
de I.L.Caragiale












STAGIUNEA 1999 - 2000
O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L.Caragiale
Regia artistică: Cristian Ioan
Asistent regie: Anca Similar
Scenografia: Alexandru Radu
Costume: Doina Antemir
Distribuţia:
Ștefan Tipătescu: Daniel Vulcu
Agamemnon Dandanache: Adrian Matioc
Zaharia Trahanache: Marcel Mirea
Tache Farfuridi: Dan Cristian
Nae Caţavencu: Radu Sas
Ionescu: Sorin Oros
Popescu: Carol Erdos
Ghiţă Pristanda: Vasile Blaga
Un cetăţean turmentat: Ştefan Mareş
Zoe Trahanache: Paula Chirilă
Majoretele: Daniela Moisuc, Gabriela Dorgai, Lucia Racşan
Grupul folcloric: Adriana Vaida, Monica Păşcuţă, Aurora Demeter
Popa Prichici: Eusebiu Meţcaniuc
Maestrul de ceremonii: Ioan Gavrilaş
Feciorul: Vlad Chico
Orchestra de protocol - Orchestra Filarmonicii "Dinu Lipatti": Sansu Lutai, Viorel Lăpteanu, Csaba Cserey, Vasile Bodea
Regizor tehnic: Stelian Pop
Sufleur: Lucia Racşan
Lumini: Mihai Zima, Iosif Solosi
Sunet: Robert Costea
Modernitatea clasicului Caragiale
Încercând să trasăm niste repere referitoare la “modernitatea clasicului Caragiale”, am simtit nevoia să-l cităm pe Roland Barthes, care propunea “să se facă istoria literaturii de-a-ndărătelea, adică ”să ne facem noi însine centrul acestei istorii si să urcăm spre trecut”. Nicolae Manolescu făcea observatia că “o istorie viitoare a literaturii va începe cu prezentul... primul nostru poet nu este Mitropolitul Dosoftei, ci Nichita Stănescu”. Astfel, Caragiale a fost atasat “traditiei absurdului”, urmărindu-se de-a lungul timpului si în diverse studii efectele acestuia asupra limbajului, degradarea dialogului, anularea comunicării, vidarea cuvintelor de sens, sau motivul “lumii pe dos”, realitate scenică prezentă si în aventura cuvântului.
S-au făcut apropieri de Jarry, Beckett, Kafka, Ionescu sau Durrenmatt, care îl situează, în finalul demonstratiilor pe Caragiale între precursorii teatrului european modern.
Aflati pe tărâmul unor lecturi producătoare de noi sensuri, am putea să ne imaginăm că între scriere si meditatia despre scriere în “O scrisoare pierdută” nu există distantă, ci se produce o unificare a celor două planuri, literatura neseparând exteriorul de interior. Ideea ne-a venit de la interpretarea lui Agamită Dandanache, nu ca semn exterior textului, ci produs de acesta. Piesa ne aduce în fata a două situatii initiale, generate de prezenta scisorii compromitătoare, adresată de Tipătescu lui Zoe. Scrisoarea se publică, ceea ce înseamnă pentru Catavencu triumful, pentru Zoe, Tipătescu, Trahanache, scandalul, sau scrisoarea nu se publică, dar cu pretul mandatului de deputat pentru Catavencu, ceea ce înseamnă tot victoria sa si mai mult, sustinerea acesteia de către cei trei. Contradictia enuntată de către Tipătescu “lupta este desperată! Vrea să ne omoare, trebuie să-l omorâm!” îsi pierde din interes spre finalul piesei, când se insinuează că, de fapt atentia nu trebuie să fie concentrată spre o rezolvare transantă între cele două tabere, ci spre situatia ca atare, care poate fi oricând refăcută, Cetăteanul turmentat, căruia Tipătescu îi reprosează că i s-a furat scrisoarea, remarcă: “ei! nu face nimica, poate mai găsim alta...” Si odată cu aparitia lui Dandanache, apare si elementul care sugerează că nimic nu s-a terminat de fapt. Scrisoarea de santaj prin care Agamită Dandanache obtine “un coledzi” si “se aledze” este păstrată putând fi folosită oricând la nevoie: “mai trebuie s-aldată... La un caz iar... pac! la ”Răsboiul”. Să acceptăm conventia situatilor prezentate: pe de-o parte, distrugerea sau publicarea scrisorii lui Tipătescu (să o numim încheierea santajului), pe de altă parte, aparitia scrisorii lui Dandanache (să o numim perpetuarea santajului) reprezintă două tipuri de operă literară. Încheierea santajului ar corespunde conceptului de operă închisă, cu sensul fixat o dată definitiv.
prof. Adriana Sas Marinescu