Bilete online
LIVADA CU VIŞINI
de A.P. CehovLIVADA CU VIŞINI

de A.P. Cehov

vezi tot programul


Imagini

STAGIUNEA 2011 - 2012

 

traducerea Elisabeta Pop

un spectacol de Gelu Badea 

 

Distribuţia: 

Ranevskaia Liubov Andreevna – Dana Moisuc

Ania – Alina Negrău

Varia – Alexandra Odoroagă

Gaev Leonid Andreevici – Vlad Mureşan

Lopahin Ermolai Alexeevici – Ciprian Vultur

Trofimov Piotr Sergheevici – Vlad Chico

Simeonov-Pişcik Boris Borisovici – Carol Erdös

Charlotta Ivanovna – Adriana Vaida

Epihodov Semion Panteleevici – Tibor Székely

Duniaşa – Andreea Mocan

Firs – Valeriu Doran

Iaşa – Sergiu Tăbăcaru

Copiii - Silvia Temian, Toma Badea

 

Regia tehnică - Dorel Iurcencu

Light design - Gelu Badea

Lumini - Mihai Zima, Ioan Dindiligan, Tudor Gătina

Sunet - Szatvári Csaba

Sufleur - Viorica Botar

 

 

„Cu Livada de vişini se termină secolul al XIX-lea şi începe seco­lul XX, secolul reînnoirii generalizate. Relaţiile între frumos şi util, între memorie şi utopie sunt marile interogaţii puse de Cehov în opera sa testamentară. Ce moare? Ce se naşte în vremuri de tranziţie? Alianţă între realitate şi simbol, livada e un loc concret şi o proiecţie mintală. Ea confruntă orice regizor cu pariul esenţial - acela al invizibilului devenit pe scenă vizibil... Întrebările cehoviene de ieri revin nelinişti­tor în prezent: care va fi soarta «livezilor noastre», azi ameninţate?"

George Banu

 

Viaţa noastră ca o livadă….

 

George Banu, într-o remarcabilă carte intitulată chiar aşa, Livada de vişini, teatrul nostru, ne surprinde asociind livada de vişini cehoviană cu teatrul nostru… Dar ce-ar fi oare, dacă ne-am imagina că Cehov, în chiar anul premergător morţii sale la doar 44 de ani - o moarte… anunţată de altfel doctorului care era, printr-un diagnostic sigur - ar fi gândit această piesă (dramă, comedie, farsă?) ca un dureros cântec de lebădă?

Un „cântec” în care, cu geniul de care dispunea, aduce câteva din temele care l-au preocupat toata viaţa de cetăţean şi de scriitor?

De ce oare s-ar mai juca această piesă, pe toate scenele lumii, din 1904 până azi, dacă aceste teme n-ar interesa la fel ca atunci când a fost scrisă?

E limpede că, precum în „Mantaua” lui Gogol, în LIVADA lui Cehov încap o mulţime de păcate şi virtuţi omeneşti, concentrate cu talent, cu geniu, în câteva personaje ce pot să pară, pentru cine le percepe superficial, nişte oameni ca toţi oamenii… Ei bine, ei chiar asta sunt, oameni obişnuiţi, investiţi însă cu aură artistică, imposibil de imitat…

Ne întâlnim astfel cu risipa şi nonşalanţa, cu iubirea romantică, necondiţionata (Ranevskaia), cu hărnicia şi zgârcenia (Varia), cu lenea păguboasă (Gaev), cu setea de parvenire, dar şi cu isteţimea căţărătorului (Lopahin), cu demagogia primejdioasă (Trofimov), cu gingăşia şi iubirea în stare pură (Ania), cu impostura (Iaşa), cu perdanţa eternă (Epihodov), cu oameni fără identitate, pierduţi într-o lume indiferentă (Charlotta), cu sărăcia fără demnitate (Pişcik), în fine cu fidelitatea necondiţionată, cu încercarea de a păstra tradiţiile cu orice preţ, preţul fiind uneori chiar viaţa (Firs).

Despre toate acestea şi încă despre atâtea şi atâtea teme prezente în viaţa noastră, începând cu dragostea şi sfârşind cu înserarea, cu distrugerea naturii (oare nu ne vom gândi şi noi, românii, la Roşia Montana auzind cuvintele lui Lopahin despre „binefacerile” tăierii livezii, în vederea modernizării?) cu acel crepuscul întrezărit în puţinele cuvinte rostite când de un personaj, când de altul, cu moartea… ne povesteşte cu farmec, cu puţin umor şi cu multă tristeţe, Anton Pavlovici…în Livada lui… O livadă ca o viaţă… În care rămâne un loc foarte mic pentru speranţă… dacă ne gândim că piesa a fost scrisa în 1903, când autorul ei ştia că e condamnat la moarte? S-o citim oare ca pe un cântec de lebădă??? Un alt… cântec de lebădă?

ELISABETA POP 

 

     

 

Bilete online

DISTRIBUTIA
Adriana Vaida
Charlotta Ivanovna
Andreea Mocan
Duniaşa
Carol Erdös
Simeonov-Pişcik Boris Borisovici
Ciprian Vultur
Lopahin Ermolai Alexeevici
Dana Moisuc
Ranevskaia Liubov Andreevna
Tibor Székely
Epihodov Semion Panteleevici
Vlad Mureşan
Gaev Leonid Andreevici

FOȘTI ANGAJAȚI ȘI COLABORATORI
Dorel Iurcencu
regia tehnică
Gelu Badea
regia artistică
Mihai Zima
lumini
Vlad Chico
Trofimov Piotr Sergheevici


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft