Bilete online
TĂRĂ(Z)BOI

TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc

Regia: Ovidiu Caița

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Andrei Raicu

Mișcarea scenică: Roxana Fânață

Video design: Dimitris Palade

Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu 

Distribuția:

Crina Andriucă, Raluca Mara, Roxana Fânață, Alexandra Odoroagă, Ciprian Vultur, Cătălin Mareș, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Anca Dogaru, Stelian Roșian, Andrei Gîjulete, Adriana Vaida
 

Regia tehnică: Cristian Rudăreanu

Sufleur: Larisa Székely

Sunet: Vlad Giurge

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan


Data premierei: 11 noiembrie 2018

Durata spectacolului: 1h, 30 min.


Tără(z)boi
 este textul câștigător al concursului de dramaturgie Focus Drama: Ro cu tema ”Diferitele genrații în căutarea diferitelor Românii”, lansat de Teatrul de Nord la începutul lunii iulie 2018.   
 

Viața unei comunități decurge când mai lin, când mai învolburat, asemeni unui râu care în zeci de ani și-a săpat o albie prin care, acum, își poate urma cursul, neabătut, devenit al lui, devenit firesc. O decizie arbitrară poate sparge această normalitate, o poate anula reașezând-o pe cu totul alte coordonate. Prieteni de o viață se transformă peste noapte în inamici, bătrânii îi îngropă pe cei tineri, iar copiii sunt smulși violent din copilărie și aruncați într-o realitate pe care nici maturii nu o înțeleg în totalitate. Conflictele se pot aplana, noile reguli pot deveni firești, râul își sapă o altă albie care, în timp, va deveni a lui. Dar lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel, amintirile nu se vor pierde în timp, rănile nu se vor închide definitiv niciodată.

”Tără(z)boi”, piesa Marianei Starciuc, originară din Republica Moldova, scrisă sub formă de jurnal, spune povestea unui sat de pe malul Nistrului prins în războiul transnistrean din 1992, din perspectiva unei fetișcane, Ana, participant direct la acele evenimente. Relatează lucid, dar cu multă candoare, episoade când tensionate, când pline de umor provenit din absurdul și ilaritatea momentului. Plasarea geografică și temporală creează doar o conjunctură. Conflicte asemenea celui din Transnistria au existat atât în România cât și în întreaga Europă, continuă să existe și vor mai exista. Ceea ce prevalează din acest text creând empatie este drama profundă a unor oameni prinși în vâltoarea unei situații pe care nu au provocat-o dar a cărei consecințe le vor suporta din plin.

 

Acțiunea piesei se desfășoară în timpul războiului de pe Nistru (1992), unul al intereselor marilor puteri cărora le cad jertfă fie băștinași nevinovați, fie mercenari veniți, fără cunoștință de cauză, din pușcăriile Rusiei. Întreg tărăboiul piesei se concentrează în jurul unei colectivități moldovenești, care, prin lozinci și declarații false, prin așa-numitele acțiuni „în numele salvării țării”, profită de conflagrație, compromițând astfel ideile de patriotism, de valori naționaleși general-umane. Totodată, autoarea urmărește destinele câtorva personaje pacifiste, care iubesc, sunt responsabile, speră, destine ce ating, într-un final, tragicul. 
 

Mariana STARCIUC este absolventa Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, specialitatea Dramaturgie şi Scenaristică, curs coordonat de Angelina Roşca şi Mihai Poiată. A urmat cursurile de masterat „Scriere Dramatică” la Universitatea de Arte din Târgu Mureş sub îndrumarea Alinei Nelega. Scrie scenarii pentru filme şi piese de teatru, printre care: ”Geamul” - Premiul pentru Dramaturgie, 2013, UNITEM; ”Matrioshka.md”, spectacol-lectură prezentat la Festivalul de Dramaturgie Contemporană Verbarium, ediţia I, regie Sava Cebotari; ”Povestea leneșului” - Mențiunea Ministerului Culturii pentru Dramaturgie, 2014; ”Mi(n)ority”, regie Slava Sambriş; ”Oral”, spectacol-lectură la Teatrul Ariel Târgu Mureş; ”Crescuţi prin Skype”, prezentat în cadrul proiectului Next Stage Europe, Berlin; ”Dragostea nu doare”, regie Ianoş Petraşcu; ”Fântânile”, scenariu de lungmetraj, regie Radu Zaporojan; ”Plus Minus Unu”, scenariu de scurtmetraj, regie Ion Borş; ”Din inima Moldovei”, scenariu de lungmetraj, regie Ion Usatâi ş.a.


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft