Bilete onlineADEVĂRUL DESPRE SFÂRȘIT

Focus Drama

vezi tot programul


Imagini

Teatrul de Nord – Sala Studio

Spectacol-lectură:

ADEVĂRUL DESPRE SFÂRȘIT de Loredana Dumitrescu

Regia: Andrei Raicu

Distribuția:

Matilda - Anca Dogaru

Matei - Tibor Székely 

-----------------

Regia tehnică: Eniko Botos

Lumini: Călin Mocan, Ioan Iluță

Sunet: Stike Molnar

-----------------

Textul „Adevărul despre sfârșit” a câștigat locul al 3-lea la concursul de dramaturgie cu tema INSULA, lansat de Asociația Focus Drama și Teatrul de Nord, în proiectul Focus Drama (ediția 2021),  cofinanțat de CONSILIUL JUDEȚEAN SATU MARE.

-----------------

Loredana Dumitrescu este analist de informații, specializat pe politica externa. A absolvit Facultatea de Litere (secția Română-Engleză) din București în 1995. Este Doctor în Filologie, cu o cercetare asupra elementului de evreitate din literatura română interbelică. Parcursul profesional include peste zece ani de activitate în domeniul universitar, cu diverse specializări în comunicare și activitate de cercetare. Lucrează apoi în sectorul privat, în analiza de informații pe subiecte de politică externă, energie, transporturi. Este pasionată de scris, a semnat un blog într-o revistă, a fost prezentator de știri la radio, traduce și citește mult. Și-ar dori să scrie povești de călătorie pentru că iubește călătoriile de poveste. S-a clasat pe locul al III-lea în concursul FOCUS DRAMA, cu textul „Adevărul despre sfârșit”, redat pentru publicul din Satu Mare, prin intermediul unui spectacol lectură.

-----------------

„Adevărul despre sfârșit” este un text scurt ce spune dintr-o suflare că marile drame ale vieților noastre nu sunt nici pe departe un capăt de lume.

Un cuplu uzat de rutină se confruntă cu propriile frici într-o izolare impusă de un virus fără nume. O poveste despre singurătate, teamă, trădare și iubire, condimentată cu dezechilibre emoționale si un pic de vanitate. (Loredana Dumitrescu)

-----------------

Despre proiectul Focus Drama

Focus Drama este un proiect elaborat de Asociația Focus Drama și Trupa Mihai Raicu a Teatrului de Nord, cu scopul impulsionării dramaturgiei românești prin încurajarea creării de texte noi și prin promovarea lor către public.

În prima etapă a proiectului s-a lansat concursul de dramaturgie cu tema „Insula”. Tema este tributară vremurilor pe care le trăim de la instaurarea unei pandemii mondiale. Timpul și spațiul social dictează modul în care ne conducem individual viețile, iar epoca modernă a impus ca managementul acestor două aspecte să se realizeze oarecum colectiv, la nivel global și cu o rapiditate extremă, având în vedere și tehnologiile avansate de care dispunem. Prin urmare, am devenit tributari unei continuități, unui aspect liniar și disruptiv al spațiului și timpului. Deși studiile impactului pandemic la nivel psihologic individual și social nu sunt încă finalizate, este general acceptat faptul că ciclicitatea activităților noastre sociale și individuale, nu a suportat nicicând întreruperi mai bruște și mai iminente ca cea recentă. Pornind de la aceste aspecte, tema INSULA a fost menită să impulsioneze dramaturgi de pretutindeni din România să scrie piese actuale.

Dintre cele 44 de textele primite, juriul concursului a selectat trei finaliste, textul câștigător ales pentru a fi pus în scenă, și încă două pentru spectacole lectură. În selecție s-a ținut cont de originalitatea propunerii, de calitatea scrisului și de relevanța abordării pentru tema concursului.

Proiectul este finalizat printr-un focus pe dramaturgia românească, în perioada 3 - 5 decembrie 2021, care cuprinde două spectacole invitate: Ale mele (Reactor, Cluj-Napoca) și Limite (Replika, București), realizate după piese românești contemporane; premiera noului spectacol, Anatomia unui val perfect; spectacolele lectură ale pieselor selectate prin concurs: Pandemic blues și Adevărul despre sfârșit; o instalație imersivă de artă care ne oferă o experiență teatrală încapsulată; discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

 

Acest proiect cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Satu Mare. Consiliul Județean Satu Mare nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Bilete online


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft