Bilete online
Ándi Gherghe

Regizor, actor

Regizor, actor, autor dramatic, manager cultural, Ándi Gherghe (n. 1981) este absolvent al Universității Petru Maior din Târgu Mureș, specializarea Administrație Publică (2003) și al Universității de Arte din Târgu-Mureș, licențiat în Artele Spectacolului – Actorie (2010),  masterat în Arta Regizorului (2009) și masterat în Scriere Dramatică (2019).

Prima sa premieră, România 21, de Peca Ștefan (septembrie 2012) a fost realizată la Yorick Studio, fiind urmată în anul următor de încă o colaborare în cadrul aceluiași teatru cu același autor: Bucharest Calling (octombrie 2013). Ambele spectacole s-au jucat în limba maghiară. Bucharest Calling a însemnat și prima participare într-un festival de teatru: Fest-fdr Timișoara.

2015 a adus două noi premiere, ambele la Yorick Studio – Țara Zânelor de George Ștefan în aprilie și MaRó de Székely Csaba în noiembrie. Țara Zânelor este primul lui spectacol care presupunea un text nou realizat în colaborare dramaturg – regizor.

MaRó vorbește despre bizareriile relațiilor româno-maghiare din Transilvania prin zece scene ușor absurde. Spectacolul a fost prezent în cele mai importante festivaluri de teatru din țară (FITN Arad, Fest-fdr Timișoara, Festivalul Național de Comedie Galați, Maratonul Teatrului Independent – Bucharest FRINGE, Drama8 Odorheiul-Secuiesc) iar la festCO București (Festivalul Comediei Românești) a fost distins cu 3 premii: cel mai bun spectacol, cea mai bună interpretare feminină și cea mai bună interpretare masculină.

În 2017 realizează regia primului spectacol bilingv din Oradea, Poveste din Transilvania de George Ștefan, urmat de Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba, ambele la Studio Act Oradea. Textul piesei Poveste din Transilvania are la bază biografia regizorului. Spectacolul prezintă povestea unei familii mixte din Târgu-Mureș dezvoltată la nivelul mai multor generații într-o perioadă în care problema conviețuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă.

A doua parte a anului a adus două noi premiere: Öröm és boldogság (Bucurie și fericire) de Székely Csaba și Gen. EU (creație colectivă), ambele la 3g HUB din Târgu-Mureș.

În 2018, realizează regia spectacolelor Monstrul Nisipurilor de Székely Csaba la Teatrul Fani Tardini din Galați, Mihai Viteazul de Székely Csaba la 3g HUB din Târgu-Mureș, apoi scrie și regizează Social Acceptabil la Studio Act Oradea.

Ca actor joacă din 2006 pe scenele teatrelor din Târgu-Mureș. În prezent poate fi văzut la 3g HUB, în one-man show-ul Dincolo, de Elise Wilk.

În 2011 a obținut atât Premiul Juriului cât și Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la  Gala Tânărului Actor ”HOP”, organizată de UNITER, iar în 2016 a fost selectat în programul 10 pentru film desfășurat la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF (Transylvania International Film Festival).

Din 2015 este membru fondator și director executiv al 3g HUB din Târgu Mureș unde a implementat cu succes proiecte pentru comunitate:

Terapie socială prin teatru contemporan – 2016 – 2020 – presupune prelucrarea traumelor societății românești prin intermediul a două spectacole de teatru realizate anual la Târgu-Mureș de echipe formate din câte un regizor, un dramaturg și mai mulți actori.

Eur0pinions – 2017 – concurs de piese scurte de teatru pe o temă considerată stringentă pentru societatea noastră. Tema concursului a fost “Tinerii în societate”. Concursul a avut loc în vara anului 2017, iar juriul de selecție a ales 6 texte câștigătoare care au stat la baza spectacolului Gen.EU realizat la Teatrul Național din Târgu-Mureș.

Metamorfoze – proiect de artă stradală –primul proiect de artă stradală realizat în Târgu Mureș. În 2018, la inițiativa 3g HUB, în Consiliul Local Târgu Mureș s-a votat și implementat în regulamentul de organizare a concursului de proiecte culturale posibilitatea de a participa cu proiecte de artă stradală. Proiectul realizat de 3g HUB s-a concretizat prin amplasarea unei bănci mozaicate în Piața Teatrului, punerea în valoare a unei zone urbane prin realizarea unei picturi murale (graffitti) pe peretele Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza” din cartierul Unirii și amplasarea a cinci statui realizate din plasticul colectat de pe raza municipiului Târgu Mureș. Statuile au înfățișat animale dispărute din fauna României atrăgând atenția asupra reciclării.

FORMA – Festival Internațional de Arte Performative – 2019 - o platformă de întâlnire dintre teatrele independente din România și diferite teatre private din Europa. Prima ediție a avut loc în perioada 12 – 19 octombrie 2019 la Târgu-Mureș.

Sesiunea de Noapte – 2020 – proiectul a fost realizat inițial în 2011 de Andi Gherghe și Corina Gliga. Revitalizat în 2020, proiectul presupune organizarea ciclică de concerte cu artiști sau trupe muzicale alternative sau de nișă.

 

andi.gherghe@gmail.com

http://3ghub.ro/

https://www.facebook.com/3ghubromania/

 


De la km. 0
regia artistică
18 Sept 2020


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft