Bilete online
RĂSCOLITORUL DE SUFLETE
- scene din viața lui Vasile Lucaciu -RĂSCOLITORUL DE SUFLETE

- scene din viața lui Vasile Lucaciu -

vezi tot programul


Imagini

Joi 24 noiembrie 2022, ora 19.00 - Centrul Cultural Poesis

CONFERINŢA „DR. VASILE LUCACIU UN EROU AL NAŢIUNII ROMÂNE”
Muzeul Județean Satu Mare în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, organizează conferinţa dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, părintele dr. Vasile Lucaciu (1852-1922).
Deschiderea Conferinţei va avea loc la Satu Mare, în data de 24 noiembrie 2022, cu începere de la ora 10.30, în Sala Mare de şedinte a Prefecturii Satu Mare (str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 11). După amiază, lucrările vor continua pe secţiuni la Centrul Cultural „Poesis” din Satu Mare. Tot aici, la finalul zilei, actorii Teatrului de Nord din Satu Mare vor susţine spectacolul „Răscolitorul de suflete. Scene din viaţa lui Vasile Lucaciu”


Luni 28 noiembrie, ora 17.00 - Teatrul de Nord, Sala Mare

SPECTACOL OMAGIAL DEDICAT CENTENARULUI MORȚII DR. VASILE LUCACIU
Organizator: Centrul Multicultural Poesis, în colaborare cu autoritățile locale, cu toate instituțiile de cultură din județul Satu Mare, cu asociațiile culturale și civice din județul Satu Mare
Prezentator: Carol Erdos, actor


Prima parte a spectacolului omagial este dedicată prezentării vieții și activității dr. Vasile Lucaciu de către istorici, oameni de cultură, scriitori, reprezentanți ai autorităților locale, a instituțiilor de cultură și asociații culturale și civice din județul Satu Mare.

În partea a doua va avea loc spectacolul “Răscolitorul de suflete. Scene din viața lui Vasile Lucaciu”, scenariu dramatic după Dan Tărchilă, în regia lui Andrei Mihalache.

În partea a treia, marele artist Grigore Leșe prezintă un spectacol omagial dedicat dr. Vasile Lucaciu.

-------------------

RĂSCOLITORUL DE SUFLETE

SCENE DIN VIAȚA LUI VASILE LUCACIU

Scenariu dramatic după Dan Tărchilă

Regia: Andrei Mihalache

Scenografia: Cristian Gătina

Distribuția:

Vasile Lucaciu - Romul Moruțan

Paulina, soția lui - Andreea Mureșan

Gardianul - Cristian But

Maria - Alina Negrău

Avocatul - Stelian Roșian

Țăranul - Ciprian Vultur

Tânărul - Bianco Erdei (Szabo - fost elev al lui V. Lucaciu)

Judecătorul, Președintele, Funcționarul - Tibor Székely

Procurorul - Sorin Oros / Vlad Mureșan

Traducătorul - Gabriel Pop / Cosmin Domnișan

Grefierul - Cosmin Domnișan 

Cu participarea corului „Urmașii lui Vasile Lucaciu”, de la Școla Gimnazială ,,Vasile Lucaciu” din comuna Apa

Coordonator: profesor Felix Tarța

-----------------------           

Domnilor jurați, să nu credeți că ideea libertății este soare numai pentru o plantă ori un sentiment al unui singur om… Nu, domnilor! Ideea libertății este soarele la care ne încălzim cu toții, care luminează mințile și înnobilează inimile tuturor naționalităților… Iar istoria ne învață că numai acele popoare s-au ridicat, care au avut mulți fii gata de a se jertfi pentru libertate, iar acelea care au jignit în dezvoltarea lor alte popoare, chiar dacă s-au ridicat pentru un moment de impunătoare forță, la urmă au căzut, au dispărut… Azi, abia mai există ca amintire istorică… 

Domnilor judecători, nici un român nu s-a născut vreodată rob; Avem două mii de ani de patrie!… Există vreo putere în lume care să facă istoria să uite două mii de ani?! Vă e teamă de limba noastră, domnilor judecători? Noi n-am ucis cu ea nici un om… Domnilor judecători, judecați după niște legi care nu ni se potrivesc; Cauza românească are legile ei mai presus de codul dumneavoastră juridic… Singura lege e Transilvania! Condamnați-ne pe toți și faceți din Transilvania o imensă închisoare pentru români, pentru că nicio (altă) închisoare nu este atât de mare pentru conștiința unui popor! Trecutul nostru e românesc. Vrem ca viitorul să fie tot românesc!

Vasile Lucaciu, Procesul Memorandiștilor de la Cluj

 -----------------------

Procesul Memorandiștilor din Cluj, care a stârnit atenția întregii comunități românești din Transilvania, dar și atenția presei europene, până într-atât încât a fost nevoie de înființarea unui centru de presă în hotelul Biasini de lângă cimitirul central – se consemnează la Cluj prezența jurnaliștilor din Franța și Italia – a început în 7 mai 1894, și s-a încheiat în 27 mai, într-o vreme în care, deși procesul a fost amânat de numeroase ori, termenele erau stabilite pentru ziua următoare, față de zilele noastre, când procesele se amână cu săptămânile sau lunile.

https://actualdecluj.ro/ce-a-fost-memorandumul-din-1892-de-la-cluj-

Bilete online

REGIA

SCENOGRAFIA
Cristian Gătina
scenografia

DISTRIBUTIA
Bianco Erdei
Tânărul Szabo
Ciprian Vultur
Țăranul
Cristian But
Gardianul
Romul Moruțan
Vasile Lucaciu
Sorin Oros
Procurorul
Tibor Székely
Judecătorul, Președintele, Funcționarul
Vlad Mureşan
Procurorul


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft