama: CĂRUȚA CU TEATRU
FOCUS FEST 2022, ediția I
Proiectul FOCUS YOUTH a ajuns la final
Ateliere gratuite de teatru pentru liceeni din Satu Mare
FOCUS FEST 2022
Cronică de Claudiu Groza, revista Tribuna
Dramaturgia românească contemporană în focus la Teatrul de Nord
FOCUS DRAMA, ediția 2021
3-5 decembrie 2021, weekend dedicat dramaturgiei românești contemporane
Rezultatele concursului de dramaturgie cu tema INSULA
Concurs de dramaturgie cu tema INSULA
Răzvan Rocaș: Absurditatea unui război al nimănui
Vasile Andreica: “Tără(z)boi”, sau jocul vieţii şi al morţii într-o ţară a nimănui
Răzvan Rocaș: Fărâme de amintiri readuse la suprafaţă
Răzvan Rocaș: Represaliile paranoice ale unei minţi ignorante
Răzvan Rocaș: Despre abuz şi părinte în noul mileniu
Răzvan Rocaș: Sono una leonessa rumena
Răzvan Rocaș: Despre dilemele nespuse ale generaţiilor
FOCUS DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ
TĂRĂ(Z)BOI
SPECTACOLE-LECTURĂ
Spectacol invitat: M.I.S.A.PĂRUT
Spectacol invitat: SCRISORI DE PE FRONT
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
Proiectul FOCUS DRAMA
Rezultatele concursului de dramaturgie
CONCURS DE DRAMATURGIE / Focus Drama: Ro

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft