de Cristina Clemente
Imagini
CONSILIU DE FAMILIE de Cristina Clemente
Traducerea: Luminița Răuț-Voina
Regia: Theodor-Cristian Popescu
Scenografia: Bogdan Spătaru
Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu
Concept percuție: Cserey Csaba
Distribuția:
Jimena - Ioana Cheregi
Gonzalo - Romul Moruțan
Ramon - Radu Botar
Mariana - Anca Similar
Nicolas - Andrei Stan
Regia tehnică: Cristian Rudăreanu
Sufleur: Yvette Princz
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
Durata: 1 oră, 30 min.
Prin Consiliu de familie, propunem publicului zona de intersecție a două teme ce preocupă societatea contemporană în cel mai înalt grad: familia și democrația.
Scena reprezintă o casă în care familia s-a mutat recent. Fiecare membru al familiei tinde să ocupe acest spațiu pentru ceea ce-l interesează pe el/ea, pentru o activitate specifică. O desfășurare a feluritelor acțiuni. Un fel de hală, de spațiu modular modificabil în funcție de intențiile fiecăruia. O casă ca un front de lucru. O casă ca un câmp de luptă.
Democrația ca formă de administrare a activităților acestei familii apare astfel ca o necesitate: un spațiu al dialogurilor, al negocierilor, al compromisurilor, care întrerup temporar cacofonia acțiunilor, încercând să descopere principii de organizare acceptate majoritar, dacă nu unanim. Lucru adesea complicat, uneori imposibil. Iar când membrii familiei dovedesc indiferență, egoism și rea-credință, calea spre dictatură devine singura opțiune.
Ne dorim așadar un spectacol al acțiunilor, un spectacol activ, agitat, viu, peste care posibilitatea austerității economice (o dictatură a celui ce și-i îndatorează pe ceilalți) să fie resimțită ca o reducere la tăcere, ca o liniștire cu forța, ca o înăbușire a vieții.
Theodor-Cristian Popescu
Cristina Clemente este scriitoare, regizoare și scenaristă. S-a născut la Barcelona în anul 1977. A fost atrasă de lumea teatrului de mică, în primul rând ca spectator, apoi a început să participe la cursuri de teatru. La 18 ani s-a înscris la primul curs de dramaturgie. A abandonat studiul filologiei spaniole și a absolvit Regie și Dramaturgie la Institutul de Teatru din Barcelona. Înainte de absolvire a avut două premiere, în aceeași zi, la Teatrul Versus de Barcelona. Prima, spectacolul de final de an al Institutului, ” La gran noche de Lurdes G.”, iar a doua un spectacol după primul ei text, ”We want to go to Tibidabo”.
A primit Premiul Criticilor pentru Debutanți cu potențial, în 2008, pentru piesele „Zeppelin” și „We go to Tibidabo”. A scris peste douăzeci de lucrări, unele premiate, a lucrat ca scenarist pentru mai multe seriale de televiziune și a scris scenarii pentru câteva filme. Alături de Sergi Belbel, a lucrat la scenariul filmului SF „Eva” (2011).
”Sunt interesată de teatrul care provoacă, de amestecul de comic și dramatic. Dacă spectatorul, în timpul unui spectacol, plânge în hohote și apoi râde zgomotos, mă simt mulțumită. Îmi plac eroii de zi cu zi, cei care nu vor apărea niciodată în enciclopedii, nici în cărțile de istorie, dar care, prin faptele lor, îi fac pe cei din jurul lor mai fericiți.”
Cronici:
”Consiliu de familie”, o parabolă despre om ca animal politic
Vasile Andreica, Informația zilei - 10 martie 2018
http://www.informatia-zilei.ro/sm/consiliu-de-familie-o-parabola-despre-om-ca-animal-politic/
Mariana
Nicolas
Jimena
Ramon
Gonzalo
light design
scenografia
concept percuție
percuție
lumini
regia artistică
regia tehnică
lumini
lumini
sufleur