





Vineri 9 noiembrie 2018, ora 18.00 - Teatrul de Nord, Sala Studio
Spectacol invitat în proiectul Focus Drama
Reactor de creație și experiment, Cluj Napoca
M.I.S.A.PĂRUT
Autor: Alexa Băcanu
Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
Distribuția: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu
Mulțumiri: Gabriel Andreescu, Cornel Mihalache, Dana Crăescu, Cosmina Oprea, Marian Cobuz, Robert Antal
Durata spectacolului: 80 minute
Vârstă recomandată: 16+
Spectacolul folosește stroboscop și nu este recomandat persoanelor cu epilepsie sau cu pace-maker.
Premiul pentru regie, Bucharest Fringe 2017
M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.
În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?
„Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente” este un proiect cultural al platformei Reactor Social, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Recenzii:
„M.I.S.A.PĂRUT este un elocvent studiu de caz asupra încăpăţînării cu care opinia publică, în covîrşitoare proporţie, refuză gîndirea critică în favoarea unui conservatorism primitiv şi a unui naţionalism rudimentar. (…) M.I.S.A.PĂRUT este un excelent spectacol despre retardul civilizaţiei autohtone.”
Oana Stoica, Dilema Veche http://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/noaptea-mintii
Dragoș Mușoiu construiește cu o minuție de bijutier un univers multifațetat, în care fiecare dintre cei patru actori primesc, într-o dinamică pe cît de expresivă, pe atît de solicitantă, sarcini multiple, atît la nivelul interpretării (într-un joc sofisticat de distanțare și empatie caracterizantă, ce se răstoarnă una-ntr-alta la distanță de secunde), cît și la nivelul plasticii corporale. Oana Mardare, Raluca Mara, Cătălin Filip și Bogdan Rădulescu alcătuiesc un ansamblu pe cît de omogen antrenat, pe atît de capabil să ofere performanțe individuale sclipitoare.
Miruna Runcan, Observatorul Cultural, http://www.observatorcultural.ro/articol/structuri-dramatice-noi-spatii-imaginare-negociabile-despre-asumarea-conditiei-experimentale/
Mușoiu îşi creează un stil, are o viziune scenică minimalistă şi expresivă, ştie să îmbine tradiţiile teatrului documentar cu cele ale teatrului postmodern, nu-şi supra-turează actorii deşi ar avea nenumărate ocazii pentru dramatism à la roumaine şi, pentru a reveni la ideea de început înţelege acel element de bază al artei dramatice care scapă multor alţi titulari clujeni: înţelege că doar ceea ce e subtil e dramatic şi că perioada şocului că expresie teatrală a trecut de câteva decenii.
Lucian Tion, Critic Atac, http://www.criticatac.ro/29645/m-i-s-a-parut/
Extrem de bine dozat, bine gândit, excelent realizat, viu. Elemente puţine care fac mult, costume rebele în cuminţenia lor şi o poveste care te duce cu mult tact către un o senzaţie pe care nu ştii exact cum să o descrii.
Ilinca Anamaria Prisacariu, Liternet, http://agenda.liternet.ro/articol/22304/Ilinca-Anamaria-Prisacariu/Ce-am-vazut-si-simtit-la-Maratonul-teatrului-independent-Bucharest-Fringe-2017.html
spectacolul nu intenţionează nici măcar o clipă să ofere o perspectivă favorabilă, edulcorată, dezvinovăţitoare despre Mişcarea lui Gregorian Bivolaru. Să le servească drept alibi ori scuză. Nu nutreşte intenţii generalizatoare. Nu are partizanate. Doreşte doar să ne pună pe gânduri (să fie asta puţin lucru?), formulând întrebarea referitoare la cât de multe lucruri exacte ştim despre faptele reale şi nu senzaţionaliste ale lui Gregorian Bivolaru
Mircea Morariu, Adevărul, http://adevarul.ro/cultura/teatru/ce-mai-putem-vedea-teatrele-tara-ii-1_59db20385ab6550cb8f4b4fd/index.html
FOCUS ÎN DIALOG | 8 – 10 noiembrie 2024
METAMORFOZE în CĂRUȚA CU TEATRU, ediția a II-a
„Căruța cu Teatru” – ediția a II-a
Textele câștigătoare ale concursului de dramaturgie Focus Drama, ediția a III-a
Regulamentul concursului cu tema „Spațiul dintre noi” - FOCUS DRAMA, ediția a III a
FOCUS DRAMA, ediția a III-a
Un nou proiect al asociației Focus Drama: CĂRUȚA CU TEATRU
FOCUS FEST 2022, ediția I
Proiectul FOCUS YOUTH a ajuns la final
Ateliere gratuite de teatru pentru liceeni din Satu Mare
FOCUS FEST 2022
Cronică de Claudiu Groza, revista Tribuna
Dramaturgia românească contemporană în focus la Teatrul de Nord
FOCUS DRAMA, ediția 2021
3-5 decembrie 2021, weekend dedicat dramaturgiei românești contemporane
Rezultatele concursului de dramaturgie cu tema INSULA
Concurs de dramaturgie cu tema INSULA
Răzvan Rocaș: Absurditatea unui război al nimănui
Vasile Andreica: “Tără(z)boi”, sau jocul vieţii şi al morţii într-o ţară a nimănui
Răzvan Rocaș: Fărâme de amintiri readuse la suprafaţă
Răzvan Rocaș: Represaliile paranoice ale unei minţi ignorante
Răzvan Rocaș: Despre abuz şi părinte în noul mileniu
Răzvan Rocaș: Sono una leonessa rumena
Răzvan Rocaș: Despre dilemele nespuse ale generaţiilor
FOCUS DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ
TĂRĂ(Z)BOI
SPECTACOLE-LECTURĂ
Spectacol invitat: M.I.S.A.PĂRUT
Spectacol invitat: SCRISORI DE PE FRONT
Interviu cu Mariana Starciuc, autoarea textului TĂRĂ(Z)BOI
Proiectul FOCUS DRAMA
Rezultatele concursului de dramaturgie
CONCURS DE DRAMATURGIE / Focus Drama: Ro