Bilete onlinePASIUNEA LUI NARCISSE MONDOUX

de Gratien Gélinas

vezi tot programul


Video


Imagini

PASIUNEA LUI NARCISSE MONDOUX de Gratien Gélinas

Traducere și adaptare de Zeno Fodor

Un spectacol de Cristian Ioan

Distribuția:

Narcisse MondouxRadu Botar

Laurencienne RobichaudCarmen Frățilă

Tancrède MarsolaisCristian But

________________________

Data premierei: 22 noiembrie 2020

________________________

Regia tehnică: Cristian Rudăreanu

Sufleur: Yvette Princz

Sunet: Stike Molnar

Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan

________________________

Interviu cu regizorul Cristian Ioan: https://www.youtube.com/watch?v=Pv1FUKEAdxo

https://magnanews.ro/2020/10/la-rampa-regizorul-cristian-ioan-monteaza-la-teatrul-de-nord-din-satu-mare/ 

https://www.facebook.com/InformatiaTV/videos/718112602111443/ 

________________________

O poveste de iubire și tandrețe, implicând un instalator recent pensionat și o femeie din același orășel, pe care el o adoră dintotdeauna și care, în urma faptului că tocmai a devenit văduvă, devine „reciclabilă”, din fericire pentru el și, poate, și pentru ea.

Pasiunea lui Narcisse Mondoux nu are alt scop decât de a vă face să surâdeți, chiar să râdeți (dacă e posibil) și poate să vă și emoționați puțin. Cred că sunt destul de mulți cei și destul de multe cele care, în luna septembrie a vieții lor, doresc, în loc să se lase deprimați de apropierea iernii, să-și făurească proiecte de viitor și de fericire pentru octombrie, noiembrie și, poate, chiar și pentru... decembrie.

Gratien Gelinas

________________________

În Canada (fiindcă povestea noastră se întâmplă acolo) nu există nici un orășel cu numele Saint-Esprit-en-Bas. Deci, ne aflăm într-o ficțiune. Dar există totuși 516 localități care poartă nume de sfinți - asta e ceva real. Tot în Canada, meseria de instalator este considerată una dintre cele mai importante din domeniul construcțiilor - pentru a deveni maistru instalator diplomat trebuie să treci un foarte exigent examen teoretic și practic, după care devii o personalitate importantă a comunității locale - în cazul nostru particular, Saint-Esprit-en-Bas.

Ce te faci însă dacă ieși la pensie din această funcție, nimeni nu mai are nevoie de tine și tot atunci rămâne văduvă femeia căreia i-ai purtat o dragoste adevărată încă din tinerețe?

Piesa lui Gratien Gélinas, surprinzătoare și tandră, cu un umor de foarte bună calitate, oferă două partituri de excepție pentru actorii care au șansa să întruchipeze cele două personaje - în cazul nostru, Radu Botar și Carmen Frățilă. Însuși autorul (actor și regizor) a jucat-o de peste 500 de ori - cifră pe care le urez să o înscrie în palmaresul lor cât și al Teatrului de Nord celor doi actori care au șansa să facă premiera pe țară cu acest text.

Spectatorilor sătmăreni cărora le port o dragoste constantă și necondiționată vreau să le spun că în ciuda vremurilor potrivnice pe care le traversăm cu toți, sper că nu-i voi dezamăgi - așa cum am încercat să nu-i dezamăgesc niciodată. 

Cristian Ioan

________________________

Decanul dramaturgilor canadieni, GRATIEN GÉLINAS s-a născut în St-Tite, Québec, în 1909. Își descoperă de timpuriu pasiunea pentru teatru, când se mută cu părinții în Montreal și are ocazia să vizioneze o serie de spectacole. Înființează o trupă de teatru în 1931, unde capătă o veritabilă experiență de animator, experiență care își va pune amprenta în toată cariera sa. Pasiunea pentru arta spectacolului va depăși la Gélinas frontierele scenei și se va îmbina armonios cu teatrul radiofonic, cinematografia și chiar dramaturgia.

Gratien Gélinas, cel care va fi considerat „Părintele spiritual al teatrului și filmului québechez” (adică al teatrului și filmului canadian de limbă franceză), creează la postul de radio CKAC personajul Fridolin, într-o serie de emisiuni pentru care scrie și textele și care poartă titlul de Carrousel de la gaieté (Caruselul veseliei), personaj pe care îl va aduce pe scena sălii Monument National, cu un număr total de 24 de reprezentații.

Printre zecile de premii pe care le primește de-a lungul carierei sale teatrale, lui Gratien Gélinas îi revin merite deosebite și în lumea cinematografică, fiind un deschizător de drumuri cu Dama cu camelii, primul film de ficțiune în culori din istoria cinematografiei canadiene.

Deținător al unui palmares impresionant de premii de-a lungul carierei sale, membru fondator al Școlii Naționale de Teatru din Canada, doctor onorific al reputatei universități din Toronto, Gratien Gélinas rămâne unul dintre cei mai apreciați actori, dramaturgi și regizori ai artei teatrale și cinematografice din Canada.

La 29 aprilie 1986, Le Théâtre du p`tit Bonheur din Toronto și Théâtre du Rideau-Vert din Montréal anunță simultan că o nouă piesă a lui Gratien Gélinas, La Passion de Narcisse Mondoux, va fi prezentată în premieră la 29 septembrie la Toronto, apoi la 14 ianuarie 1987 la Montréal, în interpretarea doamnei Huguette Oligny și a autorului. Până în anul 1989, spectacolul se joacă de 500 în Canada, iar în luna iunie a aceluiași an este prezentată și publicului newyorkez.
________________________

„Construită cu pricepere, această piesă a lui Gratien Gélinas va rămâne, cu siguranță, o mărturie emoționantă a setei de viață. [...] De la Fridolin și Tit-Coq, până la acest Narcisse avem un autor care se dovedește a fi un analist extraordinar atât al stărilor sale, cât și al mediului în care trăiește.”  (Lettres Québécoises)

*

„Textul lui Gélinas este savuros, plin de umor, uneori mușcător, dar și emoționant. Nu și-a pierdut dexteritatea de scriitor, iar talentul său de actor a rămas și el intact.” (Raymond Bernatchez - La Presse)

*

„Autorul, cu darul său pentru răspunsuri bine țintite, ne ține într-o permanentă alertă amuzantă. El își punctează textul cu aluzii adesea subtile, nu întotdeauna pioase, la moravurile și instituțiile noastre, atât cele din trecut, cât și cele de azi. Personajele sale sunt vii, sunt ființe ale rațiunii, ceea ce este bine pentru vârsta lor, dar sunt, de asemenea, pline de vitalitare. [...] Un teatru simplu, foarte înviorător. O cărămidă adăugată la edificiul feminismului și o îmbărbătare pentru cei care se tem de declinul pasiunii la vârstnici.” (Jean St-Hilaire - Le Soleil)

*

„Pasiunea lui Narcisse Mondoux este o mărturie a iubirii, un omagiu adus celor care au văzut timpul trecând prea repede, o speranță.” (Nathalie Gilbert - La Presse)

*

„Pasiunea lui Narcisse Mondoux este un text fermecător, unul dintre cele în care Gélinas este total implicat. El știe, și a știut întotdeauna, să folosească orice mijloc pe care actualitatea îl oferă râsului și lacrimilor; el știe mai bine decât oricine să treacă brusc, în același text, de la comedie la dramă.” (Lettres Québécoises)


Bilete online

DISTRIBUTIA
Carmen Frăţilă
Laurencienne Robichaud
Cristian But
Tancrède Marsolais
Radu Botar
Narcisse Mondoux

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Cristian Ioan
regia artistică

ECHIPA TEHNICA
Cristian Rudăreanu
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft