
de I.L. Caragiale


















STAGIUNEA 2014 - 2015
O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale
Regia: Sorin Militaru
Scenografia: Szabó Anna Boglárka
Coregrafia: Bordás Attila
Distribuția:
ŞTEFAN TIPĂTESCU – Sorin Oros
AGAMEMNON DANDANACHE – Bodea Tibor
ZAHARIA TRAHANACHE – Vasile Blaga/Valeriu Doran
TACHE FARFURIDI – Stelian Roșian
IORDACHE BRÂNZOVENESCU – Andrei Stan
NAE CAŢAVENCU – Ciprian Vultur
IONESCU – Vlad Mureșan
POPESCU – Tibor Székely
GHIŢĂ PRISTANDA – Romul Moruțan
UN CETĂŢEAN TURMENTAT – Cristian Dan
ZOE TRAHANACHE – Raluca Mara, Alina Negrău
UN FECIOR – Sergiu Tăbăcaru
Alegători, Cetățeni, Public:
Carmen Frățilă, Dana Moisuc, Rora Demeter, Anca Similar, Andreea Mocan, Alexandra Odoroagă, Anca Dogaru, Lucia Maria Racsan, Carol Erdos, Vasile Blaga, Cosmin Domnișan
și copiii:
Alexandra Bîte, Botos Vivien, Nicolau Crișan, Iulia Hodas, Briana Pop, David Roman, Raul Roman, Süveg Andrei, Raisa Tașnadi
Regia tehnică: Dorel Iurcencu
Sufleur: Larisa Rițișan
Sunet: Vlad Giurge
Lumini: Ioan Iluță, Dorogi Andras, Ciprian Fogaș
Acuzat de imoralitate de presa de la acea vreme, şi apărat cu vehemenţă de Titu Maiorescu, Caragiale este cu siguranţă un geniu în redarea unor tipologii variate şi în reconstrucţia artistică a unei societăţi aşa cum este ea. “Printre aceste figuri, cu straniul lor vestmânt de aparența unei culturi superioare, se agită pornirile și pasiunile omenești, deșertăciunea, iubirea, goana după câștig și mai ales exploatarea celor mărginiți, cu ajutorul frazelor declamatorii neînțelese - unul din semnele caracteristice ale epocei noastre.” (Titu Maiorescu – Comediile Domnului Caragiale).
Se spune că remarcabilul dramaturg va fi mereu actual, însă în lumina evenimentelor recente de pe scena politică din ţara noastră parcă piesele lui de moravuri sociale sunt dureros de proaspete.
Secţia română a Teatrului de Nord reiterează ideile lui Caragiale şi aduce în prim plan şi în secolul 21, jocuri politice de culise, moravuri sociale, şi pentru că la toate nivelurile există câte o „muză”, şi idila dintre Joiţica şi Fănică (vi se pare cunoscut?). Amor, ascunzişuri, minciuni, panică, santaj, bani, corupţie... într-un cuvânt POLITICĂ! Sau societatea, aşa cum o vedea dramaturgul la 1800 şi care a rămas neschimbată de atunci.
Vă invităm să luaţi parte alături de noi la subterfugiile politice imaginate de Caragiale şi puse atât de bine în practică până în prezent, de către distinşii noștri aleşi.
afis: Cristian Gătina
cronica de Vasile Andreica:
http://www.informatia-zilei.ro/sm/o-scrisoare-pierduta-la-teatru-sforarii-politice-pe-doua-limbi/