de Ioana Dajbog
PETRU SAU ZECE FĂRĂ UN SFERT de Ioana Dajbog
textul câștigător al concursului de dramaturgie FOCUS DRAMA cu tema SPAȚIUL DINTRE NOI, proiect cofinanțat de AFCN
֍ ֍ ֍ ֍
Regia: Tudor Dreve
Scenografia: Cosmin Stancu
Coregrafia: Roxana Fânață
Măști: Răzvan Chendrean
Muzica: Vlad Giurge
֍ ֍ ֍ ֍
Distribuția:
Fiica - Anette Marka
Mama/Femeia - Alina Negrău
Tata - Cătălin Mareș
Asistenta/Profesoara - Anca Dogaru
Psihiatra - Bianco Erdei
Avocatul - Cristian But
Vocea lui Petru - Darius Bura (elev voluntar)
Corul de copii - Alina Negrău, Cătălin Mareș, Anca Dogaru, Bianco Erdei, Cristian But
֍ ֍ ֍ ֍
Regia tehnică: Vlad Giurge
Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Gabriel Feleg
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
֍ ֍ ֍ ֍
֍ Data premierei: 20 octombrie 2024, Sala Studio
֍ Durata: 1h, 30 min.
🔴 Vârsta recomandată: 16+
🔴 Spectacolul conține efecte luminoase și sonore puternice, care pot afecta persoanele sensibile!
֍ ֍ ֍ ֍
Frica naște povești. Furia naște proteste. Iar tăcerea naște monștrii. „Petru sau Zece fără un sfert” este un text protest, împotriva sistemului medical și a indiferenței pe care Statul român o are față de cetățenii lui. E un alt semnal de alarmă tras, chiar dacă există (marea) posibilitatea să fie și acesta mușamalizat. Vedem cum un viciu de procedură creează o avalanșă de întâmplări nefericite pentru o familie simplă, în urma unui accident care a avut loc în vara anului 2016.
Ioana Dajbog
֍ ֍ ֍ ֍
Un accident dintr-un parc de joacă pentru copii scoate la iveală incompetența autorităților și problemele nediscutate dintr-o familie. Lovindu-se de neglijență și nepăsare, familia victimei ajunge să se destrame într-un proces în instanță care durează prea mult. Toți caută și găsesc un vinovat: pe sora mai mare a victimei, o adolescentă pentru care vina și fricile prind viață. „Petru sau zece fara un sfert” este un spectacol inspirat din evenimente reale, despre un accident în care avem toți o parte de vină, un accident care este doar o altă piesă a unei societăți eșuate.
Tudor Dreve
֍ ֍ ֍ ֍
Ioana Dajbog este absolventă a Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca, secția Teatrologie. Și-a concentrat activitatea în domeniul scrierii dramatice, contribuind la diverse proiecte în care a semnat dramaturgia. Printre acestea se numără: Colțișor, dragonul educator – două piese pentru copii, care abordează teme precum schimbările climatice și igiena; Vara în care mama a avut ochii verzi – o dramatizare a romanului scris de Tatiana Țîbuleac; și Rușii nu zâmbesc, în colaborare cu Teatrul Apropo. După finalizarea studiilor, Ioana Dajbog a publicat un volum de texte dramatice în cadrul colecției DeMontat, ce include lucrări dezvoltate în cadrul proiectelor și examenelor din ultimii ani.
֍ ֍ ֍ ֍
Regizorul Tudor Dreve a urmat Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În timpul studiilor universitare, a realizat o serie de montări, printre care: Salonul de estetică, o dramatizare bazată pe proza scurtă a lui Mitoș Micleușanu; Electra, un colaj inspirat de textele clasice ale lui Eschil, Sofocle și Euripide; Livada de vișini de A.P. Cehov; Frankie e ok, Peggy e și ea bine și totu-i cum nu se poate mai bine de Martin Cicvak; și The.oxy.tempties, o adaptare a piesei Oxigen de Ivan Vîrîpaev. După obținerea licenței în regie de teatru în 2020, Tudor Dreve a debutat la Teatrul Municipal Baia Mare cu spectacolul Nevrozele sexuale ale părinților noștri de Lukas Bärfuss. Această producție i-a adus o nominalizare la categoria Debut în cadrul Galei Premiilor UNITER 2021, consolidându-i astfel statutul de tânăr regizor de perspectivă.
֍ ֍ ֍ ֍
Cosmin Stancu este un artist vizual care lucrează mai ales în domeniul scenografiei de teatru. În lucrările sale folosește lumina și designul video ca element complementar și acordă un interes deosebit spațiilor scenice neconvenționale. În 2020 a absolvit catedra de Scenografie la UNATC și în 2022 programele de master Arta Scenografiei și Design luminii și sunetului la aceeași universitate.
֍ ֍ ֍ ֍
Focus Drama, ediția a III-a
Focus Drama este un proiect elaborat de Teatrul de Nord - Trupa Mihai Raicu și Asociația Focus Drama, având scopul de a stimula dramaturgia românească prin încurajarea creării de texte noi și promovarea acestora către public.
În prima etapă a proiectului, s-a lansat concursul de dramaturgie cu tema „Spațiul dintre noi”, axată pe metamorfozarea relațiilor interumane în contextul evenimentelor socio-politice din ultimul deceniu.
„Spațiul dintre noi” adăpostește dualitatea enigmatică a conexiunii și distanței; un loc, un timp sau un mod în care diviziunile emoționale și fizice coexistă. Tema explorează echilibrul delicat dintre intimitate și separare, manifestându-se în diverse forme, de la distanța literală dintre indivizi până la golurile emoționale nevăzute care pot apărea chiar și în cele mai strânse legături.
Pornind de la aceste elemente, tema „Spațiul dintre noi” a avut scopul de a motiva dramaturgii din România să creeze piese relevante și contemporane. Procesul de selecție a fost provocator, dintre cele 76 de texte primite juriul având sarcina dificilă de a alege doar trei finaliste. Dintre acestea, unul a fost desemnat câștigător și va fi pus în scenă, iar alte două vor fi prezentate sub formă de spectacole lectură.
Criteriile de selecție au inclus originalitatea, calitatea scrisului și relevanța abordării față de tema concursului.
Proiectul Focus Drama, ediția a III-a, se încheie prin organizarea evenimentului Focus în Dialog, în perioada 8-10 noiembrie 2024. Acesta include:
- Trei spectacole invitate, realizate pe baza unor piese românești contemporane: „Somnoroasa aventură” de Adi Iclenzan, după Teodor Mazilu, de la 3g HUB, Târgu Mureș; „Dincolo de ora de aur” de Ovidiu Cioclov, de la Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca; „Delfini” de Adina Lazăr, după „Singurătatea Pietrelor” de Flavius Lucăcel, de la Teatrul Municipal Baia Mare.
- Spectacolul montat după textul câștigător: „Petru sau zece fără un sfert” de Ioana Dajbog.
- Spectacole lectură ale pieselor selectate prin concurs: „Noul profet” de Radu Popescu și „Sub apă” de Ionuț Vișan.
- Discuții între public și artiști după fiecare eveniment.
Partenerii proiectului: Biblioteca Județeană Satu Mare, Asociația LiterNet, Fundația Culturală „Camil Petrescu”.
Proiectul Focus Drama este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național, care nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia sunt folosite. Toată responsabilitatea aparține beneficiarului finanțării.
Mama/Femeia
Asistenta/Profesoara
Fiica
Psihiatra
Avocatul
Tata
scenografia
regia artistică
lumini
sunet
lumini
regia tehnică
sufleur