
de Raluca Cîrciumaru










































CUM SE SCRIE ȘEICSPIR SHAKESPEARE? de Raluca Cîrciumaru
Regie: Leta Popescu
Scenografie: Bogdan Spătaru
Mișcare scenică: Cătălin Filip
Muzică: Vlad Giurge
֍ ֍ ֍ ֍
Distribuție:
Corul deștepților:
MISTER – Ciprian Vultur
FRAU – Ioana Cheregi
MISS – Alina Negrău
MADAME – Vlad Mureșan
IMPOSTORUL – Bianco Erdei
INSPECTOAREA – Raluca Mara
Corul proștilor:
CĂTĂLINA – Roxana Fânață
CONSILIERUL JUDEȚEAN – Cătălin Mareș
ȘOFERUL – Sergiu Tăbăcaru
FOTBALISTUL – Andrei Stan
SOȚIA – Andreea Mocan
CABINIERA – Carmen Frățilă
ACTIVISTA – Anette Marka
SHAKESPEARE – Andrei Gîjulete
SHAKESPEARE DIN EPILOG – Romul Moruțan
֍ ֍ ֍ ֍
Regie tehnică: Cristian Rudăreanu
Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Vlad Giurge
Lumini: Călin Mocan
֍ ֍ ֍ ֍
Data premierei: 16 martie 2025
֍ ֍ ֍ ֍În text, Shakespeare e un sinonim permanent pentru cultură. Ca Shakespeare, cultura poate fi înaltă sau populară, sofisticată sau foarte pământeană. Putem descifra cultura (sau ce a scris Shakespeare) ca și cum e fizică cuantică sau ca pe o parte integrată în viețile noastre. CUM SE SCRIE ȘEICSPIR SHAKESPEARE? vorbește despre două raportări care nu-i fac deloc dreptate culturii: a) intelectualii care „știu tot” și au aceeași pretenție de la cei din jur, și b) neinițiații care, pentru că „nu știu nimic”, au senzația că totul e imposibil de înțeles.
Nu ne-a rămas nicio hârtie cu scrisul lui William Shakespeare în afară de semnătura lui în șase versiuni. Niciuna nu respectă ortografia pe care o folosim azi: Willm Shackper, Wm Shakspea, Shackspere, Wllm Shakspere și Shakspear de două ori. Probabil se grăbea. Mie îmi place să mă gândesc că sunt șase scrisori de dragoste pentru o artă nepretențioasă și inteligibilă.
Raluca Cîrciumaru
֍ ֍ ֍ ֍Raluca Cîrciumaru s-a născut pe 15 iulie 1999, în București. Este absolventă a secției de Teatrologie – Jurnalism teatral și Management cultural (promoția 2021) și a masteratului de Scriere dramatică (promoția 2024) din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
Ca autoare dramatică, a debutat la Teatrul Metropolis, cu o rescriere contemporană a piesei „Domnișoara Iulia” de August Strindberg. Regia spectacolului a fost semnată de Mara Oprea, iar distribuția a inclus actorii: Raluca Aprodu, Daniel Nuță și Alina Rotaru. Premiera a avut loc pe 7 martie 2024.
A primit premiul pentru cea mai bună piesă în cadrul Galei Absolvenților 2024 pentru textul „Roșu în fața ochilor” și a semnat două piese pentru adolescenți: „gânduri de sfârșitul lumii” (jucată în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2024) și „TeVezi” (jucată în cadrul showcase-ului Academiei Studiourile Buftea din București, 2025).
Ca jurnalist și critic de teatru, colaborează cu publicații culturale în domeniu precum Teatrul Azi sau Ziarul Metropolis. A mai scris pentru Gen, revistă, Yorick.ro, Revista Amfiteatru, blogul cultural d’E-pin-geac și Happ.ro (unde a fost redactor șef și autoarea conceptului publicației). În prezent, este curator al Festivalului Național de Teatru, ediția 2025.
֍ ֍ ֍ ֍
Ce-ar spune Shakespeare dacă ar putea privi lumea de azi? Ar recunoaște umorul, absurditatea și contradicțiile din jur? Într-un spectacol ce îmbină istoria, comedia și reflecția, vă invităm să explorați un Shakespeare contemporan, adus mai aproape de noi printr-un dialog plin de spirit. Un joc de întrebări și răspunsuri, de personaje și idei, care ne arată că, indiferent de secol, teatrul rămâne un loc în care trecutul și prezentul se întâlnesc.
֍ ֍ ֍ ֍