Bilete online
O NOAPTE FURTUNOASÃ
de I.L. CaragialeO NOAPTE FURTUNOASÃ

de I.L. Caragiale

vezi tot programul


Imagini

STAGIUNEA 2001 - 2002

O NOAPTE FURTUNOASàde I.L. Caragiale

Regia: Andrei Mihalache

Scenografia: Alexandru Radu

Data premierei: 03.02.2002

Distribuţia:

Jupân Dumitrache - Romeo Bărbosu

Nae Ipingescu - Ioan Ardelean/Radu Sas

Veta - Adriana Vaida

Ziţa - Paula Chirilă

Chiriac - Sorin Oros

Spiridon - Ciprian Vultur
 

Dincolo de motivaţia Anului Caragiale 2002 - sărbătoare UNESCO, dincolo de motivaţia prezenţei marelui dramaturg în programele liceelor, dincolo de ambiţia teatrului de a rotunji integrala sa dramatică şi a actorilor de a “da piept” cu savuroasele personaje, în fine, dincolo de plăcerea realizatorilor de a-şi trece în palmares un titlu de temut, alegerea “Nopţii furtunoase” înseamnă o raportare dureroasă la realitatea în care trăim. Este Caragiale contemporan?!? Un vizionar de geniu al “venitorelui” României? Sau un altfel de Gherman, spunând un altfel de “m-am săturat de România!”, identificând cu acurateţe monstruozităţi balcanice, într-un spaţiu niciodată plecat de la porţile orientului, deşi descendenţa sa greacă recomanda indiferenţa?... A fost Caragiale un altfel de Brucan, care - mai puţin generos decât cel veritabil - ne-a aplicat ştampila stupidităţii pe o perioadă centenară?   

Avem umorul involuntar de a-l sărbători pe Ion Luca din Haimanalele de Ploieşti prin conservarea şi perfecţionarea principalelor sale teme: corupţia politică şi socială, muşamalizarea marilor scandaluri, inamovabilitatea minciunii, a prostiei şi a adulterului sub zodia benefică a călduţului, a compromisului, a binişorului minim şi mai ales personal.

Ce s-a schimbat faţă de acum mai bine de-un veac? Poate moda, tunsoarea şi utilităţile casnice... Căci pilele, raşpilele, războaiele nepoţeilor, micile şi marile presiuni - una pe faţă, două pe dos - marile căderi la mica înţelegere, libertatea absolută de a  reclama, procesomania, hărţuirea, să trăiţi-urile capitaliste, aveţi o scama voalată, de mâinele (te dau afară) democratic, modul grotesc de a ne respecta valorile alungându-le ori făcându-le să se autoexileze, toate cutele, volanele, pliseurile acestui mare divan pe care ne facem siesta înainte de, între şi după masa la care adeseori înghiţim în sec, nu s-au schimbat în nici un caz.

Bilete online

REGIA

SCENOGRAFIA

DISTRIBUTIA
Sorin Oros
Chiriac

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Ioan Ardelean
Nae Ipingescu
Radu Sas
Nae Ipingescu
Romeo Bărbosu
Jupân Dumitrache


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft