Bilete online
De la km. 0
de Székely CsabaDe la km. 0

de Székely Csaba

vezi tot programul


Video


Imagini

DE LA KM. 0

Autor: Székely Csaba

Traducerea: László Sándor

Regia: Ándi Gherghe

Costumele: Cristina Milea

Muzica: Moldován Blanka 

Versuri: Andrei Stan, Frumen Gergő

Coregrafia: Szabó Franciska
 

Distribuția:  

Scena 1 - Băi, animalelor

Cămila – Ioana Cheregi

Struțul – Raluca Mara

Antilopa – Sergiu Tăbăcaru

Vulpoiul – Moldován Blanka

Pisu - Keresztes Ágnes

Scena 2 - Caruselul

Victoraș – Andrei Stan

Nimrodka – Poszet Nándor

Florinel – Sergiu Tăbăcaru

Timike – Keresztes Ágnes

Vivike – Raluca Mara

Magor - Frumen Gergő

Scena 3 – Viață sau Marte!

Pixar - Moldován Blanka

Traxtor - Frumen Gergő

Xarana - Keresztes Ágnes

Piglex – Sergiu Tăbăcaru

Marija – Ioana Cheregi

Juozapas – Andrei Stan

Baxbere - Poszet Nándor

_________________________________
Regia tehnică: Enikő Botos
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
Sunet: Stike Molnar
Proiecție video: Vlad Giurge
_________________________________ 

Foto-video: Süveg Károly, László Czinzel
Afiș: Hodgyai István (Hotdog)
_________________________________

Spectacol bilingv, coproducție a trupelor Mihai Raicu și Harag György  
Data premierei: 18 septembrie 2020, Teatrul de Nord – Sala Mare

Vârstra recomandată: 14+

Spectacol cu titrare RO/HU
Spectacolul conţine efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă.

_________________________________ 

De la începutul anului 2020 omenirea se confruntă cu o criză mondială cauzată de un nou tip de virus, dar acest spectacol nu vorbește despre această pandemie, ci despre una apărută mult mai demult și încă nerezolvată. Simptomele acestei boli care face în continuare ravagii sunt: rasismul, xenofobia, iredentismul, șovinismul și toate comportamentele asociate.  

Spectacolul are la bază textul „4 piesuțe politice despre dușmani” de Székely Csaba, regizorul Andi Gherghe selectând 3 dintre acestea.  

Nu ne naștem cu prejudecăți. Dar, ne naștem într-o societate plină de prejudecăți și învățăm destul de devreme cine sunt oamenii răi. Cei buni suntem noi, evident. Suntem mai buni decât „ei”, pentru că „ei” vor ca nouă să ne fie rău. Și noi, la rândul nostru, vrem ca lor să le fie rău, însă noi avem motive bine întemeiate. Ce-i drept, câteodată ne mai și înșelăm cu prejudecățile noastre și ne dăm seama că tot ceea ce știm despre „ei” și „noi” este de fapt altfel. Sau nu este adevărat deloc. Despre aceste adevăruri false ne povestește piesa prin trei fabule rupte total de realitate.
Székely Csaba
_________________________________ 

Regizor, actor, autor dramatic, manager cultural, ÁNDI GHERGHE (n. 1981) este absolvent al Universității Petru Maior din Târgu Mureș, specializarea Administrație Publică (2003) și al Universității de Arte din Târgu-Mureș, licențiat în Artele Spectacolului – Actorie (2010),  masterat în Arta Regizorului (2009) și masterat în Scriere Dramatică (2019)

Regizează primele spectacole la Yorick Studio (2012, 2013): România 21 și Bucharest Calling de Peca Ștefan, ambele jucate în limba maghiară. Cu Bucharest Calling participă la Fest-FDR Timișoara.

În 2015 are două noi premiere, ambele la Yorick Studio: Țara Zânelor de George Ștefan și MaRó de Székely Csaba. Țara Zânelor este primul lui spectacol pe un text nou, realizat în colaborare cu dramaturgul. MaRó a fost prezent în cele mai importante festivaluri de teatru din țară (FITN Arad, Fest-FDR Timișoara, Festivalul Național de Comedie Galați, Maratonul Teatrului Independent – Bucharest FRINGE, Drama8 Odorheiul-Secuiesc) iar la festCO București (Festivalul Comediei Românești) a câștigat 3 premii: cel mai bun spectacol, cea mai bună interpretare feminină și cea mai bună interpretare masculină.

În 2017 regizează primul spectacol bilingv din Oradea, Poveste din Transilvania de George Ștefan, urmat de Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba, ambele la Studio Act Oradea. Textul piesei Poveste din Transilvania are la bază biografia regizorului. În a doua parte a anului are două noi premiere: Öröm és boldogság (Bucurie și fericire) de Székely Csaba și Gen. EU (creație colectivă), ambele la 3g HUB din Târgu-Mureș.

În 2018, realizează regia spectacolelor Monstrul Nisipurilor de Székely Csaba la Teatrul Fani Tardini din Galați, Mihai Viteazul de Székely Csaba la 3g HUB din Târgu-Mureș, apoi scrie și regizează Social Acceptabil la Studio Act Oradea.

Ca actor joacă din 2006 pe scenele teatrelor din Târgu-Mureș. În prezent poate fi văzut la 3g HUB, în one-man show-ul Dincolo, de Elise Wilk.

În 2011 a obținut Premiul Juriului și Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la  Gala Tânărului Actor ”HOP”, organizată de UNITER, iar în 2016 a fost selectat în programul 10 pentru film desfășurat la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF (Transylvania International Film Festival).

Din 2015 este membru fondator și director executiv al 3g HUB din Târgu Mureș unde a implementat cu succes mai multe proiecte pentru comunitate.  

http://teatruldenord.ro/profil/272/%C3%81ndi-Gherghe  

________________________________ 

Născut în 1981 la Târgu Mureş, SZÉKELY CSABA este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din România. Piesele sale de teatru au fost traduse și montate pe scenele unor importante teatre din România, Ungaria și Slovacia. 

Cu primul text, „Vă plac bananele, tovarăși?”, a obţinut în 2009 premiul pentru cea mai bună piesă europeană acordat de BBC și a câștigat prestigiosul Imison Award oferit de Societatea Autorilor din Marea Britanie (Society of Authors). Piesele din „Trilogia Minelor”:  „Flori de mină”, „Orb de mină” și „Apă de mină” examinează probleme tabu din viața rurală din Transilvania, precum șomajul, alcoolismul, naționalismul, corupția sau rata mare a sinuciderii. 

Pentru „Trilogia minelor” și pentru piesa „Mihai Viteazul” a fost premiat în mai multe rânduri de către Asociația Criticilor de teatru din Ungaria. În anul 2011 câștigă trei premii importante: Premiul de excelență al Revistei literare ,, Látó”, Premiul „Szép Ernő” pentru cel mai bun debut teatral („Flori de mină”) și Premiul „Vilmos” acordat de Asociatia Dramaturgilor din Ungaria. În 2015 a primit la Praga (Cehia) Premiul „Ferdinand Vanek” pentru cea mai bună piesă politică, cu textul „Ăștia-s animale”. Csaba Székely este unul din scenariștii sezonului 3 din serialul „Terápia” („În derivă”) produs de HBO Ungaria. 

https://www.revistasinteza.ro/csaba-szekely-dramaturg-societatea-romaneasca-se-multumeste-sa-se-lupte-cu-dusmani-simbolici
 

________________________________

Orice ar face, Cristina Milea însufleţeşte materialul. Textil sau plastic, gelatină sau metal, nu contează. În concepţie minimalistă - ca scenografia şi costumele de inspiraţie extrem-orientală din Persona lui Bergman de la Odeon - sau barocă - precum cele din Legături primejdioase de la Teatrul Mic (pentru care a fost nominalizată anul acesta la Premiile UNITER) -, nu are importanţă. Pentru Cristina Milea materialul este purtător activ de mesaj şi nu element inert de suport vizual al unui act performativ. Originalele viziuni ale creatoarei au un caracter organic redând ambientului valenţele participative în existenţa umană, fără de care aceasta şi-ar pierde în foarte mare măsură relevanţa ori sensul, indiferent că avem în vedere performance-uri coregrafice (Urban GIF Show - Florin Fieroiu, Val şi Cetatea Sufletelor - Vava Ştefănescu), instalaţii (Hikikomori – Vlaicu Golcea), filmul (Poarta albă – Nicolae Mărgineanu) sau spectacolul teatral (Goldberg Show – Mihai Măniuţiu, Lucia patinează – Radu Afrim, Loochy & Moochy – Andreea Vulpe). Orice ar face, Cristina Milea revalorizează materialul. Prin infuzarea lui cu o vitalitate nematerială. Îl ajută să se descopere şi să fie descoperit. Redescoperit.

