Bilete online
SPECTACOLE-LECTURĂ

8 - 11 noiembrie 2018 - Grandstand (Cafeneaua Teatrului)

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

FOCUS DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ

spectacole-lectură 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Joi 8 noiembrie 2018, ora 17.00 

NU VORBIM DESPRE ASTA de Alexandra Felseghi 

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Andrei Stan, Alina Negrău, Vlad Mureșan, Dorina Nemeș      

Alexandra FELSEGHI s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca și este absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune din același oraș. Lucrează în sectorul independent din 2012, atât în compania Create.Act.Enjoy al cărei membru fondator este, cât și ca dramaturg și regizor freelancer. Dintre textele de spectacol realizate, amintim: 3 MILIOANE (producție Create.Act.Enjoy), EAT ME (producție Create.Act.Enjoy), TATA ȚINTEA ÎNTOTDEAUNA FAȚA (text câștigător al concursului de dramaturgie EurOpinions, Tirgu Mureș), SUPRAVIEȚUITOR (dramatizare după ”Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României”, de Anca și Raul Ștef), VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ (balet neoclasic, Opera Maghiară de Stat, Cluj), AICI.ACUM.ÎNACESTMOMENT (one woman show), EVERY DAY IS A BRIDGET DAY (one woman show), THIS IS MY BODY. COME INTO MY MIND (spectacol de teatru-dans). 

Nu vorbim despre asta e povestea unei generații spusă pe 4 voci. O generație care s-a trezit adultă peste noapte, fără vreun manual de utilizare a vieții. E vorba despre acei oameni care s-au născut undeva în anii ’80, au copilărit în ’90, au avut primele telefoane mobile la început de 2000 și erau deja la facultate când România a intrat în UE. Textul e o confesiune a descoperirii de sine, în contextul unei societăți în schimbare, cu modele îndoielnice. Nu vorbim despre asta însumează toate acele subiecte incomode, evidente, trecute sub tăcere la masa în familie, pe care părinții le evită, iar copiii lor adolescenți le asimilează încercând să se accepte. (Alexandra Felseghi) 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Vineri 9 noiembrie 2018, ora 17.00 

HIC SUNT LEONESSE de Bogdan Georgescu 

Regizor-coordonator: Andrei Raicu

Distribuția: Carmen Frățilă    

Bogdan GEORGESCU - artist, observaţionist. Instrumente utilizate: dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală, management de proiect. Georgescu dezvoltă prin proiectele sale din ultimii zece ani o metodă proprie de teatru pe care o numește Artă Activă.  Bursier Open Society Institute NY – UEP 2004. Bursier Cornerstone Theatre Company Institute 2005. Brusier CEC Arts Link– Brown University RI – programul de scriere dramatică, 2011. Colaborează cu Teatrul Hebbel am Ufer HAU Berlin în proiectul Houseclub – proiect dedicat tinerilor adolescenți ai liceului vecin – prin spectacole precum The Unlikely Event, Reboot și Flexination. A participat ca artist și trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe sau workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Spania, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Marea Britanie și România.

Piese și scenarii de teatru: România! Te pup, FTW, ROGVAIV, I am special, Casa Poporului, XXXCartoons, Rape, DW-3D text, For The Win, Punct Triplu, Totul este realități, Antisocial, Pentru că Meriți, #minor, MAL/PRAXIS. Youtube channel: bo2gdan. 

Hic sunt Leonesse este un scenariu feminist queer de Artă Activă. În anii 90, în România, cele mai vizionate canale de televiziune străine erau cele italiene. Hic Sunt Leonesse e povestea unei Italii percepute prin prisma show-urilor televiziunilor italiene și realitățile pe care femei care muncesc în Italia ca îngrijitoare le trăiesc în peninsulă. Arta Activă este procesul creativ de transformare a vieții de zi cu zi într-o operă de artă colectivă. (Bogdan Georgescu) 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Sâmbătă 10 noiembrie 2018, ora 17.00 

SMARALDA VĂ VEDE de Selma Dragoș 

Regizor-coordonator: Ioan Ardelean

Distribuția: Dorina Nemeș, Sorin Oros, Sergiu Tăbăcaru, Anca Similar, Cristian But, Vlad Mureșan, Tibor Székely, Andrei Stan, Lucia Maria Racșan   

Selma DRAGOŞ a absolvit Comunicare și Jurnalism la UBB Cluj și Regie de Teatru la UNATC (2008). În prezent urmează cursurile de Masterat Scriere Dramatică la UAT Târgu Mureș. Este implicată într-o varietate de activități care îmbină teatrul cu psihologia și care, pentru ea, sunt reunite sub același titlu: ”crearea de situații articificiale cu ajutorul cărora putem obține mai multă claritate”. O preocupă modalitățile de creație în care rolurile creatorilor sunt fluide și modul în care producțiile artistice astfel create pot înlesni publicului accesul la o altă viziune asupra realității - o realitate ai cărei co-creatori suntem cu toții, fie că este vorba despre copii sau adulți. 

În cadrul Masterului de Scriere Dramatica (ale cărui cursuri le urmez de anul trecut), Alina Nelega ne-a dat ca temă o rescriere a Scufiței Roșii. Lucrând la poveste mi-am dat seama că, asemeni multor mame din generația mea, am foarte multe obiecții vis-a-vis de „violența” poveștilor clasice. Și am rămas cu întrebarea „Ce și când și cum ar trebui să le povestim copiilor despre violență”? Și mi s-a făcut rușine de cum încercam noi să edităm realitatea copiilor noștri - care au, de fapt, acces la lumea întreagă din momentul când au acces la internet. 

Plecând de la schema: Scufița Inocentă - Lup Periculos - Vânător am ajuns la acest text, în care Vânătorul a deveni ascultător iar Scufița o fetiță care se crede un fel de Batman. Și nu m-am putut abține să nu fac și dreptate, un pic.

Am dezvoltat piesa în cursul unei rezidențe Filit/FITPTI în această vară. Piesa a avut o primă lectură în cadrul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr la Iași și a fost publicată în volumul care reunește rezultatele proiectului de rezidențe pentru dramaturgi Filit/FITPTI. (Selma Dragoș) 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 17.00 

UITASEM de Leane Barbu 

Regizor-coordonator: Diana Dragoș

Distribuția: Mihai Nițu           

Leane BARBU este pseudonimul la adăpostul căruia mi-am revendicat libertatea de a crea, fără presiunea și limitările pe care le resimt atunci când textele mele sunt atașate propriei personalități. Odată cu „Uitasem”, care este primul text cu care am ieșit public sub pseudonim, mi-am dat seama că deși aveam senzația că îmi ofer libertatea de scrie despre orice și că pot vorbi cu ușurință despre emoții intime, lucrul ăsta nu era tocmai adevărat. Acum, când m-am întors la îndatoririle scrisului de zi cu zi, am început să tânjesc din nou după teribila ușurință și inspirație pe care am resimțit-o scriind „Uitasem” și să încerc, cumva, s-o recreez. Nu știu dacă voi reuși. Știu că voi încerca. Nu știu cât timp îmi voi păstra acest pseudonim, știu că, pentru moment, să scriu sub anonimat mă pune față în față cu multe necunoscute pe care le am despre percepție și identitate la nivel artistic. 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

INTRAREA LIBERĂ

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○ 

_______________________________________________

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

_______________________________________________


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft