Bilete online

Gigi Căciuleanu 

Dansator, Coregraf, Performer, Profesor, Poet, Desenator, Eseist 

Născut la București, Gigi Căciuleanu începe să danseze la vârsta de 4 ani. La 9 ani este admis la Liceul de Coregrafie, unde, la 14 ani, descoperă dansul contemporan, având-o ca profesoară pe Miriam Răducanu, figură de pionierat a dansului contemporan. Imediat după absolvire, este admis în trupa de balet a Operei din București unde este promovat solist în același an. Selectat printre tinerii artiști ai generației sale, este trimis la Moscova, unde urmează un curs de perfecționare la Teatrul Bolșoi, ceea ce îi permite să abordeze roluri din repertoriu, dar și partituri create special pentru el (Zidul, Amorul Doctor, Un American la Paris, Petrușka...). În timp ce își continuă drumul în dansul contemporan, participă, la inițiativa Margaretei Niculescu, directoarea Teatrului Țăndărică din București, la seria de spectacole devenite cult: Nocturnele 9 ½, create de Miriam Răducanu, alături de care, ca partener, participă la numeroase festivaluri internaționale. În 1970, câștigă Premiul pentru Coregrafie la Concursul Internațional de Balet de la Varna. În 1971 și 1972, este laureat, doi ani consecutiv, al Premiului I la Concursul Internațional de Coregrafie de la Köln. 

După ce este angajat în 1973 de Pina Bausch ca profesor invitat și coregraf pentru compania sa: Folkwang Ballet din Essen-Werden, se stabilește în Franța și fondează, cu sprijinul Maestrei Rosella Hightower „Le Studio de Danse Contemporaine” pe lângă „Grand Théâtre de Nancy”, cu care câștigă în 1974 premiul I de companie la Concursul Coregrafic Internațional de la Paris/Bagnolet în urma căruia este numit director al baletului la Grand Théâtre de Nancy și „Danseur étoile” al trupei. Inaugurează, tot cu sprijinul Rosellei Hightower, Festivalul „Danse dans la rue” din Aix-en-Provence și „Întâlnirile Coregrafice” la „Abbaye des Prémontrés” din Pont-à-Mousson. Este membru fondator al Consiliului Internațional de Dans (CID) în cadrul UNESCO. În 1977, ca fruct al activității sale, împreună cu Dan Mastacan (actor, regizor, light designer, scenograf: https://www.youtube.com/watch?v=N9arzIzFyPY ), compania de dans pe care amândoi o conduc la Nancy devine „Les Ballets de Nancy” având-o ca „Danseuse Étoile” pe partenera sa de dans, minunata Ruxandra Racovitza. 

Între 1978 și 1993, creează și conduce, tot alături de Dan Mastacan, „le Théâtre Chorégraphique” la Rennes în Bretania – unul din primele, dacă nu chiar primul Centru Coregrafic Național Francez. Cu repertoriul astfel creat, face turnee în lumea întreagă (Europa, Asia, Americi...). În aceeași perioadă devine, în Franța, „Chevalier des Arts et des Lettres” (1984). 

În 1994, (alături de Dan Mastacan și având-o ca vedetă pe Ruaxandra Racovitza) fondează la Paris, cu sprijinul Ministerului Culturii, compania care îi poartă numele, alături de care face turnee pe scenele franceze și internaționale. 

Din 2001 și până la sfârșitul anului 2012, fără a renunța la activitatea sa din Franța, este director artistic al Baletului Național din Cile (EL BANCH) fiind totodată invitat să coregrafieze pentru numeroase companii internaționale (Torino, Montevideo, Tel-Aviv, São Paulo...). În același răstimp, în 2002, România îl decorează cu medalia Ordinului Steaua României în gradul de Cavaler. În 2005 înființează, la București, „Gigi Caciuleanu Romania Dance Company” cu sprijinul și sub egida Fundației Art Production. 

În 2019, 2020 & 2021 – este directorul Galei Tânărului Actor, „Hop” – al UNITER, dedicat unui concept care îi este propriu: ”DansActorul ca fenomen al teatrului contemporan”. 

2022 - Iunie - Gigi Căciuleanu și Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, lansează proiectul „TrioMix”, un nou mod de a prezenta dansul, în VR (realitatea virtuală). Premiera -Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). – Septembrie - „TrioMix” prezent în Festivalul Enescu ’22. – Noiembrie, Premiera creaţiei sale ALTITZA („Povestea iei”) cu Baletul și Orchestra Operei Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, la Sala Mare a UNESCO din Paris, un spectacol dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

2023 – Martie - Creația spectacolului PerforMaFrance, eveniment dedicat aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Organizația Internațională a Francofoniei/OIF și Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie), organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Grecia și Institutul Francez din Atena. Spectacol prezent în Iunie la Festivalul Internațional de Teatru – Sibiu 2023. - Iunie „Wolfgang” de Gigi Căciuleanu / O instalație-performance filmată în VR (realitatea virtuală). Premiera -Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). – Septembrie - „Wolfgang” prezent în Festivalul Enescu ’23. 

Cu peste 250 de coregrafii la activul său, Gigi Căciuleanu face parte din mai multe jurii în competiții importante: Concursurile Internaționale de Dans Nagoya (Japonia), Concursul Eurovision al Tinerilor Dansatori de la Gdansk și Varșovia (Polonia), „Le Concurs International de Danse” și „les Jeux de la Francophonie” de la Paris (Franța), Concursurile Internaționale de la în Spoleto, Perugia, Treviso (Italia)... 

Premii:

1970 - Premiul de Coregrafie - Concursul Internațional de la Varna (Bulgaria). 1971 & 1972 - Premiul I la Concursul Internațional de Coregrafie, Köln (Germania). 1987 - Premiul Brigitt pentru contribuția sa la viața culturală din Bretania, Franța. 1991 - Premiul de Coregrafie al revistei „Actualitatea Musicală” din București. 1998 - Premiul APES (Asociația Criticilor) din Santiago de Chile, pentru cea mai bună coregrafie. 2001 & 2003 - Premiul ALTAZOR, Santiago de Chile. 2003 - Premiul „cel mai bun coregraf internațional” din partea Cercului Criticilor de Artă din Chile. 2004 & 2005 - Premiul APES, Santiago de Chile pentru cea mai bună coregrafie. 2010 - Premiul UNITER „pentru teatru non-verbal”. 2011 - Premiul ROMAINDANZA – Roma, Italia, „pentru Traiectoria artistului-coregraf care, prin opera sa științifică și artistică, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea, definirea și recunoașterea teatrului de dans contemporan în lume”. 2011 -  Premiul Special pentru Coregrafie din partea „VIP Review” pentru NOCHE BACH în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, România. 2012 - Premiul APES „pentru întreaga sa traiectorie”, Santiago de Chile. 2014 - Premiul MEDIAFAX (“Forcing the Limits”), București, România. 2014 - Premiul de Excelență al Operelor Naționale Române, Iași, România. 2015 - Premiul „Cel mai bun coregraf de dans contemporan”, Gala Națională a Operei, Iași, România. 2015 - Premiul Special Lux Mundi, Radio România Cultural, București, România. 2015 este declarat „Personalitate a anului”, de către ADEVARUL.RO, România. 2016 - Premiul de excelență UNITER. 2017 - Premiul GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor de Limbă Franceză din România) „pentru contribuția sa eminentă la scena artistică a lumii francofone și promovarea valorilor francofone în România”. 2019 - Premiul Centrului Național de Dans București „pentru contribuția la construcția dansului contemporan”. 2020 – „Distincție culturală” al Academiei Române pentru spectacolul Miroirs la Bruxelles. 2022 – „Cel mai bun coregraf” & „Cel mai bun spectacol” (Eine Kleine NachtMusik) la Festivalul de Teatru Independent / Constanța / România. – Premiul „Brâncoveanu” acordat de Fundația Alexandrion pentru OPERA OMNIA și spectacolele antologice ale stagiunii 2021/22: KIRITZA, ȘCOALA FEMEILOR VERSUS ȘCOALA BARBATILOR & JUNGLA TéVé. 

Din 2014 – o stea cu numele său figurează pe „Walk of Fame” de la Sibiu, România, gravată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, FITS. 

Publicații:

2002 – CARTEA JUNGLEI X (Cartea Junglei X) apărută la Teatrul ARIEL, Târgu Mureș, România. 2002 – VENT, VOLUMES, VECTEURS („Vânt, Volume, Vectori” - Un tratat de coreozofie) publicat de Facultatea de Arte a Universității din Chile; tradus în franceză și italiană (ediție online: LULU, Franța); tradus în limba română și publicat în 2008 la Edițiile „Curtea Veche” - București. 2009 – STR. REVOLUTIEI.89, publicație colectivă, Editura POLIROM, România. 2015EL LIBRO DE LA DANZA URUGUAYA (Cartea dansului din Uruguay), Publicație colectivă, Montevideo. 2016 – MIROIRS (poezii, desene), Editura VELANT, București, România. 2018 – EL LIBRO DE LA DANZA CHILENA (The Book of Chilean Dance), publicație colectivă, Santiago de Chile. 2019 - Alchimia DansActorului –UNITER, 2020 – AZUL DE LISBOA (Azur de Lisabona) – Publicație colectivă, Editura Almedina, Portugalia. 2020 – „NOM DE NOM D’UN P’TIT BON NOM” & PAROLES-CAILLOUX (Poezie), la „Editions Sydney Laurent”, Paris. 2021 - Alchimia DansActorului FITS. 

Din 2008 până astăzi, semnează texte poetice (în franceză, română și adesea în spaniolă, sau engleză, italiană, rusă…), desene și/sau fotografii care apar săptămânal în revista: liternet.ro (https://www.liternet.ro/autor/169/Gigi-Caciuleanu.html).


COLABORATOR
LA VIE EN ROSE
regia artistică
29 Oct 2023


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft