Bilete online
MAIDANUL CU DRAGOSTE
de G.M.-ZamfirescuMAIDANUL CU DRAGOSTE

de G.M.-Zamfirescu

vezi tot programul
Marti
28 Mai 2024 19:00
Teatrul de Nord - Sala Studio


Video


Imagini

MAIDANUL CU DRAGOSTE de G.M.-Zamfirescu

SUFLETE_CU_RUFELE_MURDARE

Dramatizare și regie: Andrei Mihalache

Decor: Alexandru Radu

Costume: Wilhelmina Kuron Bekesi

-------------------

Distribuția:

Iacov Stelian Roșian

Fana – Alina Negrău

Mama – Carmen Frățilă

Tatăl – Ciprian Vultur

Safta – Andreea Mocan

Gore – Cătălin Mareș

Domnica – Alexandra Odoroagă

Mădălina – Lucia Maria Racșan

Fane – Sorin Oros

Tănăsică – Tibor Székely

Copiii - Sara Văran, Cezar Gardoș

------------------- 
Mulțumiri școlii de balet AURORA
------------------- 
Regia tehnică: Cristian Rudăreanu
Sufleur: Yvette Princz
Sunet: Vlad Giurge 
Lumini: Ioan Iluță, Călin Mocan
-------------------
Avanpremiera: 13 octombrie 2023, Sala Studio
Premiera: 19 noiembrie 2023, Sala Studio
-------------------
Durata spectacolului: 1h, 20 min. (fără pauză)
-------------------

„Sătmăreanul” George Mihail Zamfirescu (sătmărean măcar pentru că acum exact 100 de ani a înființat în Satu Mare „Societatea pentru teatrul și cultura românească”) a fost un Caragiale tandru și trist. În „Maidanul cu dragoste” ne arată – plin de empatie – imaginea nefardată, sau fardată prost de o mână nedibace, cu cosmetice uscate, într-o oglindă spartă, a sărăciei, simplității și efemerității umane... Ne dezvăluie tainele unei specii ciudate de oameni: țăranii rătăciți în migrațiune sau bejenie la marginile marilor orașe, rămași – nici cai, nici măgari – înțepeniți între carul cu boi și tramvaiul electric, cu papucii pe pragul clasei, care nu mai bagă gunoiul sub preș, ci sub carpete cu motive orientale și care trec bariera periferiei doar ca să meargă la muncă, dar nu s-ar întoarce, pentru nimic în lume, la coarnele plugului, pentru că – zic ei: „am dat vieții un dos de palmă peste gură!”.

Și totuși în această lume mizeră și fără orizont există credință, reguli de onoare, urme de înțelepciune și – mai ales – speranța că măcar copiii, adolescenții, nevinovații – neatinși încă de virusul renunțării – vor evada dincolo de barierele mahalalei. Din păcate, mahalaua orizontală de acum 90 de ani (romanul apare în 1933), fără vârfuri, ca un cer greu, căzut peste cocioabele fără etaj, din care nu poți să-ți ridici nici capul nici soarta, a „evoluat” într-o mahala verticală și, mai ales, interioară... Ba chiar într-o mahala virtuală, la un „like” distanță de o lume corect alfabetizată și cu unghiile sufletului curate... Dâmbovița – altfel un râu respectabil, cu o peșteră drăguță și o vale interesantă – a devenit, din cauza oamenilor, expresia superficialității și a lipsei de cuvânt...

În ce ne privește, am încercat să ne facem datoria de epigoni și am alcătuit, din cele peste 500 de pagini ale romanului, o oră și un pic de viață scenică personajelor din „Maidanul cu dragoste”

Andrei Mihalache

-------------------
La 13 octombrie 2023 se împlinesc 125 de ani de la nașterea dramaturgului, prozatorului, poetului, publicistului și traducătorului George Mihail-Zamfirescu (1898-1939).

Născut la București, în familia unui tâmplar, autorul celebrei piese „Domnișoara Nastasia” (1927) sau al „dipticului” romanesc „Maidanul cu dragoste” (1933) a locuit la Satu Mare între 1922 și 1924, lucrând ca funcționar la Asigurările Sociale. În paralel, a desfășurat o importantă activitate culturală, punând bazele unui cerc de teatru și întemeind revistele Săgeata și Icoane maramureșene. De asemenea, debutul său în volum s-a petrecut în orașul de pe Someș, unde a publicat culegerea de proză scurtă Flamura albă (1924).

-------------------

Datorită activității lui marcante, dar și legăturii cu orașul nostru, pentru a comemora acest imens om de teatru, scriitor, dramaturg și eseist, vă propunem să-l descoperim împreună pe George Mihail-Zamfirescu și să-i descoasem viața și existența până ajungem la prietenul Gemi, la omul simplu care a trăit aproape toată viața lui în mahala și sărăcie și care a murit în numele celui mai important principiu care l-a ghidat în viață și pe care a încercat să-l spună neîncetat prin opera lui: iubirea de oameni.

𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 (I)
𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 – nașterea unui scriitor (II)
𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 – perioada sătmăreană (III)
𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐙𝐚𝐦𝐟𝐢𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐦𝐢 – 𝑀𝑎𝑖𝑑𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔𝑜𝑠𝑡𝑒 (IV) 
𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐙𝐚𝐦𝐟𝐢𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐦𝐢 – 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑎 𝑁𝑎𝑠𝑡𝑎𝑠𝑖𝑎 (V) 
𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 – teatrul și teatrologul (VI) 
𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 – familia (VII) 
𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒁𝒂𝒎𝒇𝒊𝒓𝒆𝒔𝒄𝒖 𝒍𝒂 𝑮𝒆𝒎𝒊 – ultimii ani de viață și moartea (VIII) 

Bilete online

REGIA
Andrei Mihalache
regia artistică

SCENOGRAFIA

DISTRIBUTIA
Tibor Székely
Tănăsică

COLABORATORI


Parteneri media
   
Abonare la Newsletter
Abonare

Creeat de Altersoft