Interviu de IOAN BIG


https://www.zilesinopti.ro/articole/29330/arte-vizuale-cristina-milea-orice-as-face-incep-din-minimalism-si-termin-in-baro
_____________________

Cronici:
● https://matusinka.ro/si-invatati-puii-mei-in-maghiara/?fbclid=IwAR1lhQ5CHw61TrpYq_jozvjLir4NQOM03DlblbBjly_tCb1lMABBdBT7YC4 

Linkuri:
● https://portalsm.ro/2020/09/foto-video-prima-premiera-dupa-pandemie-spectacol-in-sala-mare-a-teatrului-de-nord/?fbclid=IwAR0VjCxt2Z_vFczb22eGLiemEz5dGz35lsdMpWg-ouh3liR7hhgPVfymSBA 
● https://radioromaniacultural.ro/premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0-spectacol-bilingv-coproductie-a-trupelor-mihai-raicu-si-harag-gyorgy/?fbclid=IwAR2sIZr15IXBmKiIfpiKjFiOl3Tef8HATyddyerNqvugP8PbtX4U1TKP63U 
● http://lasatumare.ro/index.php/2020/09/16/premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0/ 
● https://www.satumarenews.ro/index.php/cultura-timp-liber/item/14412-premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0 
● https://smlive.ro/premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0/
 http://www.satumareonline.ro/cp/4/29875/-%C3%82%E2%80%9EDe-la-km--0%C3%82%E2%80%9D--vineri--in-premiera--la-Teatrul-de-Nord-Satu-Mare-
 https://www.satmareanul.net/2020/09/15/actorii-au-iesit-in-strada-satmarenii-i-au-aplaudat-foto/ 
 https://portalsm.ro/2020/09/premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0-coproductie-a-trupelor-mihai-raicu-si-harag-gyorgy/ 
● https://www.satumarenews.ro/index.php/cultura-timp-liber/item/14412-premiera-la-teatrul-de-nord-de-la-km-0?fbclid=IwAR2Zan7h8Vp6IvBzcaIa4D-mMM2rG9qqDLCiDT8h3Srk1ic5tQShv7Oy5-I 

● https://leviathan.ro/stiri-teatrul-de-nord-din-satu-mare-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0-18-septembrie-2020/ 
● http://www.radiocluj.ro/2020/09/17/de-la-km-0-premiera-la-teatrul-de-nord/ 
 

● https://www.satmareanul.net/2020/09/09/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0/   
http://www.onlinegallery.ro/stire/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-%E2%80%9Ede-la-km-0%E2%80%9D 
● https://satumarenews.ro/index.php/cultura-timp-liber/item/14364-teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0   
● https://www.informatia-zilei.ro/sm/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0/   
http://lasatumare.ro/index.php/2020/09/10/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0/ 
● http://www.ultimele-stiri.eu/articol/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0/7795395   
● https://smlive.ro/teatrul-de-nord-deschide-stagiunea-de-interior-cu-premiera-de-la-km-0/  

Bilete online

DISTRIBUTIA
Andrei Stan
Victoraș, Juozapas
Ioana Cheregi
Marija, cămila
Raluca Mara
Vivike, struțul
Sergiu Tăbăcaru
Florinel, antilopa, Piglex

COLABORATORI
Cristina Milea
costumele

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Ándi Gherghe
regia artistică

ECHIPA TEHNICA
Botos Enikő
regia tehnică
Vlad Giurge
proiecție video


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft