Bilete online
Festivalul Multicultural REFLECT

 

Satu Mare 12-15 noiembrie 2023
 

Festivalul Multicultural REFLECT promovează diversitatea culturală și lingvistică din această regiune atât de specială a Europei prin intermediul teatrului, oferind publicului posibilitatea de a experimenta spectacole în limba română, maghiară și ucraineană. Fiecare trupă de teatru va aduce în fața publicului din cele două țări producții care abordează teme actuale și specifice comunităților din care provin, invitând la reflecție și dialog spectatorii din Ucraina și România, indiferent de limba vorbită. 

Evenimentul oferă o platformă unică de interacțiune și schimb cultural între artiști, trecând dincolo de barierele geografice, lingvistice și etnice. Totodată, în cadrul festivalului sunt programate ateliere și discuții, unde participanții vor putea să împărtășească experiențe, să învețe unii de la alții și să cunoască publicul celor două spații culturale. 

Nu în ultimul rând, Festivalul Multicultural REFLECT reiterează ideea normalității  într-o perioadă atât de absurdă, importanța comunității și solidarității la nivel uman și cultural. Fiindcă atunci când în împrejurimi cad bombe, să construiești un teatru e gestul celei mai mari rezistențe în fața terorii.

Program:

  • Duminică 12 noiembrie, ora 18.00, Teatrul de Nord – Sala Studio

HAOS de Mika Myllyaho, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa “Harag György”

  • Luni 13 noiembrie, ora 18.00, Teatrul de Nord – Sala Studio

CHIRIKLI de Oleksandr Gavrosh, Teatrul Dramatic Ujgorod – Ucraina

  • Marți 14 noiembrie, ora 18.00, Teatrul de Nord – Sala Studio

OTVETKA de Neda Nezhdana, Teatrul Dramatic Ujgorod – Ucraina

  • Miercuri 15 noiembrie, ora 16.00, Teatrul de Nord – Sala Studio

ETERNA REÎNTOARCERE de Fredrik Brattberg, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Mihai Raicu”

 

𝐃𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫:

𝐇𝐀𝐎𝐒 𝐝𝐞 𝐌𝐢𝐤𝐚 𝐌𝐲𝐥𝐥𝐲𝐚𝐡𝐨

Sofia, Julia și Emmi încearcă să reziste pe toate fronturile, ajutate de faptul că se reunesc adesea să râdă, să se bucure de o discuţie captivantă și să se oglindească una pe alta. Își testează limitele și, deși trec prin închisoare și haos, învață că a te apăra pe tine însuți este singura cale către o adevărată cunoaștere de sine.

𝐂𝐇𝐈𝐑𝐈𝐊𝐋𝐈 𝐝𝐞 𝐎𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫 𝐆𝐚𝐯𝐫𝐨𝐬𝐡

„Chirikli” este prima monodramă documentară din Transcarpatia în care nu există fapte fabricate. Monodrama ne vorbește despre soarta unei mame și a fiului ei, relația lor și viața dificilă a comunității de romi. Spectacolul stârnește adevărate emoții, nelăsând indiferent pe nimeni în sală. Spectacolul se bazează pe proza ​​biografică a scriitorului modern rom Mykola Burmeka-Dyury, care locuiește în Velyki Komiaty din districtul Vynohradiv.

𝐎𝐓𝐕𝐄𝐓𝐊𝐀 𝐝𝐞 𝐍𝐞𝐝𝐚 𝐍𝐞𝐳𝐡𝐝𝐚𝐧𝐚

Având la bază piesa „OTVETKA@UA” scrisă de autoarea ucraineană Neda Nezhdana, spectacolul este despre o femeie însărcinată al cărei soț a fost ucis de glonțul unui lunetist rus în timpul războiului pe care Rusia l-a început în Ucraina în 2014. Relevanța acestei povești este că femeile din toată Ucraina au încă soți și iubiți care luptă împotriva rușilor. Și asta înseamnă că mii de femei în vârstă de 20-40 de ani rămân singure în lumea dificilă a războiului. Piesa ne oferă ocazia să nu uităm războiul și ne amintește că lupta continuă.

𝐄𝐓𝐄𝐑𝐍𝐀 𝐑𝐄𝐈̂𝐍𝐓𝐎𝐀𝐑𝐂𝐄𝐑𝐄 𝐝𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐝𝐫𝐢𝐤 𝐁𝐫𝐚𝐭𝐭𝐛𝐞𝐫𝐠

Spectacolul încearcă să abordeze întrebări despre moarte și durerea asociată cu aceasta. Moartea nu poate fi pur și simplu contestată, ea vine cu consecințe. Cât de mult putem îndura până când decidem că ne ajunge? Câtă incertitudine vom accepta până când luăm o decizie, oricât de dureroasă ar fi aceasta? „Eterna reîntoarcere” poate fi percepută ca o comedie neagră, dar umorul dispare în atmosfera copleșitoare a dialogului și râsul se transformă în plâns amar.

------------------

CONTEXT

Municipiul Satu Mare, în parteneriat cu Teatrul Ucrainean Regional Dramatic din Regiunea Transcarpatia şi Consiliul Local Ujgorod, implementează proiectul cu titlul „Dezvoltarea Culturii Transfrontaliere: Teatre Revitalizate în Satu Mare şi Ujgorod (Developing cross-border culture: Revitalised Theatres in Satu Mare and Uzhgorod)”, cod EMS: ENI 2SOFT/2.1/34.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea potenţialului turismului transfrontalier în regiune printr-o ofertă culturală îmbunătăţită adresată populaţiei din judeţul Satu Mare şi regiunea Transcarpatia.

Obiectivul specific 1. Restaurarea frumuseții istorice a spațiilor în care au loc spectacolele de teatru ale Teatrului de Nord din Satu Mare (Sala Studio) și ale Teatrului Ucrainean Regional Dramatic din Regiunea Transcarpatia, până la finalul implementării proiectului

Obiectivul specific 2. Îmbogățirea vieții culturale transfrontaliere în județul Satu Mare și regiunea Transcarpatia, până la finalul implementării proiectului

Rezultatele proiectului

Rezultatul #1. Infrastructură reabilitată: Sala Studio din cadrul Teatrului de Nord din Satu Mare și Scena Mică din cadrul Teatrului Ucrainean Regional Dramatic din Regiunea Transcarpatia

            Rezultatul #2. Ofertă culturală îmbunătățită în regiunea transfrontalieră

            Rezultatul #3. Număr crescut de profesioniști care lucrează în condiții adecvate

Bugetul total al proiectului este de 1.002.980,00 EUR, bugetul alocat Municipiului Satu Mare este de 564.640,00 EUR, din care contribuţia din partea Uniunii Europene este de 508.040,00 EUR, iar cofinanţarea ce revine municipalităţii este de 56.600,00 EUR.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi co-finanţat de statele participante în program.


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft