Bilete online
O tragedie rusească, aşa, ca în filmele americane

O tragedie rusească, aşa, ca în filmele americane

A fost la început iniţiativa Teatrului „Nottara” din Bucureşti, a directoarei sale, Marilena Ţepuş, care a avut ideea de a organiza în fiecare vară o serie întreagă de work-shopuri care au primit numele-generic „Laboratorul de teatru dens”.

Preţ de câteva zile, în principal actorii din respectivul Teatru lucrează pe felurite texte, îndeosebi din noua literatură dramatică rusă, sub conducerea unor regizori proveniţi din spaţiul ex-sovietic. Textele în cauză fiind traduse, în marea lor majoritate, dacă nu cumva chiar toate, de Raluca Rădulescu. 

Mai încolo, iniţiativa bucureşteană a făcut pui şi s-a implementat şi la Secţia română, numită mai nou Trupa Mihai Raicu, a Teatrului de Nord din Satu Mare. Metoda de lucru e, în mare, peste tot aceeaşi. Textele şi posibilele spectacole care nutresc cele mai multe sufragii devin montări în toată regulă. Cu actori adevăraţi, cu regie asigurată de un director de scenă rusofon, cu decor, costume, cu tot ceea ce trebuie. 

Aşa se pare că au stat lucrurile şi în cazul spectacolului cu piesa Prinţesa de cartier care a avut premiera în luna mai a anului 2019 şi a ajuns în selecţia ediţiei din acest an a Festivalului Festin pe bulevard. Autorul piesei e Andrei Ivanov, regizor i-a fost, în varianta sătmăreană, Nikita Betehtin. Şi unul, şi altul tineri. Ambii născuţi în anii ’80, în plină perioadă a glasnostului şi a perestroikăi, atunci când Mihail Gorbaciov nutrea iluzia că ar mai putea da o şansă comunismului, că acesta ar fi reformabil. Amândoi ajunşi la maturitate în vremea Rusiei lui Putin, aşa cum numea ţara în chestiune regretata jurnalistă Anna Politkosvkaia.



Despre Andrei Ivanov am aflat că s-a născut în 1984 în Belarus, că are studii de filologie rusă, că e autor de literatură dramatică, de scenarii de film şi că e şi regizor. Că se bucură de succes nu doar în Rusia, de premii şi de nominalizări la prestigioase festivaluri şi concursuri. Printre ele chiar Masca de aur. Despre Nikita Betehtin deţin informaţia că e născut în 1988, că e socotit regizor de succes. Iar despre piesa Prinţesa de cartier că a avut parte de două forme. Una socotită încheiată în 2013, cea de-a doua, probabil definitivă, datând din anul 2017.

Prinţesa de cartier e, cred, absolut simptomatică pentru Rusia lui Putin mai sus invocată. O Rusie în care nu mai există nici o ierarhie reală a valorilor, în care legea o fac oamenii noilor poliţii secrete, adică urmaşe ale KGB, ambiţiile imperiale ale lui Vladimir Vladimirovici, banii şi ceea ce se cheamă Mafia rusă.

Personajul principal masculin al piesei e foarte tânărul profesor de filosofie Serioja. Îndrăgostit de marii filosofi greci, de Aristotel şi de Sofocle, bărbat frumos, care îşi câştigă existenţa predând la o biată şcoală profesională. Serioja ar vrea să câştige mai bine, să se dedice studiului, să plece eventual din ţară. Pentru asta caută soluţii, speră că ar putea fi ajutat de falsul lui prieten, interlopul Slavik. Membru al unei misterioase Camarile. Slavik prinde de veste că o elevă a lui Serioja, Tanka, o fată de precară condiţie socială, care se laudă peste tot cu virginitatea ei, s-a îndrăgostit până peste urechi de profesor. Aşa că îi propune acestuia un târg. Un pariu. Îi va cumpăra lui Serioja cel mai modern, cel mai scump computer, îl va introduce în Camarilă dacă o va păcăli pe Tanka, îi va lua virginitatea şi va certifica totul cu fotografii postate pe o reţea socială. Tanka prinde de veste şi se va răzbuna cumplit pe Serioja, îl va face sclavul ei, va conduce o operaţiune de depersonalizare, îl va juca după bunul ei plac, bazându-se pe serviciile fostului puşcăriaş Kostea. Şi el îndrăgostit la nebunie de Tanka, aşa cum numai ruşii pot să o facă. Lucrurile se complică şi se va ajunge la crimă. Crima eliberatoare. Kostea va cunoaşte eliberarea reîntorcându-se la închisoare, Serioja părăsind ţara.



Piesa aspiră, din câte am putut să îmi dau seama, la un anume nimb dostoievskian care, în spectacolul văzut de mine, eşuează într-un fel de thriller  de categorie B sau C. Urmărind spectacolul Trupei Mihai Raicu  de la Teatrul de Nord din Satu Mare, am fost încercat de aceeaşi senzaţie pe care o am când văd filmele de televiziune americane care vorbesc despre tot felul de fapte ale vechiului ori noului KGB.

Indubitabital, regizorul a ales foarte bine interpreţii rolurilor principale. Dincolo de orice observaţii critice vizând ansamblul, concepţia prea la prima mână, mult prea comercială,, regia soluţiilor de-a gata, este mai mult ca sigur că Andrei Stan este cu totul remarcabil în rolul profesorului Serioja. Nici el, dar nici Raluca Mara, interpreta Tankăi, un fel de femme fatale de la marginea societăţii, nu cad victimă operaţiunii de îngroşare la care supune atât situaţiile dramatice cât şi felul în care sunt elaborate celelalte personaje regizorul Nikita Betehtin.  Operaţiuni ajunse la apogeu în cazul lui Slavik care cade în sarcina lui Tibor Székely. El joacă un fel de Naşul burlesc, grotesc, supraponderal, dar şi în acela al frizerului (mă rog, hair stylist) Renat, jucat prea apăsat de Cristian But. Îngroşările, schemele sunt şi molipsitoare. Victima rezolvărilor prin poze, prin prefabricate sunt şi Kostea, căruia am convingerea că actorul Ciprian Vultur putea să îi ofere o rezolvare scenică mult mai complexă, dar şi Larisa, mama profesorului, interpretată mult prea schematic, cu acelaşii surâs de automulţumire pe faţă, socotit caracterizant pentru personaj, de Dana Moisuc. Îşi fac conştiincios datoria, dar nu mai mult Sorin Oros (Egor, tatăl Tankăi) şi Alexandra Odoroagă (Veronicika).


Teatrul de Nord din Satu Mare-Compania „Mihai Raicu”- PRINŢESA DE CARTIER de Andrei Ivanov; Traducerea: Raluca Rădulescu; Regia: Nikita Betehtin; Scenografia: Cristian Gătina; Cu: Raluca Mara (Tanka), Andrei Stan (Serioja), Ciprian Vultur (Kostea), Dana Moisuc (Larisa, mama lui Serioja), Sorin Oros (Egor, tatăl Tankăi), Tibor Székely (Slavik), Alexandra Odoroagă (Veronicika), Cristian But (Renat); Data reprezentaţiei: 18 octombrie 2019  

https://adevarul.ro/cultura/teatru/o-tragedieruseasca-asa-filmele-americane-1_5dad3e68892c0bb0c6c4522c/index.html?fbclid=IwAR3mVXxDcEefDXkfCcIVx0K8iS8ajsEqWdOugZx1A7SUWjPG5RpvKFWF518 

ȘTIRI
Cronică de Maria Zărnescu, la spectacolul NUNTĂ ÎN OAȘ (Festivalul de Teatru Nou, Arad, 2023)
Spectacolul „Nuntă în Oaș” la Festivalul de Teatru Piatra Neamț #34
Cronică de Mihai Brezeanu, la spectacolul NUNTĂ ÎN OAȘ (Festivalul de Teatru Piatra Neamț, 2023)
Cronică de Mariana Ciolan, la spectacolul FREETIME (în revista Teatrul azi)
Miruna Alexandra Grozav: „Bolnava Închipuită și fățărnicia netăinuită”
Ion Parhon: UN BOGAT „MARATON” SĂTMĂREAN
Cronică la spectacolul METAMORFOZE (Galactoria, Cluj-Napoca 2023)
Mariana Ciolan: „Un teatru – două trupe – pasiune egal împărtășită”
Miruna Grozav: Căutări de sine materializate la Teatrul de Nord
Adrian Țion: Spectacol în culorile curcubeului - Freetime la Showcase Teatrul de Nord
Adrian Țion: Nuntă în Oaș la la Showcase Teatrul de Nord, Satu Mare, 2023
Oana Balaci: Coșmarul colectiv al realității contemporane - Freetime la Showcase Teatrul de Nord
Oana Balaci, cronică la spectacolul NUNTĂ ÎN OAȘ
Cronică de Oana Balaci, la spectacolul MOMO
Spectacolul MOMO, sub semnul Campaniei Naționale „Artiștii pentru Artiști”
Showcase organizat de cele două trupe ale Teatrului de Nord
CAMPANIA NAȚIONALĂ „ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI”
Rugă pentru pace - un mesaj puternic în cadrul Campaniei Viața într-o valiză
TEATRU SMArt, un nou proiect al Trupei Mihai Raicu
Ateliere gratuite de teatru pentru liceeni din Satu Mare
Trupa Mihai Raicu își reface ECHIPA DE VOLUNTARI
FOCUS FEST 2022
ABONAMENTE, STAGIUNEA 2022 - 2023
„Rugă pentru Pace!” - o campanie Radio România Cultural
130 DE ANI DE LA INAUGURAREA CLĂDIRII TEATRULUI DE NORD
T.E.aM.A - teatru cu tineri, pentru tineri
Spectacolul ILUZII se joacă la Festivalul Internaţional de Teatru Nou, Arad
Premiere online în proiectul T.E.a.M.A.
”Consiliu de familie”, spectacol invitat la prima ediție a festivalului MAFESZT
„Bacantele (fără mască)“ în FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU
Concursul de dramaturgie Focus Drama a ajuns la final
Ziua Mondială a Teatrului 2020
Spectacolul PLEX de la Baia Mare se joacă la Teatrul de Nord
Spectacolele Teatrului de Nord au avut mare succes la Brăila
Proiect de educație prin cultură în desfășurare la Teatrul de Nord
TEATRUL DE NORD ONLINE
Spectacolul ILUZII se joacă în Campania ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI
T.E.aM.A. - proiect de educație prin cultură cofinanțat de AFCN
Concurs de dramaturgie cu tema INSULA
Cronică de Mircea Morariu la spectacolul LEGEA CELUI MAI PUTERNIC
Patru spectacole de neratat, în weekend la Teatrul de Nord
Anca Similar joacă într-un film selectat la Festivalul de la Sarajevo
Cronică de Vasile Andreica la CONSILIU DE FAMILIE
„Tata mută munții” în premieră la Satu Mare
De Ziua Culturii Naţionale, la Teatrul de Nord revine “Tără(z)boi”
Spectacol al studenților Universității de Arte Târgu-Mureș, la Sala Studio
Trupa „Mihai Raicu” joacă trei spectacole la Arad
Elevii Colegiului ”Mihai Eminescu” prezintă un spectacol la Sala Studio a Teatrului de Nord
CARAVANA LUI MOȘ NICOLAE
Interviu cu regizorul Theodor-Cristian Popescu

Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft