Bilete online
BANI DIN CER
de Ray CooneyBANI DIN CER

de Ray Cooney

vezi tot programul


Video


Imagini

BANI DIN CER de Ray Cooney

Regia artistică: Daniel Vulcu

Scenografia: Alexandru Radu

Coregrafia: Roxana Fânață

Distribuția:

Jean Perkins - Ioana Cheregi

Henry Perkins - Romul Moruțan

Bill - Stelian Roșian

Betty Johnson - Roxana Fânață

Vic Johnson - Andrei Stan

Slater - Ciprian Vultur

Davenport - Cătălin Mareș

 

Regia tehnică: Cristian Rudăreanu

Sufleur: Yvette Princz / Larisa Székely

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

Sunet: Vlad Giurge
 

Data premierei: 13 octombrie 2019

Durata: 1h, 40 min. (fără pauză)


Interviu cu DANIEL VULCU: https://www.youtube.com/watch?v=Zk3x8Y1GKt4&t=3s 
 

Într­-o viață marcată de rutină, mediocritate și plictis, mulți dintre noi visăm la un miracol care să ne schimbe radical traiectoria și să ne plaseze pe orbita unei existențe total diferite. Una fericită, prosperă, lipsită de griji. De cele mai multe ori, ingredientul lipsă din rețeta noastră îl reprezintă banii. Pe care ni-i dorim mulți, dintr-o dată și acum. Fie că vorbim de o moștenire neașteptată, un câștig la loto sau orice alt tip de miracol. Dar dacă acești bani, odată cu ridicarea noastră materială, ne coboară moral până la pierderea decenței?

„Bani din cer” este o piesă construită în jurul unei asemenea situații. Ne prezintă o avalanșă de schimbări de situație, într-un ritm alert, unde personajele se intersectează încontinuu, iar o minciună inițială ajunge la dimensiuni incontrolabile. Fără a conține elemente moralizatoare, spectacolul ne incită să râdem copios de încurcăturile născute dintr-o asemenea întâmplare, nu arată cu degetul pe nimeni, dar induce subtil o întrebare în conștiința fiecăruia: „Oare eu ce aș face într-o asemenea situație?”.

Actorul şi dramaturgul englez Ray Cooney ( n. 1932, la Londra) este unul dintre cei mai importanţi autori britanici de comedie, recunoscut drept un maestru al farsei şi deseori comparat cu francezul  Georges Feydeau.  Ray Cooney porneşte de la premisa că farsa este mai apropiată de tragedie decât de comedie, motiv pentru care a căutat mereu o intrigă cu potenţial tragic.  Procesul de finalizare a unei comedii cuprinde neapărat o etapă de lectură,  în funcţie de care se rescrie întreaga piesă, personajele sunt remodelate în funcţie de cerinţele jocului şi în aşa fel încât să fie credibile şi uşor de recunoscut de spectatori, iar situaţiile prin care acestea trec să fie explozive şi să se schimbe  într-un ritm năucitor. Comedia bulevardieră Bani din cer respectă toate regulile lui Ray Cooney,  protagniştii farsei fiind domnul şi doamna Perkins, care timp de vreo două ore trăiesc visul oricărui om mărunt, acela de a se elibera de condiţia de slujbaş de rând şi de a trăi o viaţă aventuroasă şi lipsită de griji. Banii din cer au căzut pe capul lui Perkins în urma unui fapt care i se poate întâmpla oricui, funcţionarul şi-a confundat servieta personală cu o alta, în care se afla o sumă fabuloasă. Greşeala stârneşte o avalanşă de situaţii neprevăzute, care mai de care mai comică şi mai absurdă, până la prăbuşirea tuturor viselor de mărire şi întoarcerea la statutul de umil contabil.


*******

“Bani din cer”, un spectacol amuzant care consacră schimbul generaţiilor la Teatrul de Nord
de Vasile Andreica
http://www.informatia-zilei.ro/sm/bani-din-cer-un-spectacol-amuzant-care-consacra-schimbul-generatiilor-la-teatrul-de-nord/?fbclid=IwAR28H2sLCxjUacWumAMbcM2GIyE5fkMKyOozn1GuIuX5f4uJFYo-2cXFK-Q  

Bilete online

SCENOGRAFIA
Alexandru Radu
scenografia

DISTRIBUTIA
Andrei Stan
Vic Johnson
Ioana Cheregi
Jean Perkins
Romul Moruțan
Henry Perkins
Roxana Fânață
Betty Johnson

COLABORATORI
Daniel Vulcu
regia artistică

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI

ECHIPA TEHNICA
Cristian Rudăreanu
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft