Bilete online
Andreea Vulpe

Regizoare

Andreea Vulpe 

Studii:

1989 – Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică București, specializarea: Regie de teatru, clasa profesor Valeriu Moisescu

2006 – Doctor în artă teatrală al UNATC București
 

Regizor și profesor de actorie la UNATC „I. L. Caragiale” București, Andreea Vulpe a debutat pe scena Studioului Cassandra cu spectacolul „Regele Lear”, de W. Shakespeare, în 1989. Timp de opt ani a fost regizor al Teatrului National București, unde și-a început cariera ca asistent de regie al producțiilor „Hamlet Machine” de Robert Wilson și „O trilogie greacă” de Andrei Șerban, și a continuat semnând spectacole ca „Părinții Teribili” de J. Cocteau, „Philoctet” de Sophocle, „Regele și Cadavrul” de Vlad Zografi.

Începând din 1999 a lucrat ca regizor independent în teatre românești și maghiare, unde a regizat texte clasice și contemporane, printre care „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare (Teatrul Tineretului Piatra Neamț), „Regina frumuseții din Leenane” de Martin McDonagh și „Pescărușul” de A. P. Cehov (Teatrul Toma Caragiu Ploiești), „Livada de vișini” de A. P. Cehov și „Richard al III-lea” după W. Shakespeare (Teatrul Național Târgu Mureș), „Barajul” de Conor McPherson (ARCUB, București), „Platonov” de A. P. Cehov (Teatrul Maria Filotti, Brăila), „Kimberly” de David Lindsay-Abaire (Teatrul de Comedie București), „Yom Kippur” de Hanna Azoulay Hasfari și „Yonkers” de Neil Simon (Teatrul Nottara, București) și „Mlaștina” de Caryl Churchill (Teatrul Mic, București), etc.

Pasiunea de a lucra în teatrul independent a început odată cu „Oleanna” de David Mamet (Teatrul Act, București) și a continuat cu texte ca „Aproape Maine” de John Cariani (Teatrul de Artă, București), „Iluzii” de Ivan Vîrîpaev (Godot Cafe Teatru, București), „Vandalul” de Hamish Linklater și „Yonkers” de Neil Simon (Unteatru, București).

Spectacolele sale au obținut numeroase premii, în țară și peste hotare, printre care Premiul UNITER 2016, pentru cel mai bun spectacol de teatru TV („Vandalul”), Premiul de Regie la Festivalul internațional FESTIN 2019 („Yonkers”), Premiul special al juriului, la Festivalul de teatru contemporan, Brașov 2017 („Barajul”), Premii pentru cea mai buna regie, cea mai buna scenografie și cea mai buna actriţă, la Festivalul Internaţional de Teatru Studio Piteşti („Regina frumuseţii din Leenane”), Premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, rol principal feminin, rol secundar feminin, rol principal masculin, rol secundar masculin si premiul de debut, la Festivalul International Kisvarda, Ungaria, 2006 („Livada de vișini”), etc.

Spectacolul „Nopți albe”, realizat cu studenții anului III Actorie, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță (Marcela Nistor) și Nominalizare pentru cel mai bun actor (Alexandru Beteringhe), la Gala absolvenților UNATC, 2016.

Andreea Vulpe a susținut conferințe, masterclass-uri și workshopuri internaționale (Sundance Institute International Theatre Workshop, SUA, ITT/UNESCO - Sinaia, OLIVE - Festivalul Internațional al şcolilor de Teatru Mediteraneene, SKOMRAHI - Festivalul Internaţional al şcolilor de teatru, Macedonia, etc.) și naționale (Proiectele POSDRU „Teatrul Modern – Mijloace Multimedia” și ”Practică Teatrală în Regiunile Centru şi Nord-Vest” etc.). De asemenea, a depus o intensă activitate managerială, ca membru fondator al OLIVE NETWORK (Rețeaua facultăților de teatru Mediraneene), ca membru în boardul PROSPERO, Theatre Network (secţiunea Teatru din cadrul ELIA - rețeaua europeană a facultăților de artă), reprezentant al PROSPERO Theatre Network în Interarts Thematic Network, Socrates, Strand3, Tradition and Innovation, Director al Departamentului Relaţii Internaţionale al UNATC „I. L. Caragiale” și Consilier cultural la Ministerul Culturii, cu funcţia de Şef al Direcţiei Teatrelor Private.

Director de casting al mai multor filme românești și străine, ca „Restul e tăcere” și „Closer to the Moon” (regia Nae Caranfil) sau MATRIOSHKI (Regia Guy Goossens), Andreea Vulpe a și jucat în câteva filme, ca „Declarație de dragoste” (Regia Nicolae Corjos), „6,9 pe scara Richter” și „Filantropica” (Regia Nae Caranfil).

Timp de opt ani, a predat regie la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, iar începând din anul 2000 este profesor de Arta actorului, în cadrul aceleiași universități.


COLABORATOR
BOLERO
regia artistică
22 Mai 2022


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft