Bilete online
RĂSCOLITORUL DE SUFLETE
- scene din viața lui Vasile Lucaciu -RĂSCOLITORUL DE SUFLETE

- scene din viața lui Vasile Lucaciu -

vezi tot programul


Imagini

RĂSCOLITORUL DE SUFLETE

SCENE DIN VIAȚA LUI VASILE LUCACIU

Scenariu dramatic după Dan Tărchilă

Regia: Andrei Mihalache

Scenografia: Cristian Gătina

Distribuția:

Vasile Lucaciu - Romul Moruțan

Paulina, soția lui - Andreea Mureșan

Gardianul - Cristian But

Maria - Alina Negrău

Avocatul - Stelian Roșian

Țăranul - Ciprian Vultur

Tânărul - Bianco Erdei (Szabo - fost elev al lui V. Lucaciu)

Judecătorul, Președintele, Funcționarul - Tibor Székely

Procurorul - Sorin Oros / Vlad Mureșan

Traducătorul - Gabriel Pop / Cosmin Domnișan

Grefierul - Cosmin Domnișan 

Cu participarea corului „Urmașii lui Vasile Lucaciu”, de la Școla Gimnazială ,,Vasile Lucaciu” din comuna Apa

Coordonator: profesor Felix Tarța

-----------------------           

Domnilor jurați, să nu credeți că ideea libertății este soare numai pentru o plantă ori un sentiment al unui singur om… Nu, domnilor! Ideea libertății este soarele la care ne încălzim cu toții, care luminează mințile și înnobilează inimile tuturor naționalităților… Iar istoria ne învață că numai acele popoare s-au ridicat, care au avut mulți fii gata de a se jertfi pentru libertate, iar acelea care au jignit în dezvoltarea lor alte popoare, chiar dacă s-au ridicat pentru un moment de impunătoare forță, la urmă au căzut, au dispărut… Azi, abia mai există ca amintire istorică… 

Domnilor judecători, nici un român nu s-a născut vreodată rob; Avem două mii de ani de patrie!… Există vreo putere în lume care să facă istoria să uite două mii de ani?! Vă e teamă de limba noastră, domnilor judecători? Noi n-am ucis cu ea nici un om… Domnilor judecători, judecați după niște legi care nu ni se potrivesc; Cauza românească are legile ei mai presus de codul dumneavoastră juridic… Singura lege e Transilvania! Condamnați-ne pe toți și faceți din Transilvania o imensă închisoare pentru români, pentru că nicio (altă) închisoare nu este atât de mare pentru conștiința unui popor! Trecutul nostru e românesc. Vrem ca viitorul să fie tot românesc!

Vasile Lucaciu, Procesul Memorandiștilor de la Cluj

-----------------------

Procesul Memorandiștilor din Cluj, care a stârnit atenția întregii comunități românești din Transilvania, dar și atenția presei europene, până într-atât încât a fost nevoie de înființarea unui centru de presă în hotelul Biasini de lângă cimitirul central – se consemnează la Cluj prezența jurnaliștilor din Franța și Italia – a început în 7 mai 1894, și s-a încheiat în 27 mai, într-o vreme în care, deși procesul a fost amânat de numeroase ori, termenele erau stabilite pentru ziua următoare, față de zilele noastre, când procesele se amână cu săptămânile sau lunile.

https://actualdecluj.ro/ce-a-fost-memorandumul-din-1892-de-la-cluj-

-------------------

Spectacolul este un omagiu adus celui care a fost preotul dr. Vasile Lucaciu: amplă personalitate politică, culturală și istorică, neclintit în lupta pentru unitate și libertate a poporului român.

A fost unul din semnatarii Memorandumului de la 1892 adresat împăratului austro-ungar Franz Joseph – petiție prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare. Întemnițat fiind, idealurile lui nu au fost suprimate. Lupta continuă și năzuințele sale au străbătut decenii. Întunericul închisorii nu poate stinge lumina spiritului, iar conștiința unui popor nu poate fi îngrădită, sunt câteva dintre ideile izvorâte din existența sa zbuciumată. 

Spectacolul încearcă să redea tumultul acelor vremuri, procesul și detenția marelui om care a fost Vasile Lucaciu. Condamnarea, suferința, lipsurile nu au reușit să-i zdruncine crezul. De partea sa a avut sprijinul familiei și al românilor. S-a încercat cumpărarea lui de către guvernul de la Budapesta, însă acesta a refuzat compromisul, alegând închisoarea în detrimentul funcției de episcop.

Transpuse scenic, momentele dramatice din viața lui Vasile Lucaciu conturează ferm și sugestiv chipul marelui luptător.

 Bilete online

REGIA

SCENOGRAFIA
Cristian Gătina
scenografia

DISTRIBUTIA
Bianco Erdei
Tânărul Szabo
Ciprian Vultur
Țăranul
Cristian But
Gardianul
Romul Moruțan
Vasile Lucaciu
Sorin Oros
Procurorul
Tibor Székely
Judecătorul, Președintele, Funcționarul
Vlad Mureşan
Procurorul

ECHIPA TEHNICA
Cristian Rudăreanu
regia tehnică


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft