Bilete online
ÎNCURCĂ LUME
de A. HerzÎNCURCĂ LUME

de A. Herz

vezi tot programul


Imagini

STAGIUNEA 2001 - 2002

ÎNCURCĂ LUME de A. Herz

Regia artistică: Andrei Mihalache

Scenografia: Alexandru Radu

Data premierei: 14 octombrie 2001

Distribuţia:

Emil Strîmbuleanu - Ştefan Mareş

Bungrăzescu - Vasile Blaga

Matei Pintenaru - Marcel Mirea

Didina Strîmbuleanu - Rora Demeter

Olga - Carmen Frăţilă 

Sufleur - Lucia Racşan

Sonorizare - Robert Costea

Lumini - Mihai Zima şi loan Dindiligan

Regia tehnică - Ritta Szabo

 

Stimaţi spectatori,

Deschidem astă seară prima stagiune a mileniului III, despre care cineva - care-şi putea permite - afirma că "va fi religios sau deloc", cu o comedie bulevardieră interbelică. Cu o glumă. Criticii atenţi vor întreba unde este marele repertoriu ? Unde sunt dramaturgii contem­porani ? Răspundem: nu-i ignorăm; nu-i i-am uitat - dar nu ne putem apropia de pretenţiile lor materiale din cauză de lipsă. Şi totuşi, în timp ce Brodway-ul este în prag de faliment, pe strada Horea 3-5 încă e linişte. Nici un terorist cultural n-a dărâmat clădirea centenară, ba, mai mult, vă primim în casă nouă, unde - dacă am putea - zău !, nu v-am lua nici un ban.

Mileniul III va fi religios ? Sau va aparţine unei singure religii ? Pînă vom afla răspunsul, încercăm, ca nişte adevăraţi fanatici, să vă convertim la religia noastră - TEATRUL.

Slujba la care veţi asista este o vecernie a rîsului. O liturghie a bunei dispoziţii. N-are rost să ne ascundem: este o minciună acceptată de ambele părţi. Dumneavoastră să rîdeţi. Noi să Ne rîdem. Pentru că nu ne putem plînge în faţa dumneavoastră. Nu sade bine!

Andrei Mihalache

 

De-ale rîsu-plînsului 

Mult prea respectabilii gînditori mă dau peste cap. Vine Gracian şi-mi spune, în anul de graţie 2001: „Cine rîde de orice e un prost tot atît de mare ca şi acela care se întristează de la orice". Zic, nu-i chiar aşa şi mă duc la Noul Testament. Deschid la Luca (6,25) şi ce citesc? „Vai vouă care rîdeţi acum, pentru că veţi jăli şi veţi plînge".

Doamne, ce-i viaţa asta? Numai de-a rîsu-plînsului? Atunci, în ceea ce mă priveşte, ţin cu la Bruyere, care e mai franc: „Trebuie să rîdem înainte de a fi fericiţi, de teamă să nu murim fără a fi rîs". Zice dînsul ceva, dar cine bate la poarta teatrului? O! domnul Murphy...

- Auzi băiatu`? „Zîmbeşte. Mîine va fi mai rău!", zice dînsul, lăsîn-du-mi în braţe un volumaş cu titlul celor spuse mai sus, burduşit cu rîsete în lacrimi.

Bineînţeles că-mi dau seama precum că rîsul şi plînsul (afecţiunile în cauză) pot să ducă la boala incurabilă, de care nu te mai vindeci, cale de ş`pe mii de abonamente pentru o boală care se numeşte TEATRU.

Bine aţi venit, doamnelor şi domnilor! Ocupaţi-vă locurile şi rămîneţi în spaţiul teatrului care, nu ştiu cum se face, dar diluează viata zi-cu-zi. Crederi că dacă rîdeti - este necuviinţă? Crederi că dacă plîngeţi, într-o lojă, e jenant? Nu!

Păi, ce-i viaţa asta? Nu o viaţă a rîsu-plînsului? Atunci, în ceea ce mă priveşte, ţin cu La Bruyere.

Aşteptaţi, pe scenă, albine de aur? Un zîmbet muribundesc? Credeţi că rîsul supraactivează? Credeţi că drama vă pune în oglindă, văzîndu-vă tridimensional? Nu. E doar un joc frumos de-a rîsu-plîn­sului.

Ioan Gavrilas

Bilete online

REGIA
Andrei Mihalache
regia artistică

SCENOGRAFIA
Alexandru Radu
scenografia

DISTRIBUTIA
Rora Demeter
Didina Strîmbuleanu

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Ritta Szabo
regia tehnică
Vasile Blaga
Bungrăzescu


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft