de William Shakespeare
STAGIUNEA 2008 - 2009
HAMLET de William Shakespeare
Regia artistică GELU BADEA
Costumele Klara Labancz
Decorul Mihai Pastramagiu
Muzica Mircea Octavian
Mişcarea scenică Gabriela Tănase
Lupte scenice Gabriel Duţu
Distribuţia:
Hamlet - Sorin Miron
Claudius - Gabriel Duţu
Gertrude - Dana Moisuc
Polonius - Carol Erdös
Ofelia - Diana Turtureanu
Horaţio - Ştefan Bordea/Vlad Mureşan
Rosencrantz - Camelia Rus
Guildenstern - Tibor Székely
Laertes - Sergiu Tăbăcaru
Osric - Ciprian Vultur
Gropar 1 - Radu Botar
Gropar 2 - Carol Erdös
Compania Teatrală “Hamlet”: Dorina Nemeş, Alina Negrău, Renata Heidel, Andreea Mocan, Diana Turtureanu, Silva Helena Schmidt
Compania Teatrală “Slujitorii Majestăţii Sale”: Ion Tifor, Radu Sas, Marcel Mirea, Adriana Vaida, Carmen Frăţilă, Rora Demeter
Sufleur - Lucia Maria Racşan
Sonorizare - Szátvari Csaba, Robert Costea
Lumini - Mihai Zima, Ioan Dindiligan, Ciprian Fogaş
Regia tehnică - Dorel Iurcencu, Ritta Szabo
Pe principiul ca „nu e om sa nu fi scris o poezie” la care se adauga dogma „românul s-a nascut poet”, teatrele ca institutie (fiecare dintre ele) si regizorii (aproape toti) se raporteaza macar o data la piatra filozofala a dramaturgiei - HAMLET de W. Shakespeare. Nevoia de a prezenta povestea („Hamlet” este totusi o mare poveste simpla între personaje foarte complicate) a disparut demult; pariul teatrului si al regizorului este de a face altceva prin raportare la alt altceva facut de altii înaintea altora care au încercat sa-si ciopleasca propria fateta a diamantului. „Hamlet” a devenit un „bolovan” la care se înhama ciclic generatie dupa generatie de sisifi; este un fost diamant brut devenit sfera perfecta tocmai pentru ca fiecare parere teatrala l-a rotunjit la rândul sau, fara a-i rapi macar un micron din circumferinta.
Se spune - si creatorii de teatru sunt, de regula, superstitiosi - ca 33 de ani (vârsta lui Cristos si a lui Hamlet) reprezinta un prag de viata si de moarte. Abia pe la 40 de ani încep îndoielile: de spate, de personalitate, de C.V. sau degeaba. Cu toate astea, la 40 de ani de teatru românesc institutionalizat în Satu Mare credem ca avem voie sa montam Hamletul nostru. Bine, rau - veti hotarî dumneavoastra! Noi am încercat sa ne facem lectiile cât mai bine; cu suflet, cu truda, cu respect pentru actul artistic.
Andrei Mihalache, director artistic
Aici la Teatrul din Satu Mare, dincolo de caldura cu care am fost înconjurat si de profesionalismul tuturor, si doresc sa nu ma refer strict la actori, mi s-a oferit ocazia de a crea pentru prima data într-un teatru din România o coloana sonora cu o amprenta mai deosebita. Este vorba despre un spatiu sonor Acousmatic (plasarea sunetelor în spatiu), metoda moderna de exprimare preluata din sistemele Multimedia si care se aplica cu succes acestei forme teatrale.
Mircea Octavian, compozitor
Am facut acest spectacol cu gândul la profesorii mei Mona Chirila si Radu Penciulescu. Dedic acest spectacol tatilor nostri si fiilor nostri, lui Toma care m-a învatat ca nu exista fantome ci numai oameni deghizati în fantome, tatalui meu si fiului meu.
Gelu Badea, regizor
afiş: Cristian Gătina
Actor
Actor
Actor
Actor
Polonius
Osric
Gertrude
Actor
Gropar 1
Actor
Laertes
Guildenstern
Horatio
Rosencrantz
Ofelia
regia tehnică
Claudius
regia artistică
Actor
costumele
Actor
decorul
Actor
Actor
Actor
Hamlet
Horaţio